

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Postilakko vaikeuttaa asioiden hoitamista – laskujen maksun myöhästymistä ei voi maksattaa kuluttajalla
Maanantaina alkava postilakko uhkaa hidastaa Kelan työttömyysetuuksien ja toimeentulotuen maksamisen käsittelyä. Kirjeposti ei kulje lakon aikana, jonka takia etuuksien käsittely voi viivästyä.
Postin arvion mukaan kirjeissä viiveet voivat olla viikkoja.
– Lakko vaikeuttaa asioiden hoitamista, kun kirjeitä ei tule ja ei lähde lakon aikana. Esimerkiksi ilmoitus työssäolosta tai lääkärintodistusten postittaminen eivät onnistu lakon takia. Päätöksen viipyminen ei kuitenkaan vaikuta etuuden maksamiseen, jos edellytykset ovat kunnossa, sanoo ryhmäpäällikkö Matti Happonen Kelasta.
Kela kehottaa käyttämään verkkopalvelua
Kelaan saapuvan ja lähtevän kirjepostin määrä on suuri. Yhden työpäivän aikana Kelassa vastaanotetaan 17 500 paperihakemusta, lähetetään 60 500 kirjettä ja skannataan 28 500 asiakkaiden toimittamaa paperista asiakirjaa.
Happonen neuvoo, että hakemukset ja liitteet kannattaa toimittaa mahdollisuuksien mukaan Kelan verkkopalvelun kautta.
– Ellei verkkopalvelun käyttö onnistu, niin myös Kelan toimipaikat ovat auki ja puhelinpalvelu toimii. Lisäselvityksiä voi jättää tarvittaessa myös suullisesti. Toimipisteissä ja puhelinpalvelussa voi olla ruuhkaa lakon aikana, Happonen mainitsee.
Laskut voivat myöhästyä
Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan kuluttajalta ei voida periä postilakon takia viivästyneen laskun maksamisesta viivästyskorkoa tai muistutus- ja perimiskuluja.
– Mikäli sähkölasku tai muu lasku saapuu viivästyneenä lakon jälkeen ja kuluttaja maksaa sen myöhässä eräpäivään nähden, niin kuluttajalta ei voida siinä tilanteessa veloittaa viivästysmaksuja- tai korkoja, kertoo johtava asiantuntija Jukka Kaakkola Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.
Kaakkola neuvoo reklamoimaan laskun lähettäjälle mahdollisista ylimääräisistä maksuista.
– Kuluttaja ei ole viivästynyt laskun maksamisessa, jos hän ei ole edes saanut laskua. Laskun lähettäjä vastaa siitä, että kuluttaja saa laskun ajallaan ja siihen jää kohtuullinen aika ennen eräpäivää, Kaakkola muistuttaa.
Kohtuullinen aika on yleensä noin viikon verran.
– Ellei kuluttaja saa lakon takia ajallaan laskua, niin laskuttajan täytyy odottaa lakon päättymistä. Sen jälkeen kuluttaja saa laskun ja pääsee sen maksamaan, Kaakkola sanoo.
Vahingosta korvausta
Pakettien toimituksissa voi olla lakon aikana useampien päivien viiveitä.
Postilain mukaan Postilla on korvausvelvollisuus, jos postin lähettäjälle tai saajalle aiheutuu postilähetyksen viivästyksestä toteen näytettyä rahallista vahinkoa. Toisaalta postilaissa on myös ylivoimaista estettä koskeva pykälä tilanteesta, jota Posti ei ole voinut välttää omilla toimillaan.
– Se on tulkinnanvarainen asia, että onko lakko force majeure -tilanne, joka poistaa Postin korvausvelvollisuuden. Mikäli vahinkoja syntyy lakon aikana, niin niitä täytyy selvitellä tapauskohtaisesti lakon jälkeen, Kaakkola toteaa.
Kuluttajan kannattaa tehdä mahdollisesta vahingosta reklamaatio Postille. Maksuttomia neuvoa voi kysyä kuluttajaneuvonnasta puhelimitse soittamalla numeroon 029 505 3050 (arkisin 9–15).
Osapuolet erimielisiä
Posti ja logistiikka-alan unioni PAU:n mukaan Postin lakko alkaa maanantaina kello 6.
Kahden viikon pituiseksi suunniteltu lakko koskee kaikkia postinjakelun, käsittelyn ja kuljetuksen työtehtäviä. Lakkoon osallistuu noin 9 000 työntekijää.
Valtakunnansovittelijalla ei ollut edellytyksiä jättää sovintoesitystä, koska työnantajien Palta ja PAU eivät päässeet sopuun torstain työehtosopimusneuvotteluissa.
Osapuolilla on kiistaa pakettilajittelijoiden tes-sopimuksen ehdoista. Neuvotteluita jatketaan keskiviikkona 13. marraskuuta.
MIKA RINNE
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Sairaanhoitaja-kansanedustaja Antikainen vaatii hallitukselta vastausta: ”Onko tavoitteena paikata ennen vaaleja luvattua hoitajamitoitusta Postin palveluilla?”

Postin jakelutyöntekijä Suomen Uutisille: Ulkomaalaisten työntekijöiden osuudesta vaietaan – “Tämä tuntuu ja näyttää ihan sisäiseltä kolonialismilta”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä: Demarit pettivät työntekijät – Postin duunarille kylmää kyytiä

Mäkelä: Postin pomo nauttii ökypalkkaa ja työntekijöitä kyykytetään – ”Ministerin vihellettävä peli poikki, huono johtaminen on jatkunut jo pitkään”

Postin työntekijää uuvuttaa vaihtuvien suomenkielentaidottomien vuokratyöntekijöiden perehdyttäminen – ”Työstä on vaikea kieltäytyä”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää