Portugalin vasemmistopääministeri António Costa ilmoitti, että Portugalin parlamentti voi äänestää nurin sekä Kreikan tukierän että Turkin sopimuksen. Turkki-sopimuksessa Portugalia hiertää maan maksuosuus. Pääministerin ilmoituksesta kertoi uutistoimisto Reuters.
Costa muistutti, että hänen vasemmistohallituksensa pienemmät kumppanit ovat jo pitkään vastustaneet Kreikan tukiohjelmia, ja että ne voivat äänestää ohjelman hylkäämisen puolesta.
Reuters kertoo, ettei Kreikan tukiohjelma välttämättä kaadu Portugalin maksuosuuteen, mutta muiden euromaiden tulee hoitaa puuttuvat rahat. Portugalin olisi määrä maksaa 107 miljoonaa euroa Kreikan ohjelmaan tänä vuonna. Turkki-sopimukseen Portugalin varoja uppoaisi 24 miljoonaa euroa, mutta tämä lukema on marraskuulta. Tuolloin Turkin avustuspaketti oli kolme miljardia euroa, mutta lopullisen avustusmäärän on arveltu kasvavan Turkin uusien vaatimusten vuoksi.
Ranska vastustaa turkkilaisten viisumivapautta
Kaikki Ranskan kolme suurta puoluetta ovat kertoneet vastustavansa Turkki-sopimuksessa mukana olevaa turkkilaisten viisumivapautta EU-maihin. Talouslehti Financial Times kirjoittaa, että maan presidentti François Hollande ei lämpene ajatukselle.
Sopimusta on jyrkästi arvostellut myös Kansallisen rintama. Konservatiivien johtaja ja maan ex-presidentti Nicolas Sarkozy ilmoitti, että Turkki-sopimus olisi hyvä saada aikaiseksi, mutta ei millä hinnalla hyvänsä. Sekä Kansallinen rintama että konservatiivit pitävät Turkin vaatimuksia kiristämisenä.
Ranska vaatii myös, että Turkki kunnioittaa ihmisoikeussopimuksia. Espanja on ilmaissut niin ikään huolensa palautussopimuksen eettisyyden puutteesta. Sopimusluonnosta on Politico-lehden mukaan muokattu niin, että ihmisoikeuskysymykset saataisiin kuntoon, ja että Turkki tarjoaa laittomasti EU:n alueelle tulleille ja palautetuille ihmisille kansainvälisten sopimusten tarjoamaa suojaa.