LEHTIKUVA
Portugalin ex-Eurooppaministeri uumoilee Ranskan presidentti Macronin olevan islamofoobikko
Portugalin ex-Eurooppaministeri Bruno Maçães avaa Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ailahtelevia toimia Politicon mielipidekirjoituksessa. Hän arvelee, että Macronin toimien yhteinen nimittäjä voisi olla islamkammo eli islamofobia.
Suurena ja liberaalina visionäärinä pidetty Ranskan presidentti Emmanuel Macron on viime aikoina toiminut lähes itsepäisesti hämmentäen muiden EU-johtajien päät.
Ranska torppasi Pohjois-Makedonian ja Albanian EU-jäsenyysneuvottelut. Macron on veljeillyt Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja Unkarin pääministeri Viktor Orbánin kanssa.
– Oma teoriani on, että on helpompaa vain todeta, ettei Macronin ulkopolitiikassa ole logiikkaa kuin havaita, että sitä saattaa ajaa jokin mistä emme pidä, Maçães kirjoittaa.
Maçães arvelee tämän toimintalinjan johtuvan islamofobiasta.
Tiranalta ja Skopjelta matto jalkojen alta
EU:n laajentuminen Balkanilla on ollut pitkä työvaihe. Kreikka ja Pohjois-Makedonia ovat kiistelleet jälkimmäisen nimestä. Lopulta ratkaisu löytyi, koska Kreikka katsoo Makedonian nimen kuuluvan sille itäisen maakuntansa mukaan.
Maçães kirjoittaa Macronin estäneen laajenemisen siitä syystä, että ennen tätä EU:n tulee uudistaa laajenemiskäytäntöjään ja -sääntöjään. Macron ei kuitenkaan tarkentanut sitä, miten toimintatapoja tulee uudistaa.
Hän arvelee syyn olevan islamissa. Albania on muslimivaltio ja Pohjois-Makedoniassa on poliittisesti aktiivinen ja suuri muslimivähemmistö.
Aivokuollut Nato
Talousaikakausilehti Economistin haastattelussa Macron kertoi puolustusliitto Naton olevan aivokuolleessa tilassa. Hän ei viitannut Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin Natoa koskevaan kritiikkiin, mutta puhui paljon Turkista.
Maçãesin hämmästykseksi Macron ei tiennyt tulisiko Ranskan Naton artikla 5:n mukaan puolustaa toista jäsenmaata, jos siihen kohdistautuu sotilaallinen hyökkäys.
– Miksi ei? Koska hänen tarvitsisi tarpeen vaatiessa puolustaa Turkkia – mahdollisuus, jota hän pitää enemmän tai vähemmän järjettömänä, Maçães sivaltaa.
Macron kertoi Economistille, ettei Balkanin ongelma ole Albania tai Pohjois-Makedonia, vaan Bosnia. Hän pitää maata palaavien jihadistien “tikittävänä aikapommina”. Näin siitä huolimatta, että Ranskasta on lähtenyt monin verroin enemmän jihadistitaistelijoita kuin Bosniasta.
Eurooppa ja kristillinen Venäjä
Venäjän kyseenalainen maine ihmisoikeuksien tilasta ei saa Macronia murheen alhoon. Maçães arvelee, että Venäjän liehittely johtuisikin ennemmin siitä, että Macron kuvittelee kristillisen maailman Lissabonista Vladivostokiin tarvitsevan yhteisen linjan ulkopuolisista uhista ja kilpailijoista, kuten Kiina, Intia sekä Eurooppaa lähempänä: islam.
Maçães kirjoittaa, ettei Macron ole vulgaari islamofoobikko. Hän näyttää pelkäävän, että islam uhkaa Eurooppaa.
Eurooppa-neuvostoon ei muslimimaan vetoa
Tästä syystä hän ei haluaisi EU-maiden johtajien muodostamaan Eurooppa-neuvostoon muslimimaan ääntä, saati veto-oikeutta. Macron ei ehkä usko muslimiväen sopeutumismahdollisuuksiin.
Maçães pitää myös mahdollisena Ranskan ensi vuoden paikallisvaalien tuomaa painetta suhtautua nihkeästi islamiin. Macron saattaa aistia kansalaisten suhtautuvan jyrkästi islamiin ja pitää tästä syystä islamofobiaa houkuttelevana vaihtoehtona.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Uusi pelinavaus: Vähintään neljännes EU-budjetista ilmastonmuutoksen torjuntaan
Macron unelmoi “Euroopan renessanssista”, mutta äänestäjät näyttävät pitävän enemmän Le Penin kansallismielisyydestä
Terrori-iskua suunnitelleet ISIS-kannattajat saatiin kiinni Saksassa
Muslimiyhteisö kritisoi, MTV:n uutistoimitus taipui – rikosuutinen sensuroitiin
Europarlamentaarikko Hakkarainen syyttää EU-eliittiä äärivasemmiston ja islamistien paapomisesta
Radikaali-islamistien karkotus kilpistyi huoleen kohdemaiden turvallisuudesta – imaamit vapaalle jalalle Ruotsissa
Ranskassa liikennekaaos jatkuu
Marine Le Pen Financial Timesille: “Emme halua järjestää vallankumousta, vaan palata maalaisjärjen käyttöön”
Ranska on saanut tarpeekseen islamistien ymmärtäjistä: ”Kansaa yököttää”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää