Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Portugalin ex-Eurooppaministeri uumoilee Ranskan presidentti Macronin olevan islamofoobikko

14.11.2019 |07:21

Portugalin ex-Eurooppaministeri Bruno Maçães avaa Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ailahtelevia toimia Politicon mielipidekirjoituksessa. Hän arvelee, että Macronin toimien yhteinen nimittäjä voisi olla islamkammo eli islamofobia.

Suurena ja liberaalina visionäärinä pidetty Ranskan presidentti Emmanuel Macron on viime aikoina toiminut lähes itsepäisesti hämmentäen muiden EU-johtajien päät.

Ranska torppasi Pohjois-Makedonian ja Albanian EU-jäsenyysneuvottelut. Macron on veljeillyt Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja Unkarin pääministeri Viktor Orbánin kanssa.

– Oma teoriani on, että on helpompaa vain todeta, ettei Macronin ulkopolitiikassa ole logiikkaa kuin havaita, että sitä saattaa ajaa jokin mistä emme pidä, Maçães kirjoittaa.

Maçães arvelee tämän toimintalinjan johtuvan islamofobiasta.

Tiranalta ja Skopjelta matto jalkojen alta

EU:n laajentuminen Balkanilla on ollut pitkä työvaihe. Kreikka ja Pohjois-Makedonia ovat kiistelleet jälkimmäisen nimestä. Lopulta ratkaisu löytyi, koska Kreikka katsoo Makedonian nimen kuuluvan sille itäisen maakuntansa mukaan.

Maçães kirjoittaa Macronin estäneen laajenemisen siitä syystä, että ennen tätä EU:n tulee uudistaa laajenemiskäytäntöjään ja -sääntöjään. Macron ei kuitenkaan tarkentanut sitä, miten toimintatapoja tulee uudistaa.

Hän arvelee syyn olevan islamissa. Albania on muslimivaltio ja Pohjois-Makedoniassa on poliittisesti aktiivinen ja suuri muslimivähemmistö.

Aivokuollut Nato

Talousaikakausilehti Economistin haastattelussa Macron kertoi puolustusliitto Naton olevan aivokuolleessa tilassa. Hän ei viitannut Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin Natoa koskevaan kritiikkiin, mutta puhui paljon Turkista.

Maçãesin hämmästykseksi Macron ei tiennyt tulisiko Ranskan Naton artikla 5:n mukaan puolustaa toista jäsenmaata, jos siihen kohdistautuu sotilaallinen hyökkäys.

– Miksi ei? Koska hänen tarvitsisi tarpeen vaatiessa puolustaa Turkkia – mahdollisuus, jota hän pitää enemmän tai vähemmän järjettömänä, Maçães sivaltaa.

Macron kertoi Economistille, ettei Balkanin ongelma ole Albania tai Pohjois-Makedonia, vaan Bosnia. Hän pitää maata palaavien jihadistien “tikittävänä aikapommina”. Näin siitä huolimatta, että Ranskasta on lähtenyt monin verroin enemmän jihadistitaistelijoita kuin Bosniasta.

Eurooppa ja kristillinen Venäjä

Venäjän kyseenalainen maine ihmisoikeuksien tilasta ei saa Macronia murheen alhoon. Maçães arvelee, että Venäjän liehittely johtuisikin ennemmin siitä, että Macron kuvittelee kristillisen maailman Lissabonista Vladivostokiin tarvitsevan yhteisen linjan ulkopuolisista uhista ja kilpailijoista, kuten Kiina, Intia sekä Eurooppaa lähempänä: islam.

Maçães kirjoittaa, ettei Macron ole vulgaari islamofoobikko. Hän näyttää pelkäävän, että islam uhkaa Eurooppaa.

Eurooppa-neuvostoon ei muslimimaan vetoa

Tästä syystä hän ei haluaisi EU-maiden johtajien muodostamaan Eurooppa-neuvostoon muslimimaan ääntä, saati veto-oikeutta. Macron ei ehkä usko muslimiväen sopeutumismahdollisuuksiin.

Maçães pitää myös mahdollisena Ranskan ensi vuoden paikallisvaalien tuomaa painetta suhtautua nihkeästi islamiin. Macron saattaa aistia kansalaisten suhtautuvan jyrkästi islamiin ja pitää tästä syystä islamofobiaa houkuttelevana vaihtoehtona.

Henri Alakylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
5.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
8.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
9.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää