PS ARKISTO
Poliittisia lakkoja ei voi ulottaa yhteiskunnan kannalta kriittisiin toimintoihin – Ronkainen: “Näillä työtaistelutoimilla on merkitystä turvallisuudelle”
Teollisuusliitto ilmoitti torstaina laajoista poliittisista työtaistelutoimista helmikuun alussa. Lakon piirissä on valtaosa isoista teollisuusyrityksistä, jotka joutuvat pysäyttämään tuotantoaan työtaistelun ajaksi. Puolustusvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Jari Ronkainen ihmettelee suuresti, onko ay-liikkeissä nyt ymmärretty täysin, mitä ammustehtaiden pysäyttäminen tarkoittaisi.
– Näillä työtaistelutoimilla on merkitystä turvallisuudelle. Tehtaat toimittavat Suomen Puolustusvoimille ja valtiolle hyvin paljon erilaisia tuotteita, sanoo Jari Ronkainen.
Lakkokohteiden listalla on Nammon ja Sakon tehtaita sekä Patrian toimipisteitä. Tehtaat valmistavat puolustusteollisuudelle tuotteita, kuten ruutia ja ammuksia. Nammon Lapuan tehtaanjohtaja Pekka Himanka kuuli asiasta perjantaina median edustajalta, kertoo Yle. Himanka kertoo Ylelle työtaistelutoimilla olevan vaikutusta myös Ukrainan tukemiseen.
– Mehän emme suoraan vie mitään Ukrainaan, vaan Puolustusvoimat ja valtio sinne tavaraa toimittaa. Totta kai tämä vaikuttaa myös sinne.
Puolustussektori kriittinen huoltovarmuuden kannalta
Suomessa ammattiyhdistysliikkeellä on oikeus työtaistelutoimiin, jos se katsoo ne tarpeellisiksi. Työtaistelutoimet ovat myös voimakas ase. Ay-liikkeen tavoitteena on saada hallitus peruuttamaan ajamiaan työelämää koskevia uudistuksia. Hallituksessa on kuitenkin demokraattisesti valittuja päättäjiä. Hallitus tekee päätöksiään kansan ja eduskunnan vahvalla mandaatilla.
Ronkainen on monen kanssa yhtä mieltä siitä, että ay-järjestöillä on perusoikeutensa, mutta hän tuo voimakkaasti esille sen, että ay-liikkeen sisällä sopisi miettiä, miten työtaistelutoimia rajataan. Puolustussektori on huoltovarmuuden osalta kriittisiä toimialueita.
Epäluottamuslause suomalaiselle demokratialle
– Työmarkkinauudistukset ovat välttämättömiä. Poliittiset lakot eivät ole millään muotoa hyväksyttävä keino kriittisillä toimialoilla kuten puolustussektori, sanoo Ronkainen ja jyrähtää:
– Sopisi muutenkin ottaa keskusteluun ammattiyhdistysliikkeiden käyttämä poliittinen valtapeli. Tällainen tapa luoda eripuraa on myös erittäin suuri epäluottamuslause suomalaiselle demokratialle.
Ronkainen kysyykin, että kun ”työtaistelutoimien ulkopuolelle on rajattava hengen, terveyden ja ympäristön turvaamiseksi tehtävää työtä”, niin eikö puolustusteollisuus ole juuri sitä?
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- puolustussektori Pekka Himanka poliittiset lakot lakkoilu työtaistelu yhteiskunnan kriittiset alat puolustusteollisuus Teollisuusliitto ay-liikkeet Puolustusvoimat Demokratia Jari Ronkainen Ukraina Turvallisuus Huoltovarmuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ay-liike uhittelee työtaistelutoimilla – jatkossa työllistyminen on helpompaa ja palkasta jää enemmän käteen – ”Työntekijän ei tarvitse olla huolissaan”
Vigelius: Vasemmiston lakkoilusta laskun maksavat veronmaksajat
Terveisiä Hakaniemeen: Nyt on painava syy lopettaa lakkoilu ja mennä töihin
Kansanedustajat Antikainen ja Vornanen: Haluaako Teollisuusliitto todella haitata Suomen puolustuskykyä ja Ukrainan puolustusta poliittisella lakollaan?
Mira Nieminen toivoo ay-liikkeeltä vastuullisuutta – sisäisesti epävakaa Suomi hyödyttää Venäjää
Työtaistelujen tulisi olla suhteessa tavoitteisiin ja vahingoittaa vain työriidan osapuolia – Ronkainen: Onko ay-liike kehityksen vauhdittaja vai jarru?
Työelämägallup: Perussuomalaiset ja kokoomus edelleen duunarien ykköspuolueet
Bergbom kehotti poliittisia lakkoilijoita palaamaan töihin: ”On painava syy pelastaa hyvinvointivaltio”
Viikon suosituimmat
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Tamponit poistetaan Facebookin konttoreiden miestenvessoista – DEI-ideologia tekee kuolemaa Amerikassa
DEI-ideologia jyllää vielä vahvasti Suomessa, varsinkin julkisella sektorilla, mutta synnyinmantereellaan DEI vetää viimeisiä henkäyksiään. Facebookin omistava Meta-konserni on liittynyt niiden suuryritysten joukkoon, jotka ovat ilmoittaneet lopettavansa DEI-hankkeensa. Käytännössä se näkyy muun muassa siten, että jatkossa Facebookin toimitilojen miestenvessoissa ei ole enää tarjolla ilmaisia tamponeja.
Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”
Useamman vuosikymmenen ajan jatkunut tuhansien englantilaistyttöjen järjestelmällinen groomaus, ahdistelu ja sarjaraiskaukset ovat suurin rauhanajan rikos modernin Euroopan historiassa, kirjoittaa historioitsija ja kolumnisti Dominic Green amerikkalaisessa The Free Press -lehdessä. Nämä rikokset ovat enimmäkseen pakistanilaistaustaisten muslimimiesten tekemiä, ja valtaosa heistä ei ole joutunut vastuuseen. 2010-luvulla sekä oikeiston että vasemmiston johtamat hallitukset yrittivät hyssytellä vyyhtiä muutamien symbolisten oikeudenkäyntien jälkeen. Se näytti onnistuvan, kunnes Elon Musk perehtyi osaan oikeudenkäyntiasiakirjoista ja nosti asian esille omistamallaan X-alustalla. Nyt skandaali ravistelee Ison-Britannian yhteiskuntajärjestystä, eikä vyyhtiä voi enää hyssytellä.
DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä
Yksi kritiikin kohde Los Angelesin alueen maastopaloihin liittyen on se, että monien mielestä poliitikkojen ja pelastuslaitoksen johdon olisi pitänyt ideologisen yhdenvertaisuuspuuhastelun sijasta keskittyä perusasioihin, kuten varmistamaan palopostien toimivuus ja sammutusveden saatavuus. Los Angelesin pelastuslaitoksella on viime vuosina panostettu vahvasti DEI-ideologian edistämiseen.
Yliopistotutkimuksen karu tulos: Ulkomaalaistaustaisten yliedustus raiskauksissa jopa 7-kertainen – syrjäytyminen ei ole syynä
Suuri enemmistö kaikista Ruotsissa raiskaustuomion vuosina 2000-2020 saaneista oli maahanmuuttajataustaisia. Ero etnisesti ruotsalaisiin oli jopa 7-kertainen. Sosioekonomiset seikat ja syrjäytyminen eivät selitä rikoksia, selviää Lundin yliopiston tekemästä tutkimuksesta. Syyt on etsittävä muualta.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
Kiinalaiset troolarit imuroivat kalat maailman meristä – pian tyhjän saa pyytämättäkin
Kun Kiinan omat merialueet oli kalastettu tyhjäksi, kommunistivaltio pystytti maailman suurimman kalastuslaivaston ja lähetti sen imuroimaan maailman merille. Valtavat uivat tehtaat tuhoavat kalakantoja kiihtyvällä vauhdilla. 3,3 miljardia ihmistä saa maailmassa huomattavan osan ravintoaan kalasta, mutta ennen pitkää yhä useammalle jää nälkä.