Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Politico-lehti: Kamppailu “tiedostavaa kapitalismia” vastaan on alkamassa EU:ssa

23.08.2023 |09:21

Pankkitilien sulkeminen sai Nigel Faragen nousemaan taistoon pankkien harjoittamaa poliittista syrjintää vastaan. Voittoisan alun jälkeen EU-kriittiset puolueet monissa maissa saattavat seurata Faragen esimerkkiä ja ryhtyä taistelemaan woke-ideologian läpitunkemia suuryrityksiä vastaan. Tulilinjalle saattavat joutua myös liiallisuuksiin mennyt ympäristöaktivismi ja “vihreä siirtymä”.

Politico-nettilehden taloustoimittaja Hannah Brenton ennustelee, että brittipoliitikko Nigel Faragen aloittama taistelu “tiedostavaa kapitalismia” vastaan tulee saamaan taakseen monia EU-kriittisiä puolueita eri maissa. Toimittaja näkee tässä aivan uuden “pelikirjan” populistipuolueille.

Tiedostava kapitalismi (“woke capitalism“) viittaa siihen, että monet suuryritykset ovat nykyään kiinnostuneempia woke-ideologian edistämisestä kuin tavallisten asiakkaidensa arkisista asioista. Joissakin tapauksissa tämä on kostautunut, kun asiakkaat ovat ryhtyneet boikotoimaan wokettavaa yritystä tai tuotemerkkiä.

Alkukesästä Suomen Uutiset kertoi, miten yhdysvaltalainen halpahalliketju kärsi miljarditappiot, kun asiakkaat eivät tykänneet siitä, että ketju keskittyi mainostamaan näyttävästi Pride-tuotemallistoaan. Aiemmin keväällä amerikkalaisten entinen suosikkiolut Bud Light tuhosi brändinsä valitsemalla transseksuaalin somevaikuttajan tuotteensa keulakuvaksi.

Yhdenvertaisuutta ylistävä pankki syrji poliitikkoa

Tiedostavien suuryritysten tärkeyslistalla kärkeen nousevat ylevät ihanteet, kuten yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden edistäminen ja ilmastonmuutoksen vastustaminen. Juhlapuheissaan kaikkea syrjintää vastustava yritys saattaa kuitenkin samaan aikaan syrjiä tiettyjä asiakkaitaan woke-ideologian edellyttämistä syistä.

Malliesimerkki “väärin ajattelevaan” asiakkaaseen kohdistuvasta syrjinnästä nähtiin heinäkuussa, kun Britannian valtion osittain omistama Coutts-pankki sulki Nigel Faragen pankkitilit. Aluksi syyksi ilmoitettiin, että Faragesta oli tullut liian köyhä kelvatakseen upporikkaiden asiakkaiden varainhoitoon keskittyneen eliittipankin asiakkaaksi. Coutts-pankki edellyttää asiailtaan joko miljoonan punnan lainaa tai kolmen miljoonan talletusta.

Tilin sulkeminen johtuikin poliittisista mielipiteistä

Pian kävi kuitenkin ilmi, että pankkitilien sulkemisen todellinen syy ei ollut Faragen rahattomuus vaan hänen poliittiset näkemyksensä. Nigel Farage pyysi saada nähtäväkseen kaikki henkilökohtaiset tiedot, jotka Coutts-pankki oli hänestä kerännyt. Tietopyynnön johdosta pankki joutui luovuttamaan Faragelle peräti 40-sivuisen asiakirjan, joka sisälsi pankin keräämät tiedot Faragen asiakkuuteen liittyvistä “merkittävistä maineriskeistä”.

Käytännössä mappiin oli koottu kaikki mahdolliset lehtijutut, joissa Faragen väitettiin sanoneen jotain ulkomaalaisvastaiseksi, rasistiseksi, antisemitistiseksi, homofobiseksi, misogyniseksi tai islamofobiseksi tulkittavissa olevaa. Faragen käyttämiin solmioihin tai niiden piiloviesteihin ei pankin keräämässä henkilötietomapissa sentään otettu kantaa.

Naisten oikeuksien esitaistelija joutui eroamaan

Pankkitilin sulkemisesta nousseen kohun johdosta emoyhtiö NatWest Groupin toimitusjohtaja Alison Rose joutui eroamaan tehtävästään. Eron syynä oli se, että Rose oli illallisilla keskustellut Faragen tapauksesta BBC:n toimittajan kanssa ja paljastanut toimittajalle luottamuksellisia asiakastietoja.

Alison Rose on kuuluisa naisten oikeuksien esitaistelija, joka on palkittu ritarin arvonimellä. Vuonna 2018 valtiovarainministeriö nimitti hänet johtamaan selvitystä naisten yhdenvertaisuuden toteutumisen esteistä yritysmaailmassa. Hänen mukaansa nimetystä tutkimusraportissa tuotiin esille, että vain joka kolmas yrittäjä Britanniassa on nainen ja vain prosentti riskirahoituksista menee pelkästään naisista koostuville yrityksille.

Tämän jälkeen Alison Rose eteni urallaan nopeasti nousten Natwest-pankkikonsernin toimitusjohtajaksi. Hänelle myönnettiin myös arvostettu brittiläisen imperiumin ritarikunnan kunniamerkki siihen liittyvän ritarin arvon kera. Mutta pankin syyllistyttyä Nigel Faragen syrjintään tämän poliittisten mielipiteiden vuoksi, Rose joutui eroamaan.

Farage: Woke-hömpötys on mennyt jo liian pitkälle

Voitettuaan tämän alkuerän Nigel Farage on päättänyt lähteä taistelemaan pankkien harjoittamaa syrjintää vastaan laajemminkin. Hän pyytää kaikkia pankkisyrjinnän uhreiksi joutuneita lähtemään mukaan taistoon. Farage on jo pitkään vastustanut myös siirtymistä pois käteisestä keskuspankin hallitsemaan digivaluuttaan.

– Pankit ovat jo peloissaan, Farage kirjoittaa. Ja niin niiden pitäisikin olla.

– Pankkien tulisi tarjota pankkipalveluja eikä vaatia asiakkaitaan alistumaan tiettyihin yhteiskunnallisiin ja poliittisiin “arvoihin”. Woke-hömpötys on lopetettava. Se on mennyt jo liian pitkälle.

Populistipuolueet saattavat seurata esimerkkiä

Muidenkin EU-maiden poliitikot saattavat seurata Faragen voittoisaa esimerkkiä. Suuryritysten liian pitkälle mennyt “tiedostavuus” on herättänyt vastarintaa myös Yhdysvalloissa.

Lontoolaisyliopiston EU-politiikan professori Sofia Vasilopoulou kertoo Politico-lehdelle uskovansa, että maahanmuuttokriittiset puolueet pyrkivät jatkossa monipuolistamaan asialistaansa, koska pelkästään maahanmuutosta puhumalla saatavissa olevien äänien kohdalla katto on jo tullut vastaan. Tiedostavan kapitalismin vastustaminen sopisi tällaisille puolueille hyvin.

– EU-vaaleissa tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, miten nämä puolueet kykenevät yhdistämään tiedostavan kapitalismin eri ulottuvuudet Euroopan unioniin, professori Sofia Vasilopoulou sanoo.

“Ympäristöaktivistit ovat kaapanneet suuryritykset”

Samaan aihepiiriin tiedostavan kapitalismin kanssa liittyvät myös ilmastonmuutoksen vastustaminen ja “vihreä siirtymä”. Ne ovat nykyään taikasanoja, jotka saavat suuryritykset tekemään monenlaisia asioita. Mutta tapahtuuko se aina osakkeenomistajien ja yrityksen edun mukaisesti?

– Suurin huoli on se, että meillä on perinteisiä suuryrityksiä, jotka ovat joutuneet ympäristöaktivistien kaappaamiksi, sanoo hollantilaismeppi Michiel Hoogeveen.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
5.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
6.
Suomen uutiset logo

Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle

21.11.2024 |20:08
7.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31
8.
Suomen uutiset logo

Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”

22.11.2024 |15:09

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää