

AfD korosti vaalikampanjassaan tiukkaa rajakontrollia. Kuva: AfD Baijeri, Twitter.
Politiikan tutkijat vakavina – Merkelin hallitus ei pysy koossa koko vaalikautta
Saksan liittokansleri Angela Merkelin (CDU) sisarpuolue Baijerissa (CSU) koki sunnuntain osavaltiovaaleissa rökäletappion. Saksan toinen hallituspuolue – sosiaalidemokraatit – sai tuta vielä murheellisemman tuloksen. Politiikan tutkijat arvelevat, ettei Saksan hallitus pysy koossa koko vaalikautta. Pelissä on paljon vajaan kahden viikon kuluttua, kun Hessenin osavaltiossa pidetään vaalit.
Osavaltiovaalien virallisessa ääntenlaskentasivustossa CSU on saamassa suurimman puolueen aseman 36,8 prosentin äänisaalillaan. Vuosikymmeniä Baijeria dominoinut puolue romahti äänissä. Viisi vuotta sitten puolue rohmusi peräti 47,7 prosenttia äänistä. Sivuston päivittyminen on vielä käynnissä.
Toinen hallituspuolue, sosiaalidemokraattien SPD, koki vielä kirvelemmät tappiot. Puolue putosi neljänneksi ja osapuilleen puolitti kannatuksensa. Viisi vuotta sitten puolue sai 20,4 prosenttia kannatuksesta. Nyt puolue on jäämässä 10,1 prosenttiin. Äänimäärissä tämä tietää yli puolen miljoonan äänen katoa.
Lähes 700 000 ääntä AfD:lle
Baijerin alueparlamentti koostui aiemmin neljästä puolueesta. Vaalien ennakkoveikkailuissa pidettiin mahdollisena seitsemän puolueen alueparlamenttia. Parlamentti koostuu kuitenkin kuudesta puolueesta, kun vasemmistolainen Linke jäi alle äänikynnyksen.
Kun äänipotteja katsoo lukumääräisesti, yksi puolue jyrää kaikki muut. Tämä puolue on maahanmuutto- ja eurokriittinen vaihtoehtopuolue AfD. Puolue on saamassa hilkun alle 700 000 ääntä, kun viime aluevaaleissa puolue ei edes ollut vaalikisassa mukana.
Kaksi muuta vaalivoittajaa ovat vihreät ja konservatiiveja lähellä olevat Vapaat valitsijat. Vihreiden äänipotti nousi jopa 667 000 äänellä. Puolueesta tulee toiseksi suurin heti CSU:n jälkeen. Vapaat valitsijat saivat yli 228 000 uutta ääntä, mikä voi merkitä Baijerissa CSU:n ja Vapaiden valitsijoiden yhteistä aluehallitusta.
Valtapuolue CSU kertoi ennen vaaleja, ettei se halua tehdä yhteistyötä AfD:n kanssa.
AfD jyrännyt jokaiseen alueparlamenttiin
Vaihtoehtopuolue on viimeisissä aluevaaleissa rynninyt jokaiseen alueparlamenttiin selkein luvuin. Vajaan kahden viikon päästä 28.10. Hessenin osavaltiossa käydään aluevaalit. Nämä ovat viimeiset vaalit, joissa AfD:n nousu ei ole vielä realisoitunut. Hyvin harva kehtaa julkisesti epäillä, etteikö AfD murtaisi äänikynnystä myös Hessenissä. Hessen on tärkeä osavaltio, jossa sijaitsee muun muassa EKP:n pääkonttori.
AfD ja vihreät hyötyivät selkeästi siitä, että Saksan politiikassa maahanmuutto on noussut kiistakysymykseksi. Tällaista siirtymää vaaleissa näkee harvoin, ja vielä vähemmän huomioiden perusasioiden olevan kunnossa. Baijerin työttömyysaste on alle kolmessa prosentissa. Rikollisuus on vähenemässä. Osavaltion teollisuusjätit paukuttavat satumaisia tuloksia ja muukin yrityskenttä voi hyvin.
Merkelille paineita
Vaikeiden hallitustunnusteluiden jälkeen Merkel on kuin rampa ankka. Politiikan tutkijat otaksuvat, että sosiaalidemokraattien mahalaskun jälkeen heistä tulee haavoitettu karhu, siis arvaamaton. Tutkijoiden mukaan Merkelin hallitus ei kestä koko vaalikautta.
CSU:n tapoihin kuuluu, ettei epäonnistujia silitellä silkkihansikkain. Puolueen puheenjohtaja ja maan sisäministeri Horst Seehofer voidaan savustaa ulos.
Mutta mitä tekevät demarit? Puolueen nuorisojärjestö on alun alkaen vastustanut suurta koalitiota, eli hallitusta CDU/CSU:n ja SPD:n kesken. Jos hallituspuolueet kärsivät rökäletappiot myös Hessenin vaalien jälkeen vajaan parin viikon päästä, voisi olettaa Saksan hallituksen olevan veitsen terällä. SPD on vaihtanut puheenjohtajaansa usein lähiaikoina sisäisten kriisiensä vuoksi.
Ja mitä asiasta Euroopassa asiasta mietitään? Pystyykö Merkel pitämään EU:n paketissa, jos hän ei pysty siihen edes kotimaassaan Saksassa?
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Saksassa hallituksen suosio uuteen pohjanoteeraukseen

Saksan sisäministeri Seehofer taas valmis eroamaan – tällä erää puolueensa johdosta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää