Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Postin jakelutyöntekijä Suomen Uutisille: Ulkomaalaisten työntekijöiden osuudesta vaietaan – “Tämä tuntuu ja näyttää ihan sisäiseltä kolonialismilta”

11.09.2019 |19:02

Postin palkka-asiat ovat puhututtaneet julkisuudessa jo useita viikkoja. Keskustelua on herättänyt kohtuuton kuilu johdon korkean palkitsemisen ja liiketoiminnan ydintehtäviä suorittavien työntekijöiden välillä.

Viimeinen kohu Postin työntekijöiden palkka-alennuksesta uutisoitiin tänään, kun Helsingin Sanomat kertoi saaneensa kahdelta lähteeltä tiedon, että Posti suunnittelee tuntuvia palkanalennuksia peräti 8 000 työntekijälle.

Postilla on noin 22 000 työntekijää. Aiemmin julkisuudessa on puhuttu 700 henkilön palkanalennuksista.

Ale-palkka riittää oleskelulupaan

Postin jakelutehtävissä työskentelevä työntekijä kertoo Suomen Uutisille ihmetelleensä, miksi julkisuudessa ei ole tuotu esiin lainkaan ulkomaalaisten työntekijöiden määrää ja heidän osuuttaan Postin liiketoiminnassa.

Hänen mukaansa ulkomaalaisten työntekijöiden määrä on kasvanut vuosien varrella niin, että nykyisin työvuoroissa puhutaan paljon englantia.

– Tämä tuntuu ja näyttää ihan Postin sisäiseltä kolonialismilta. On puhuttu, että palkka-alen jälkeen ulkomaalaisille oleskeluluvalla Suomessa työskenteleville jää käteen saman suuruinen luku, joka on edellytyksenä Suomessa oleskelulupaan. Työntekijöitä välittää pääosin SOL-yhtiöt, hän kertoo.

Vieraskielisillä ongelmia jakelussa

Postin työtehtävissä suomen kielen osaamattomuus tuo eteen välillä hankalia tilanteita.

– Työtehtävissä vieraskielisyys ei ole ainakaan etu, sillä ulkomaalaiset työntekijät eivät jakelussa useinkaan kykene hahmottamaan suomalaisia paikkakuntia. Työntekijät ovat kotoisin esimerkiksi Afrikan eri maista, Etelä-Amerikasta ja Aasiasta. Vuosien varrella on ollut ongelmia. Olen työskennellyt Postin palveluksessa yli kymmenen vuotta, hän kertoo ja lisää:

– Olen havainnut myös sen, että oleskelulupa on ollut monelle postilaiselle suuri huolenaihe. Tiedän tilanteista, joissa on yritetty solmia jopa parisuhteita Suomeen jäämisen toivossa.

Maahanmuuttoviraston mukaan toimeentulon ansiotyöstä on oltava vähintään työehtosopimuksen minimipalkka. Maahanmuuttoviraston tulosalueen johtaja Anna Hyppönen kertoo, että kokoaikaisen ansiotyön oleskeluluvan palkan on oltava vähintään sen työehtosopimuksen mukainen, jota työsuhteessa sovelletaan. Jos työehtosopimusta ei ole, bruttopalkan on oltava vuonna 2019 vähintään 1 211 euroa kuukaudessa.

TES-shopatut ansiot

PAU:n tiedottajan Juha Pöyryn mukaan postinjakajien lähtöpalkka on tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla alle kaksi vuotta työskennelleen kohdalla 1 867, 05 euroa ja muualla Suomessa 1 815,05 euroa.

– Työntekijät menettävät jakelussa palkanalennusten lisäksi esimerkiksi joustovapaat ja lisätyökorvaukset. Ennen vuotta 1994 taloon tulleet menettävät pitkät lomat. TES-shoppailu tähtää uusien työntekijöiden kohdalla Teollisuusliiton jakajia koskevan työehtosopimuksen mukaisiin palkkoihin, jotka ovat merkittävästi nykypalkkoja pienempiä.

Jakelupuolella on ollut kokemusta jo tästä palkanalennuksesta maahanmuuttajien kohdalla. Pöyry sanoo, että sanomalehdenjakelussa erityisesti pääkaupunkiseudulla on paljon maahanmuuttajia, sillä ansiotaso ei ole houkutellut suomalaisia työntekijöitä.

– Osa jakelijoista joutui TES-shoppailun myötä lopettamaan työt pari vuotta sitten, sillä ansiot eivät riittäneet minimipalkkaan, joka on oleskeluluvan edellytyksenä, hän tarkentaa.

Posti ei halua kommentoida

Suomen Uutiset kysyi Postin viestintäpäällikkö Sara Hokkaselta tietoja SOL-yhtiöiden välittämistä työntekijöistä. Miten suuria henkilömääriä SOL välittää ja kuinka kauan yhteistyö on jatkunut?

– Emme tällä hetkellä anna aiheesta haastattelua, Hokkanen vastaa sähköpostin välityksellä.

SOL-yhtiöt on kasvanut vuosien varrella siivous- ja pesulapalvelujen toimijasta kansainväliseksi yritykseksi

Yhtiön nettisivujen mukaan nopeasti kasvaneen SOL-konsernin puikoissa on nyt neljäs sukupolvi. Sisaruspari Peppi Kaira ja Juhapekka Joronen johtavat yhtiötä, joka on ensimmäinen työpaikka merkittävän monelle nuorelle ja maahanmuuttajalle. Siivouksen lisäksi SOL toimii tällä haavaa turvallisuus-, toimitila-, pesula- ja kiinteistöalalla. Uutena tuli mukana henkilöstön vuokraus 2009.

Yhtiön sivuilla kerrotaan myös, että SOL:iin on jo vuonna 2007 perustettu monikulttuurinen työryhmä. Sen tavoitteena on edistää erilaisista ympäristöistä tulevien työntekijöiden integroitumista yhtiön toimintakulttuuriin ja kehittää erilaisuuden ymmärtämistä.

Pääministeri Antti Rinne ei halunnut ottaa suoraan kantaa Postin palkkari, mutta totesi Helsingin Sanomille (11.9.), että yksi vaihtoehto olisi selvittää, voisiko nykyisille työntekijöille voisi korvata siirtymisen heikompaan työehtosopimukseen tai palkkaa alentaviin järjestelyihin ”jollain rahallisella kertakorvauksella”.

HELI-MARIA WIIK


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
5.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
8.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
9.
Suomen uutiset logo

Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse

14.11.2024 |23:20
10.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää