Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Polvinen Hukkajoen raakkutuhosta: Metsäteollisuutta ei pidä vaarantaa osana raakkuvahingon pesuvettä

20.09.2024 |11:32

Kainuussa sattui elokuussa ikävä ja kaikille jo tutuksi käynyt vahinko Hukkajoella. Uhanalainen jokihelmisimpukka joutui metsäkoneen yliajamaksi, ja onnettomuus herätti paljon meteliä mediassa. Perussuomalaisten kansanedustaja Mikko Polvinen pitää raakkuvahinkoa ikävänä, mutta muistuttaa metsäteollisuuden merkityksestä maakuntien toimeentulon ja elinmahdollisuuksien kannalta.

Syitä vahingolle selvitetään, ja korjaaviin toimenpiteisiin varmasti ryhdytään vahingon toistumisen välttämiseksi. Perussuomalaisten kansanedustaja Mikko Polvinen uskoo, että raakut ja luonto saavat siltä osin rauhansa. Tekeville sattuu ja opiksi täytyy ottaa.

Luontovahinko kuitenkin pysyi asiakeskeisenä vain vajaan viikon ennen kuin ympäristöaktivistit huomasivat tilaisuutensa tulleen.

– Kainuustakin lähti syyttäviä sormia heristelemään jokaiseen ilmansuuntaan. Kyytiä saivat niin metsäkonekuljettaja, hakkuuyritys, metsänomistaja kuin Stora Ensokin. Joukkohysterian rakentaminen metsäteollisuutta vastaan lähti täyteen vauhtiin, Polvinen kertoo.

Eduskuntaan on tullut lukemattomia vaatimuksia niin suoraan kansalaisilta kuin julkisenkin sanan kautta suojelun lisäämiseksi, metsäteollisuuden paheksumiseksi ja erilaisten suojaetäisyyksien rakentamiseksi hakkuiden vähentämiseksi.

Mahdollistanut elokapinallistenkin elintason

Kun tarkastellaan suomalaisen metsänomistajan ja metsäteollisuuden toimintaa maailmanlaajuisesti, niin suomalainen omistajuus ja yrittäjyys alalla ovat maailman huippua. Metsä kasvaa hakkuita nopeammin, ja tieto metsien monimuotoisuudesta ja luontoarvoista ovat keskeisiä tekijöitä päätöksenteossa.

– Maassamme on aivan tarpeeksi suojeltua metsää. Kehä kolmosen ulkopuolinen kansanosa on oppinut luonnon merkityksen kaikissa muodoissaan osaksi suomalaisuutta, ja sen hyödyntäminen on kaikella tavalla arvokasta.

– Kun elokapinalliset istuvat Mannerheimintiellä lisäsuojelun ja paheksunnan ilmapiiriä rakentamassa, siinä unohtuu helposti se, että heidänkin elämänsä, koulutuksensa, terveydenhoitonsa ja jopa risutelttansa alla oleva tie on mahdollistettu isolta osin metsäteollisuuden viennin rahoilla, Polvinen muistuttaa.

Suomi elää metsästä

Metsäteollisuuden vienti oli vuonna 2023 12,1 miljardia euroa, mikä vastasi 16 %:a Suomen tavaraviennistä. Jos rinnalle otetaan Suomen opetuksen ja kulttuurin vuosibudjetti, 8 miljardia euroa, niin päästään kiinni siihen yhteiskunnalliseen mittakaavaan, jonka yli-innokas raakkuminen riskeeraa.

– Sitä, että esimerkiksi varhaiskasvatus, opetus, tiede, peruskoulu, korkeakoulu ja osaaminen eivät olisi mahdollisia tällä tasolla ilman maamme metsäteollisuuden vientituloja.

– Sanonta ”jäitä hattuun” sopii tähänkin. Metsäteollisuutta ei pidä vaarantaa osana raakkuvahingon pesuvettä. Metsäteollisuus tuo leipää maakuntiin, perheille toimeentuloa ja elämisen mahdollisuuksia. Cityvihreät ja innokkaimmatkaan sormea heristävät maaseutupäättäjät eivät saa vaarantaa näitä elämisen edellytyksiä maakunnissamme.

– Suomi elää metsästä ja näin sen kuuluukin. Ja niin tänään kuin huomennakin metsäalan yrittäjä ja työntekijä voivat käydä päivän askareisiinsa ammatistaan ylpeänä, tietäen rakentavansa Suomea toimialalla, joka pitää Suomen pyörät pyörimässä kestävästi ja luontoa kunnioittaen myös tulevaisuudessa, Polvinen sanoo.

KUVA PS ARKISTO

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Demari tuuttasi A-studiossa niin paksua höpöä, että Purra puuskahti: “You can’t make this shit up”

23.09.2024 |23:13
5.
Suomen uutiset logo

Antikainen: Vasemmistoliitto jälleen terroristijärjestön puolella

20.09.2024 |08:28

Uusimmat