Politiikkalehti kysyi saksalaisilta kuuluuko islam Saksaan – selkeä enemmistö torjui
Saksan uunituore sisäministeri Horst Seehofer kohahdutti lausuttuaan, ettei islam kuulu Saksaan. Liittokansleri Angela Merkel toppuutteli Seehoferin sanomaa. Kun asiaa kysyttiin saksalaisilta, oli tulos kiistaton: vain 22 prosenttia saksalaisista arveli islamilla olevan sijaa Saksassa. Peräti 62 prosenttia saksalaisista asettui Seehoferin kannalle.
Seehoferin lausahduksen on arveltu johtuvan siitä, että hänen kotiosavaltiossa Baijerissa käydään pian aluevaalit. Hallituspuolue kristillisdemokraattien (CDU) baijerilainen sisarpuolue (CSU) menetti liittopäivävaaleissa edustajapaikkoja maahanmuuttokriittiselle vaihtoehtopuolue AfD:lle. Seehoferin arveltiin kosiskelevan AfD:lle valuneita äänestäjiä takaisin.
Politiikkaan keskittynyt aikakausilehti Cicero tilasi aiheesta kyselyn, jonka toteutti tutkimuslaitos Insa. Tutkimuksen mukaan selkeä saksalaisenemmistö ei arvellut islamin kuuluvan Saksaan. Joka kymmenes saksalainen ei osannut ottaa kantaa ja 6 prosenttia ei vastannut millään muotoa kysymykseen.
Nuoret vastaajat poikkesivat vastauksessaan merkittävästi kaikista saksalaisista. Alle 25-vuotiaiden vastaajien näkemys oli melko lailla tasan. 18-24 ikävuoden luokka oli ainoa, missä vastaajien enemmistö puolsi islamin sijaa Saksassa. 37 prosenttia nuorista oli suopea islamille. 36 prosenttia saksalaisnuorista tuki Seehoferin väittämää.
Sen sijaan vastaajan sukupuoli ei näyttänyt tekevän suurta eroa vastauksissa. Pieni poikkeama esiintyi siinä, oliko vastaaja kotoisin entiseltä Itä-Saksan alueelta. Näistä vastaajista vain 16 prosenttia lämpeni islamille. Entisen Länsi-Saksan alueen vastaajista 23 prosenttia oli samaa mieltä liittokanslerinsa kanssa.
Vastaajien puoluekannatus toi selkeät erot. Vihreiden äänestäjät olivat hanakkaimmin antamassa islamille jalansijaa Saksassa. Vihreitä äänestäneistä 43 prosenttia toivotti islamin tervetulleeksi Saksaan. 40 prosenttia vihreiden äänestäjistä suhtautui penseästi kysymykseen. Arvellusti AfD:n äänestäjät olivat herkimmin torppaamassa islamin Saksassa. Peräti 95 prosenttia vaihtoehtopuolueen kannattajista vastasi kysymykseen kieltävästi.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Saksan sisäministeri valmis eroamaan – CSU taivutti ministerin kriisikokoukseen
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
DEI lyttäsi Yhdysvaltojen nuoret miehet “myrkyllisiksi” ja tahrasi heidän historialliset sankarinsa – he nousivat DEI:tä vastaan ja loivat vastakulttuuria, joka siivitti Trumpia voittoon
Quillette-lehden perustaja Claire Lehmann tarkastelee Trumpin voittoa päivänpoliittisten kysymysten sijaan kulttuuri-ilmiönä – erityisesti nuorten miesten parissa orastavan asenneilmapiirin kautta. Vaikka kuluneen vuoden aikana eri medioissa on käsitelty nuorten miesten oikeistolaistumista, taustalla on muutakin kuin poliittisten kantojen jyrkentymistä.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.