LEHTIKUVA
Portugalin ex-Eurooppaministeri uumoilee Ranskan presidentti Macronin olevan islamofoobikko
Portugalin ex-Eurooppaministeri Bruno Maçães avaa Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ailahtelevia toimia Politicon mielipidekirjoituksessa. Hän arvelee, että Macronin toimien yhteinen nimittäjä voisi olla islamkammo eli islamofobia.
Suurena ja liberaalina visionäärinä pidetty Ranskan presidentti Emmanuel Macron on viime aikoina toiminut lähes itsepäisesti hämmentäen muiden EU-johtajien päät.
Ranska torppasi Pohjois-Makedonian ja Albanian EU-jäsenyysneuvottelut. Macron on veljeillyt Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja Unkarin pääministeri Viktor Orbánin kanssa.
– Oma teoriani on, että on helpompaa vain todeta, ettei Macronin ulkopolitiikassa ole logiikkaa kuin havaita, että sitä saattaa ajaa jokin mistä emme pidä, Maçães kirjoittaa.
Maçães arvelee tämän toimintalinjan johtuvan islamofobiasta.
Tiranalta ja Skopjelta matto jalkojen alta
EU:n laajentuminen Balkanilla on ollut pitkä työvaihe. Kreikka ja Pohjois-Makedonia ovat kiistelleet jälkimmäisen nimestä. Lopulta ratkaisu löytyi, koska Kreikka katsoo Makedonian nimen kuuluvan sille itäisen maakuntansa mukaan.
Maçães kirjoittaa Macronin estäneen laajenemisen siitä syystä, että ennen tätä EU:n tulee uudistaa laajenemiskäytäntöjään ja -sääntöjään. Macron ei kuitenkaan tarkentanut sitä, miten toimintatapoja tulee uudistaa.
Hän arvelee syyn olevan islamissa. Albania on muslimivaltio ja Pohjois-Makedoniassa on poliittisesti aktiivinen ja suuri muslimivähemmistö.
Aivokuollut Nato
Talousaikakausilehti Economistin haastattelussa Macron kertoi puolustusliitto Naton olevan aivokuolleessa tilassa. Hän ei viitannut Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin Natoa koskevaan kritiikkiin, mutta puhui paljon Turkista.
Maçãesin hämmästykseksi Macron ei tiennyt tulisiko Ranskan Naton artikla 5:n mukaan puolustaa toista jäsenmaata, jos siihen kohdistautuu sotilaallinen hyökkäys.
– Miksi ei? Koska hänen tarvitsisi tarpeen vaatiessa puolustaa Turkkia – mahdollisuus, jota hän pitää enemmän tai vähemmän järjettömänä, Maçães sivaltaa.
Macron kertoi Economistille, ettei Balkanin ongelma ole Albania tai Pohjois-Makedonia, vaan Bosnia. Hän pitää maata palaavien jihadistien “tikittävänä aikapommina”. Näin siitä huolimatta, että Ranskasta on lähtenyt monin verroin enemmän jihadistitaistelijoita kuin Bosniasta.
Eurooppa ja kristillinen Venäjä
Venäjän kyseenalainen maine ihmisoikeuksien tilasta ei saa Macronia murheen alhoon. Maçães arvelee, että Venäjän liehittely johtuisikin ennemmin siitä, että Macron kuvittelee kristillisen maailman Lissabonista Vladivostokiin tarvitsevan yhteisen linjan ulkopuolisista uhista ja kilpailijoista, kuten Kiina, Intia sekä Eurooppaa lähempänä: islam.
Maçães kirjoittaa, ettei Macron ole vulgaari islamofoobikko. Hän näyttää pelkäävän, että islam uhkaa Eurooppaa.
Eurooppa-neuvostoon ei muslimimaan vetoa
Tästä syystä hän ei haluaisi EU-maiden johtajien muodostamaan Eurooppa-neuvostoon muslimimaan ääntä, saati veto-oikeutta. Macron ei ehkä usko muslimiväen sopeutumismahdollisuuksiin.
Maçães pitää myös mahdollisena Ranskan ensi vuoden paikallisvaalien tuomaa painetta suhtautua nihkeästi islamiin. Macron saattaa aistia kansalaisten suhtautuvan jyrkästi islamiin ja pitää tästä syystä islamofobiaa houkuttelevana vaihtoehtona.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Uusi pelinavaus: Vähintään neljännes EU-budjetista ilmastonmuutoksen torjuntaan
Macron unelmoi “Euroopan renessanssista”, mutta äänestäjät näyttävät pitävän enemmän Le Penin kansallismielisyydestä
Terrori-iskua suunnitelleet ISIS-kannattajat saatiin kiinni Saksassa
Muslimiyhteisö kritisoi, MTV:n uutistoimitus taipui – rikosuutinen sensuroitiin
Europarlamentaarikko Hakkarainen syyttää EU-eliittiä äärivasemmiston ja islamistien paapomisesta
Radikaali-islamistien karkotus kilpistyi huoleen kohdemaiden turvallisuudesta – imaamit vapaalle jalalle Ruotsissa
Ranskassa liikennekaaos jatkuu
Marine Le Pen Financial Timesille: “Emme halua järjestää vallankumousta, vaan palata maalaisjärjen käyttöön”
Ranska on saanut tarpeekseen islamistien ymmärtäjistä: ”Kansaa yököttää”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää