

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Porvarihallitus ja ruotsidemokraatit haluavat pistää stopin EU:n ulkopuoliselle halpatyövoimalle – työnantajat tuohtuivat
Ruotsin hallitus haluaa ruotsidemokraattien tuella kiristää työperäisen maahanmuuton ehtoja siten, että kouluttamattomalla työvoimalla ei ole juurikaan maahan asiaa. Töihin tulijalle on maksettava vähintäin mediaanipalkkaa. Työnantajat ovat eri mieltä ja ammattiliitotkin nikottelevat, ainakin periaatteesta.
– Lyhyesti sanottuna homma menee niin, että kiristämme työperäisen maahanmuuton ehtoja yleensä ja edistämme samalla korkeasti koulutettujen maahanmuuttoa, sanoo maahanmuuttoministeri Maria Malmer Stenergard Dagens Nyheterissä.
– Kyse on siis EU:n ulkopuolelta tulevasta työvoimasta.
Lähtökohtana työlupia myönnettäisiin tulevaisuudessa vain sellaisiin töihin, joiden palkkataso vastaa vähintään ruotsalaista mediaanipalkkaa. Tästä löytyy maininta jo ruotsidemokraattien ja hallituspuolueiden yhteisestä Tidö-sopimuksesta.
Palkkavaatimukseen huima korotus
Ammattiliittoja lähellä olevan Arbetet-lehden mukaan Ruotsiin töihin tulevan pitäisi tienata vähintään 33 200 kruunua (2 964 euroa) kuukaudessa. Korotus on huomattava verrattuna nykyiseen vaatimukseen eli 13 000 kruunuun kuukaudessa.
Arbetet-lehti huomauttaa, että mahdollisen palkkakynnyksen alle jää huima määrä tunnettuja ammatteja kuten vaikkapa marjanpoimijat, kotiavustajat, eläintenhoitajat, taksinkuljettajat, keittiöapulaiset sekä hovimestarit.
Stoppi halpatyövoimalle
Työnantajaleiristä kuuluu puolestaan parahduksia, joissa muistutetaan, että mahdollinen uusi palkkakynnys sulkee pois EU:n ulkopuolelta tulevan työvoiman, jota tarvitaan erityisesti matalapalkka-aloja riivaavan työvoimapulan Ruotsissa.
Samalla hallitus tulee palkkoihin puuttumalla sekaantumaan asioihin, jotka kuuluvat ainoastaan työmarkkinaosapuolille, toteaa paikallisen Elinkeinoelämän keskusliiton varatoimitusjohtaja Karin Johansson.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- matapalkka-alat EU:n ulkopuolinen työvoima Karin Johansson mediaanipalkka työmarkkinaosapuolet porvarihalllitus työnantajat Maria Malmer Stenergard Ruotsin hallitus elinkeinoelämä Euroopan unioni Työperäinen maahanmuutto Ammattiliitot Ruotsidemokraatit Työvoimapula EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Työperäiseen maahanmuuttoon palautettava kontrolli – ratkaisu työvoimapulaan löytyy kotimaisesta reservistä ja EU-alueella olevasta työvoimasta

Ulkomaalaisen työvoiman hyväksikäyttöön liittyy usein myös sosiaaliturvan systemaattista väärinkäyttöä – ”Kela-money ei ole urbaania legendaa”

Suuryritykset ja niiden etujärjestöt lobbaavat halpatyövoiman maahanmuuttoa, koska se on veronmaksajien kustantama yritystuki

Marin ajelee kaksilla rattailla – hamuaa työperäistä maahanmuuttoa, mutta ei ymmärrä mallia, jossa työnantajan palkkakuluja siirtyy yhteiskunnan maksettavaksi

Perussuomalaiset haluaa parantaa työn tekemisen kannattavuutta: ”Työperäinen maahanmuutto on pelkkä laastari, joka aiheuttaa uusia ongelmia”

Nyt on hapokasta: Petteri Orpo esitti työperäistä maahanmuuttoa ratkaisuksi perheiden perustamiselle ja suomalaisten syntyvyydelle

Maailmassa on 50 miljoonaa uuden ajan orjaa – kaukomailta raahattu työvoima huhkii ilman palkkaa tai pakkoavioliitossa
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Päivän pointti: Antti Lindtman sanoo vaalitentissä, ettei halua enempää humanitaarista maahanmuuttoa, kunnes puolueen raskaan sarjan kuiskaaja ilmoittaa, että kyllä haluaa – mistä oikein on kyse?

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää