Artikkeli kuva

PS ARKISTO

Poliittisia lakkoja ei voi ulottaa yhteiskunnan kannalta kriittisiin toimintoihin – Ronkainen: “Näillä työtaistelutoimilla on merkitystä turvallisuudelle”

19.01.2024 |18:26

Teollisuusliitto ilmoitti torstaina laajoista poliittisista työtaistelutoimista helmikuun alussa. Lakon piirissä on valtaosa isoista teollisuusyrityksistä, jotka joutuvat pysäyttämään tuotantoaan työtaistelun ajaksi. Puolustusvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Jari Ronkainen ihmettelee suuresti, onko ay-liikkeissä nyt ymmärretty täysin, mitä ammustehtaiden pysäyttäminen tarkoittaisi.

– Näillä työtaistelutoimilla on merkitystä turvallisuudelle. Tehtaat toimittavat Suomen Puolustusvoimille ja valtiolle hyvin paljon erilaisia tuotteita, sanoo Jari Ronkainen.

Lakkokohteiden listalla on Nammon ja Sakon tehtaita sekä Patrian toimipisteitä. Tehtaat valmistavat puolustusteollisuudelle tuotteita, kuten ruutia ja ammuksia. Nammon Lapuan tehtaanjohtaja Pekka Himanka kuuli asiasta perjantaina median edustajalta, kertoo Yle. Himanka kertoo Ylelle työtaistelutoimilla olevan vaikutusta myös Ukrainan tukemiseen.

– Mehän emme suoraan vie mitään Ukrainaan, vaan Puolustusvoimat ja valtio sinne tavaraa toimittaa. Totta kai tämä vaikuttaa myös sinne.

Puolustussektori kriittinen huoltovarmuuden kannalta

Suomessa ammattiyhdistysliikkeellä on oikeus työtaistelutoimiin, jos se katsoo ne tarpeellisiksi. Työtaistelutoimet ovat myös voimakas ase. Ay-liikkeen tavoitteena on saada hallitus peruuttamaan ajamiaan työelämää koskevia uudistuksia. Hallituksessa on kuitenkin demokraattisesti valittuja päättäjiä. Hallitus tekee päätöksiään kansan ja eduskunnan vahvalla mandaatilla.

Ronkainen on monen kanssa yhtä mieltä siitä, että ay-järjestöillä on perusoikeutensa, mutta hän tuo voimakkaasti esille sen, että ay-liikkeen sisällä sopisi miettiä, miten työtaistelutoimia rajataan. Puolustussektori on huoltovarmuuden osalta kriittisiä toimialueita.

Epäluottamuslause suomalaiselle demokratialle

– Työmarkkinauudistukset ovat välttämättömiä. Poliittiset lakot eivät ole millään muotoa hyväksyttävä keino kriittisillä toimialoilla kuten puolustussektori, sanoo Ronkainen ja jyrähtää:

– Sopisi muutenkin ottaa keskusteluun ammattiyhdistysliikkeiden käyttämä poliittinen valtapeli. Tällainen tapa luoda eripuraa on myös erittäin suuri epäluottamuslause suomalaiselle demokratialle.

Ronkainen kysyykin, että kun ”työtaistelutoimien ulkopuolelle on rajattava hengen, terveyden ja ympäristön turvaamiseksi tehtävää työtä”, niin eikö puolustusteollisuus ole juuri sitä?

 

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää