AfD korosti vaalikampanjassaan tiukkaa rajakontrollia. Kuva: AfD Baijeri, Twitter.
Politiikan tutkijat vakavina – Merkelin hallitus ei pysy koossa koko vaalikautta
Saksan liittokansleri Angela Merkelin (CDU) sisarpuolue Baijerissa (CSU) koki sunnuntain osavaltiovaaleissa rökäletappion. Saksan toinen hallituspuolue – sosiaalidemokraatit – sai tuta vielä murheellisemman tuloksen. Politiikan tutkijat arvelevat, ettei Saksan hallitus pysy koossa koko vaalikautta. Pelissä on paljon vajaan kahden viikon kuluttua, kun Hessenin osavaltiossa pidetään vaalit.
Osavaltiovaalien virallisessa ääntenlaskentasivustossa CSU on saamassa suurimman puolueen aseman 36,8 prosentin äänisaalillaan. Vuosikymmeniä Baijeria dominoinut puolue romahti äänissä. Viisi vuotta sitten puolue rohmusi peräti 47,7 prosenttia äänistä. Sivuston päivittyminen on vielä käynnissä.
Toinen hallituspuolue, sosiaalidemokraattien SPD, koki vielä kirvelemmät tappiot. Puolue putosi neljänneksi ja osapuilleen puolitti kannatuksensa. Viisi vuotta sitten puolue sai 20,4 prosenttia kannatuksesta. Nyt puolue on jäämässä 10,1 prosenttiin. Äänimäärissä tämä tietää yli puolen miljoonan äänen katoa.
Lähes 700 000 ääntä AfD:lle
Baijerin alueparlamentti koostui aiemmin neljästä puolueesta. Vaalien ennakkoveikkailuissa pidettiin mahdollisena seitsemän puolueen alueparlamenttia. Parlamentti koostuu kuitenkin kuudesta puolueesta, kun vasemmistolainen Linke jäi alle äänikynnyksen.
Kun äänipotteja katsoo lukumääräisesti, yksi puolue jyrää kaikki muut. Tämä puolue on maahanmuutto- ja eurokriittinen vaihtoehtopuolue AfD. Puolue on saamassa hilkun alle 700 000 ääntä, kun viime aluevaaleissa puolue ei edes ollut vaalikisassa mukana.
Kaksi muuta vaalivoittajaa ovat vihreät ja konservatiiveja lähellä olevat Vapaat valitsijat. Vihreiden äänipotti nousi jopa 667 000 äänellä. Puolueesta tulee toiseksi suurin heti CSU:n jälkeen. Vapaat valitsijat saivat yli 228 000 uutta ääntä, mikä voi merkitä Baijerissa CSU:n ja Vapaiden valitsijoiden yhteistä aluehallitusta.
Valtapuolue CSU kertoi ennen vaaleja, ettei se halua tehdä yhteistyötä AfD:n kanssa.
AfD jyrännyt jokaiseen alueparlamenttiin
Vaihtoehtopuolue on viimeisissä aluevaaleissa rynninyt jokaiseen alueparlamenttiin selkein luvuin. Vajaan kahden viikon päästä 28.10. Hessenin osavaltiossa käydään aluevaalit. Nämä ovat viimeiset vaalit, joissa AfD:n nousu ei ole vielä realisoitunut. Hyvin harva kehtaa julkisesti epäillä, etteikö AfD murtaisi äänikynnystä myös Hessenissä. Hessen on tärkeä osavaltio, jossa sijaitsee muun muassa EKP:n pääkonttori.
AfD ja vihreät hyötyivät selkeästi siitä, että Saksan politiikassa maahanmuutto on noussut kiistakysymykseksi. Tällaista siirtymää vaaleissa näkee harvoin, ja vielä vähemmän huomioiden perusasioiden olevan kunnossa. Baijerin työttömyysaste on alle kolmessa prosentissa. Rikollisuus on vähenemässä. Osavaltion teollisuusjätit paukuttavat satumaisia tuloksia ja muukin yrityskenttä voi hyvin.
Merkelille paineita
Vaikeiden hallitustunnusteluiden jälkeen Merkel on kuin rampa ankka. Politiikan tutkijat otaksuvat, että sosiaalidemokraattien mahalaskun jälkeen heistä tulee haavoitettu karhu, siis arvaamaton. Tutkijoiden mukaan Merkelin hallitus ei kestä koko vaalikautta.
CSU:n tapoihin kuuluu, ettei epäonnistujia silitellä silkkihansikkain. Puolueen puheenjohtaja ja maan sisäministeri Horst Seehofer voidaan savustaa ulos.
Mutta mitä tekevät demarit? Puolueen nuorisojärjestö on alun alkaen vastustanut suurta koalitiota, eli hallitusta CDU/CSU:n ja SPD:n kesken. Jos hallituspuolueet kärsivät rökäletappiot myös Hessenin vaalien jälkeen vajaan parin viikon päästä, voisi olettaa Saksan hallituksen olevan veitsen terällä. SPD on vaihtanut puheenjohtajaansa usein lähiaikoina sisäisten kriisiensä vuoksi.
Ja mitä asiasta Euroopassa asiasta mietitään? Pystyykö Merkel pitämään EU:n paketissa, jos hän ei pysty siihen edes kotimaassaan Saksassa?
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Saksassa hallituksen suosio uuteen pohjanoteeraukseen
Saksan sisäministeri Seehofer taas valmis eroamaan – tällä erää puolueensa johdosta
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää