Tynkkynen: Portugalin nuorille aikuisille EU-tukipaketeilla veroparatiisimainen etu, jopa 10 vuoden asteittainen verovapaus – “On tämä härski kuvio”
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) moittii Portugalille syydettyjä kohtuuttomia etuja.
LEHTIKUVA
Kreikan kolmannen tukipaketin neuvottelut alkavat, koska viimeisimpinä maina Saksan ja Itävallan parlamentit myönsivät mandaatit neuvotella uudesta lainaohjelmasta. Tästä huolimatta Kreikalle ollaan tarjoamassa väliaikaista irtaantumista yhteisvaluutasta eräänlaisena vaihtoehtona kannustimien saattelemana. Asiasta kertoo Politico-lehti.
Ajatus on varsin yksinkertainen: lainaohjelmasta tulee niin raskas Kreikalle, että maa näkee tarjotun eron kannustinpaketteineen loppujen lopuksi mielekkäämpänä vaihtoehtona. Taustalla on ajatus antaa Kreikalle velkaleikkauksia ja tuntuvasti tukea muun muassa maan pankkijärjestelmälle.
Kreikan arvellaan pystyvän toipumaan kurimuksestaan paljon paremmin yhteisvaluutan ulkopuolella. Kreikalle ei kuitenkaan haluta antaa vaikutelmaa joutuneensa savustetuksi ulos. Kreikan tulee pyytää itse kuorrutettua “Grexit”-pakettia.
Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble arveli Kreikan väliaikaisenkin euroeron olevan maalle parempi ratkaisu kuin jatkuvat säästöohjelmat. Schäuble totesi, ettei Kreikka voi yhteisvaluutassa saada velkojaan leikatuksi. Sen sijaan Kreikan ollessa euron ulkopuolella velkoja voitaisiin antaa anteeksi.
Tämä saattaa houkuttaa myös Kreikan vasemmistoradikaalia Syriza-puoluetta, sillä velkojen leikkaus oli yksi heidän vaaliteemojaan tammikuun vaaleissa.
Kreikkaa ei heitettäisi EU:sta pihalle. Kreikka saisi kilpailukykyisemmän valuutan ja se voisi toteuttaa uudistuksiaan rauhallisemmalla tempolla. Paluuovi yhteisvaluuttaan avataan Kreikalle uudelleen, kun maan talous on vankemmalla pohjalla.
Kolmannesta lainaohjelmasta kuitenkin neuvotellaan, mikäli Kreikka ei tarraudu eropakettiin heti. Muut euromaat ovat vaatineet Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n mukanaoloa myös kolmannessa lainaohjelmassa.
IMF:n kanta puolestaan on, että Kreikan velkataakka on kestämättömällä tasolla, eikä rahasto voi siksi osallistua Kreikan luototukseen. IMF on kuitenkin esittänyt, että Kreikan velkoja ei välttämättä tarvitse suoranaisesti leikata, vaan Kreikalle voitaisiin myöntää pidempiä luottoaikoja.
Eropaketin yhteydessä toteutetut velkaleikkaukset sopisivat luonnollisesti IMF:lle.
Euromaiden valtiovarainministereistä kootun euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Djisselbloem ei ole kuitenkaan ilahtunut Kreikan euroeron pyörittelystä. Myös jotkut euromaat ovat ajatusta vastaan.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Viikon suosituimmat
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) moittii Portugalille syydettyjä kohtuuttomia etuja.
Liian monta kantaväestöltä kalskahtavaa etunimeä yhdessä luokassa sai aikaan kalabaliikin ruotsalaiskoulussa. Vieraskieliset vanhemmat syyttivät koulua etnisestä diskriminoinnista ja valittivat viranomaisille. Härkäsestä tuli kuitenkin taas kerran kärpänen ja segregaatiokehitys Ruotsin kouluissa jatkuu.
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kritisoi jälleen Koneen Säätiön erikoisia rahoituspäätöksiä. Koneen Säätiön sponsoroiman Elokapinan töhrimät eduskunnan pylväät saatiin vasta puhdistettua, kun heti perään saatiin kuulla uutisia toisesta säätiön sponsoroimasta "taideprojektista", jossa itseään mediataiteilijaksi tituleeraava opettaja näytti Aalto-yliopiston opiskelijoille omaa pornofilmiään. Koneen Säätiö sponsoroi projektia 76 000 euron suuruisella apurahalla.
Tavalla tai toisella jalkansa hyvinvointivaltion oven väliin saanut ei kernaasti palaa kotiseutunsa kurjuuteen. Tavallinen syy maassa piileskelyyn on turvapaikkahakemuksen hylkääminen. Ruotsissa laittomia maassa oleskelijoita on sadoin tuhansin ja nyt heidät halutaan päivänvaloon ynnä ulos maasta. Punavihreä oppositio ja vihreät vastustavat.
Quillette-lehden perustaja Claire Lehmann tarkastelee Trumpin voittoa päivänpoliittisten kysymysten sijaan kulttuuri-ilmiönä – erityisesti nuorten miesten parissa orastavan asenneilmapiirin kautta. Vaikka kuluneen vuoden aikana eri medioissa on käsitelty nuorten miesten oikeistolaistumista, taustalla on muutakin kuin poliittisten kantojen jyrkentymistä.
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lue lisää