
Politiikkalehti kysyi saksalaisilta kuuluuko islam Saksaan – selkeä enemmistö torjui
Saksan uunituore sisäministeri Horst Seehofer kohahdutti lausuttuaan, ettei islam kuulu Saksaan. Liittokansleri Angela Merkel toppuutteli Seehoferin sanomaa. Kun asiaa kysyttiin saksalaisilta, oli tulos kiistaton: vain 22 prosenttia saksalaisista arveli islamilla olevan sijaa Saksassa. Peräti 62 prosenttia saksalaisista asettui Seehoferin kannalle.
Seehoferin lausahduksen on arveltu johtuvan siitä, että hänen kotiosavaltiossa Baijerissa käydään pian aluevaalit. Hallituspuolue kristillisdemokraattien (CDU) baijerilainen sisarpuolue (CSU) menetti liittopäivävaaleissa edustajapaikkoja maahanmuuttokriittiselle vaihtoehtopuolue AfD:lle. Seehoferin arveltiin kosiskelevan AfD:lle valuneita äänestäjiä takaisin.
Politiikkaan keskittynyt aikakausilehti Cicero tilasi aiheesta kyselyn, jonka toteutti tutkimuslaitos Insa. Tutkimuksen mukaan selkeä saksalaisenemmistö ei arvellut islamin kuuluvan Saksaan. Joka kymmenes saksalainen ei osannut ottaa kantaa ja 6 prosenttia ei vastannut millään muotoa kysymykseen.
Nuoret vastaajat poikkesivat vastauksessaan merkittävästi kaikista saksalaisista. Alle 25-vuotiaiden vastaajien näkemys oli melko lailla tasan. 18-24 ikävuoden luokka oli ainoa, missä vastaajien enemmistö puolsi islamin sijaa Saksassa. 37 prosenttia nuorista oli suopea islamille. 36 prosenttia saksalaisnuorista tuki Seehoferin väittämää.
Sen sijaan vastaajan sukupuoli ei näyttänyt tekevän suurta eroa vastauksissa. Pieni poikkeama esiintyi siinä, oliko vastaaja kotoisin entiseltä Itä-Saksan alueelta. Näistä vastaajista vain 16 prosenttia lämpeni islamille. Entisen Länsi-Saksan alueen vastaajista 23 prosenttia oli samaa mieltä liittokanslerinsa kanssa.
Vastaajien puoluekannatus toi selkeät erot. Vihreiden äänestäjät olivat hanakkaimmin antamassa islamille jalansijaa Saksassa. Vihreitä äänestäneistä 43 prosenttia toivotti islamin tervetulleeksi Saksaan. 40 prosenttia vihreiden äänestäjistä suhtautui penseästi kysymykseen. Arvellusti AfD:n äänestäjät olivat herkimmin torppaamassa islamin Saksassa. Peräti 95 prosenttia vaihtoehtopuolueen kannattajista vastasi kysymykseen kieltävästi.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Saksan sisäministeri valmis eroamaan – CSU taivutti ministerin kriisikokoukseen
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää