Kreikan kolmannen tukipaketin neuvottelut alkavat, koska viimeisimpinä maina Saksan ja Itävallan parlamentit myönsivät mandaatit neuvotella uudesta lainaohjelmasta. Tästä huolimatta Kreikalle ollaan tarjoamassa väliaikaista irtaantumista yhteisvaluutasta eräänlaisena vaihtoehtona kannustimien saattelemana. Asiasta kertoo Politico-lehti.
Ajatus on varsin yksinkertainen: lainaohjelmasta tulee niin raskas Kreikalle, että maa näkee tarjotun eron kannustinpaketteineen loppujen lopuksi mielekkäämpänä vaihtoehtona. Taustalla on ajatus antaa Kreikalle velkaleikkauksia ja tuntuvasti tukea muun muassa maan pankkijärjestelmälle.
Kreikan arvellaan pystyvän toipumaan kurimuksestaan paljon paremmin yhteisvaluutan ulkopuolella. Kreikalle ei kuitenkaan haluta antaa vaikutelmaa joutuneensa savustetuksi ulos. Kreikan tulee pyytää itse kuorrutettua “Grexit”-pakettia.
Parempi vaihtoehto?
Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble arveli Kreikan väliaikaisenkin euroeron olevan maalle parempi ratkaisu kuin jatkuvat säästöohjelmat. Schäuble totesi, ettei Kreikka voi yhteisvaluutassa saada velkojaan leikatuksi. Sen sijaan Kreikan ollessa euron ulkopuolella velkoja voitaisiin antaa anteeksi.
Tämä saattaa houkuttaa myös Kreikan vasemmistoradikaalia Syriza-puoluetta, sillä velkojen leikkaus oli yksi heidän vaaliteemojaan tammikuun vaaleissa.
Kreikkaa ei heitettäisi EU:sta pihalle. Kreikka saisi kilpailukykyisemmän valuutan ja se voisi toteuttaa uudistuksiaan rauhallisemmalla tempolla. Paluuovi yhteisvaluuttaan avataan Kreikalle uudelleen, kun maan talous on vankemmalla pohjalla.
IMF:n kanta ongelmallinen
Kolmannesta lainaohjelmasta kuitenkin neuvotellaan, mikäli Kreikka ei tarraudu eropakettiin heti. Muut euromaat ovat vaatineet Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n mukanaoloa myös kolmannessa lainaohjelmassa.
IMF:n kanta puolestaan on, että Kreikan velkataakka on kestämättömällä tasolla, eikä rahasto voi siksi osallistua Kreikan luototukseen. IMF on kuitenkin esittänyt, että Kreikan velkoja ei välttämättä tarvitse suoranaisesti leikata, vaan Kreikalle voitaisiin myöntää pidempiä luottoaikoja.
Eropaketin yhteydessä toteutetut velkaleikkaukset sopisivat luonnollisesti IMF:lle.
Euromaiden valtiovarainministereistä kootun euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Djisselbloem ei ole kuitenkaan ilahtunut Kreikan euroeron pyörittelystä. Myös jotkut euromaat ovat ajatusta vastaan.