LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Polttoaineiden, sähkön ja ruuan hinnannousu kurittaa kansaa – Purra: Ihmisten ostovoimaa on parannettava – “Suomalaisille ei riitä, jos Saarikko lupaa, ettei veroja enää nosteta”
Suomen hallituksen maailman kunnianhimoisin ilmastopolitiikka nostaa tavan kansalaisen arjen peruskustannuksia, kuten asumisen, liikkumisen ja ruuan hintaa. Valtiovarainministeri Annika Saarikko vakuutteli eilen Ylen A-Talkissa, että polttoaineisiin kohdistuvia hinnankorotuksia ei enää olisi tulossa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra muistutti, että uusien veronkorotusten jäädyttäminen ei riitä, vaan myös kansalaisten ostovoimaa pitäisi kyetä parantamaan.
Valtiovarainministeri Annika Saarikko on aiemmin vakuuttanut, että keskusta ei enää hallituksessa hyväksy energiaan ja liikkumiseen, kuten polttoaineeseen kohdistuvia veronkorotuksia. Saarikko lausui saman eilisessä Ylen A-Talkissa:
– Tämä hallitus ei tee polttoaineisiin kohdistuvia hinnankorotuksia tai tällaisia päätöksiä, Saarikko vakuutti.
Politiikka on kuitenkin mahdollisuuksien taidetta. Asumisen ja liikkumisen hintaa voidaan nostaa muillakin toimilla kuin veronkorotuksilla. Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd) esitti viime viikolla heti aluevaalien jälkeen, että tänä keväänä hallitus todennäköisesti päättää polttoaineen jakeluvelvoitteen nostosta, jonka arvioidaan korottavan erityisesti dieselin litrahintaa.
– Ihmisten pitää kuitenkin tulla toimeen ja kyetä menemään autolla töihin. Ilmastotoimet pitää siis suhteuttaa ajan yhteiskunnalliseen kestävyyteen, Saarikko yritti selitellä.
Lämmityskustannuksiin haettava toimeentulotukea?
Hallituksen kunniahimoiset ilmastotoimet nostavat tavan kansalaisen asumisen ja liikkumisen hintaa ja ruuan hintaa. Aiemmin Saarikko on myös todennut, että talon lämmittämiseen voi vaikka hakea toimeentulotukea, jos rahat eivät riitä kalliin sähkön hinnan vuoksi.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra totesi, että inflaatiotilanne, joka erityisesti liittyy polttoaineiden, sähkön ja ruuan hinnannousuun, on tosiasia.
– Hinnat ovat tällä hetkellä liian kovat. Suomalaisille ei enää riitä, jos Annika (Saarikko) lupaa, että veroja ei enää nosteta. Lähtökohta pitää olla se, että ihmisten ostovoimaa pitää kyetä parantamaan, Purra sanoi.
Ruotsi ilmoitti äskettäin aloittavansa kotitalouksien tukemisen kallistuneiden sähkölaskujen vuoksi.
Ylikunnianhimoinen ilmastopolitiikka käy kalliiksi
Purra kysyi Saarikolta ja hallituspuolue vihreitä edustavalta kansanedustaja Iiris Suomelalta, miten hallitus aikoo kompensoida Suomen kansalaisille energian hinnan nousuja, jotka koskevat erityisesti maakuntien ihmisiä.
– Hinnan nousut eivät johdu pelkästään hallituksen omista toimista, vaikka kyllä korkeisiin hintoihin vaikuttaa myös hallituksen maailman kunnianhimoisin ilmastopolitiikka.
– Erityisesti maaseudulla inflaatio on huomattavasti korkeampi kuin kaupungissa. Maaseudulla on öljy- ja sähkölämmitystä ja välimatkat ovat pidempiä kuin kaupungissa. Miten siis tulette puuttumaan asiaan, että maaseudulla ihmisillä olisi kannustimia käydä töissä, ajaa pitkiä matkoja ja viedä lapsia harrastuksiin? Purra kysyi.
Suomela sanoi esittäneensä alueellista korvausmallia, esimerkiksi energiaveron palautusjärjestelmää, tietyille alueille. Saarikko jatkoi, että tulevaisuudessa tulisi pyrkiä omavaraisuuteen ja uusiutuviin energialähteisiin siten, että jatkossa ei oltaisi enää riippuvaisia fossiilisesta ja muualta tulevasta energiasta.
– Tämän eteen toimitaan. En myöskään sulje pois verotuksellisia keinoja, joilla tilanteeseen vastataan, ja ne pitää käydä hallituksessa yhdessä läpi, Saarikko sanoi.
Hallitus ottaa taas lisää velkaa
Saarikko jatkoi, että ratkaisuja on löydyttävä, ja hän väläytti myös Ruotsin-mallin mukaisia kompensaatiomalleja tai rahallista tukemista, mutta ei luvannut konkreettisia toimia.
Saarikon esittämät kompensaatiomallit vaativat kuitenkin rahaa. Valtion tämän vuoden budjetti on lähes 7 miljardia euroa alijäämäinen. Suomen talouden ongelmana on myös kestävyysvaje, jotka molemmat luovat suuria riskejä julkiseen talouteen.
– En esitä omissa nimissäni lupauksia, joita en voi pitää. Koska minun pitää kertoa myös, miten ratkaisut rahoitetaan, Saarikko sanoi.
– Eli otatte velkaa, Purra vastasi.
Hallituksen ratkaisu ongelmiin on tunnetusti yleensä lisävelan ottaminen. Tällä viikolla hallitus onkin antanut eduskunnalle esityksen vuoden 2022 ensimmäisestä lisäbudjetista, joka lisää velanottoa 547 miljoonalla eurolla.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hinnannousu jakeluvelvoite kulujen kompensointi ilmastotoimet Iiris Suomela asuminen ja liikkuminen ostovoima ruuan hinta valtion budjetti polttoaineet sähkö elinkustannukset suomalaiset Annika Saarikko Riikka Purra Timo HArakka Maaseutu Velanotto Ruotsi Inflaatio perussuomalaiset hallitus verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaisilta selkeät toimenpiteet polttoainehintojen alentamiseksi – hallitus ei myöntynyt yhteenkään
Yle jututti vihreitä “asiantuntijoita” ja julisti, miksi polttoaineveroa ei pidä laskea – asiantuntijoiden taustoista ei tietenkään kerrota mitään
Reijonen: Saavatko maatalousyrittäjät varaosia tässä maailmantilanteessa vai pysähtyykö tuotanto?
Ruuan hinta räjähtämässä, maatiloja suljetaan jopa 1 200 vuodessa – veronalennukset eivät sovi hallitukselle
Ruuan hinta voi nousta ennakoituakin enemmän – vauhti kiihtyy kesän ja syksyn aikana
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää