Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson tekee porvarihallituksensa kanssa kaivattuja uudistuksia. / LEHTIKUVA
Porvarihallitus haluaa suitsia ammattiliittojen rahavirtaa demareille – ruotsidemokraatit olisi uudistuksen voittaja
Ruotsin porvarihallitus asetti kesällä komitean, jonka tehtävänä on selvittää, pitäisikö ammattiliittojen antamalle puoluerahoitukselle hankkia jäsenten suostumus. Käytännössä kyse on ollut liittojen miljoonatuesta sosialidemokraateille. Puoluetuen osoite voisi muuttua dramaattisesti, koska suuri osa järjestäytyneestä työväestöstä kannattaa ruotsidemokraatteja.
Valtiopäiväpuolueiden antaman selvityksen mukaan ainoa ammattiliitoilta taloudellista tukea saava puolue on sosialidemokraatit. Tämä siitäkin huolimatta, että LO:n liittojen jäsenistä 40,9 prosenttia kannattaa ruotsidemokraatteja. Demareiden kannatus oli samassa selvityksessä 31,3 prosenttia (SCB, 6/2022)
Vielä 10 vuotta sitten 11 ammattiliittoa antoi sosialidemokraateille yhteensä 7,6 miljoonaa kruunua. Vuonna 2022 antajaliittoja oli enää kolme ja summa oli alle kaksi miljoonaa kruunua.
Viime vuosien hövelein demareiden tukija on ollut kuitenkin ammattiliittojen keskusjärjestö LO. Sen myöntämä tuki on ollut vuosittain kuuden miljoonan kruunun luokkaa. Vaalivuonna summa saattaa olla moninkertaisesti suurempi.
Keskusjärjestö ei suostumuksia kysele
Ammattiliittojen keskusjärjestö ei ole aikeissa päästää irti sosialidemokraateista. LO:n tulkitsee komitean asettamistekstiä siten, että mielipidettä rahallisen tuen suuntaamisesta kysyttäisiin ainoastaan liittojen jäseniltä, ei itse keskusjärjestöltä.
LO:n liittojen demarivaltaisissa johtoelimissäkin on yksimielinen näkemys siitä, että tukea demareille on syytä jatkaa. IF Metall on antanut vuosittain sosialidemokraateille 1,5 miljoonaa kruunua ja varapuheenjohtaja Tomas Within mukaan hyvä niin.
– Yhteistyömme sosialidemokraattien kanssa on eräs keino viedä tavoitteitamme mahdollisimman menestyksekkäästi eteenpäin. Oikeistohallitukseen verrattuna meidän on paljon helpompi tulla kuulluksi, kun maassa on demarivetoinen hallitus. Parempi se on myös jäsentemme asemalle yhteiskunnassa, varapuheenjohtaja perustelee Lag&Avtal -julkaisussa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- rahallinen tuki puolueille Tomas With porvarihallitus Jäsenkysely IF Metall Ruotsin valtiopäivät yhteiskunnallinen vaikuttaminen ammattiliittojen keskusjärjestö LO ammattiyhdistysliike sosialidemokraatit komitea
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Purra: Hallitus tavoittelee työtä ja työpaikkoja – vasemmisto-oppositio tavoittelee tuensaajia ja verorahoitteisia oikeuksia
Marinin hallitus jätti seuraajalleen perinnöksi valtavat velat – valtion budjetista ensi vuonna 3,2 miljardia pelkästään velan korkomenoihin
Näin järkyttävän kallista työttömyyden laastarointi on: Viime vuonna työttömyysetuuksia maksettiin 3,7 miljardin euron edestä
Demarit korjaisi soten rahoitusvajeen laittamalla veroa veron päälle – perussuomalaiset lopettaisi veronmaksajien rahojen kaatamisen ulos Suomesta
Demarit haluaa verottaa yhä lisää – Purra: Veronkiristyksillä flirttailu on huolestuttavaa – ”Ostovoiman heikentäminen vain näivettää taloutta”
Jimmie Åkesson vie ruotsidemokraatteja jo seuraaviin vaaleihin: ”Rikkinäistä valtiota ei korjata roudarinteipillä”
Demarit pieksevät Ruotsissa itseään luokkatietoisuuden puutteesta – uuden puolueohjelman keskiössä ruotsidemokraattien pelko
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää