

PS ARKISTO
Poliittisia lakkoja ei voi ulottaa yhteiskunnan kannalta kriittisiin toimintoihin – Ronkainen: “Näillä työtaistelutoimilla on merkitystä turvallisuudelle”
Teollisuusliitto ilmoitti torstaina laajoista poliittisista työtaistelutoimista helmikuun alussa. Lakon piirissä on valtaosa isoista teollisuusyrityksistä, jotka joutuvat pysäyttämään tuotantoaan työtaistelun ajaksi. Puolustusvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Jari Ronkainen ihmettelee suuresti, onko ay-liikkeissä nyt ymmärretty täysin, mitä ammustehtaiden pysäyttäminen tarkoittaisi.
– Näillä työtaistelutoimilla on merkitystä turvallisuudelle. Tehtaat toimittavat Suomen Puolustusvoimille ja valtiolle hyvin paljon erilaisia tuotteita, sanoo Jari Ronkainen.
Lakkokohteiden listalla on Nammon ja Sakon tehtaita sekä Patrian toimipisteitä. Tehtaat valmistavat puolustusteollisuudelle tuotteita, kuten ruutia ja ammuksia. Nammon Lapuan tehtaanjohtaja Pekka Himanka kuuli asiasta perjantaina median edustajalta, kertoo Yle. Himanka kertoo Ylelle työtaistelutoimilla olevan vaikutusta myös Ukrainan tukemiseen.
– Mehän emme suoraan vie mitään Ukrainaan, vaan Puolustusvoimat ja valtio sinne tavaraa toimittaa. Totta kai tämä vaikuttaa myös sinne.
Puolustussektori kriittinen huoltovarmuuden kannalta
Suomessa ammattiyhdistysliikkeellä on oikeus työtaistelutoimiin, jos se katsoo ne tarpeellisiksi. Työtaistelutoimet ovat myös voimakas ase. Ay-liikkeen tavoitteena on saada hallitus peruuttamaan ajamiaan työelämää koskevia uudistuksia. Hallituksessa on kuitenkin demokraattisesti valittuja päättäjiä. Hallitus tekee päätöksiään kansan ja eduskunnan vahvalla mandaatilla.
Ronkainen on monen kanssa yhtä mieltä siitä, että ay-järjestöillä on perusoikeutensa, mutta hän tuo voimakkaasti esille sen, että ay-liikkeen sisällä sopisi miettiä, miten työtaistelutoimia rajataan. Puolustussektori on huoltovarmuuden osalta kriittisiä toimialueita.
Epäluottamuslause suomalaiselle demokratialle
– Työmarkkinauudistukset ovat välttämättömiä. Poliittiset lakot eivät ole millään muotoa hyväksyttävä keino kriittisillä toimialoilla kuten puolustussektori, sanoo Ronkainen ja jyrähtää:
– Sopisi muutenkin ottaa keskusteluun ammattiyhdistysliikkeiden käyttämä poliittinen valtapeli. Tällainen tapa luoda eripuraa on myös erittäin suuri epäluottamuslause suomalaiselle demokratialle.
Ronkainen kysyykin, että kun ”työtaistelutoimien ulkopuolelle on rajattava hengen, terveyden ja ympäristön turvaamiseksi tehtävää työtä”, niin eikö puolustusteollisuus ole juuri sitä?
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- puolustussektori Pekka Himanka poliittiset lakot lakkoilu työtaistelu yhteiskunnan kriittiset alat puolustusteollisuus Teollisuusliitto ay-liikkeet Puolustusvoimat Demokratia Jari Ronkainen Ukraina Turvallisuus Huoltovarmuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ay-liike uhittelee työtaistelutoimilla – jatkossa työllistyminen on helpompaa ja palkasta jää enemmän käteen – ”Työntekijän ei tarvitse olla huolissaan”

Vigelius: Vasemmiston lakkoilusta laskun maksavat veronmaksajat

Terveisiä Hakaniemeen: Nyt on painava syy lopettaa lakkoilu ja mennä töihin

Kansanedustajat Antikainen ja Vornanen: Haluaako Teollisuusliitto todella haitata Suomen puolustuskykyä ja Ukrainan puolustusta poliittisella lakollaan?

Mira Nieminen toivoo ay-liikkeeltä vastuullisuutta – sisäisesti epävakaa Suomi hyödyttää Venäjää

Työtaistelujen tulisi olla suhteessa tavoitteisiin ja vahingoittaa vain työriidan osapuolia – Ronkainen: Onko ay-liike kehityksen vauhdittaja vai jarru?

Työelämägallup: Perussuomalaiset ja kokoomus edelleen duunarien ykköspuolueet

Bergbom kehotti poliittisia lakkoilijoita palaamaan töihin: ”On painava syy pelastaa hyvinvointivaltio”
Viikon suosituimmat

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vigeliukselta kovaa kritiikkiä Yleisradion johdolle: ’’Uutisista leikkaaminen on Ylen päätös, ei eduskunnan’’
Yle-työryhmässä neuvotellut ja Ylen hallintoneuvostossa työskentelevä kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kantaa Ylen säästöihin kohdistuneeseen kritiikkiin. Hänen mukaansa säästöjen kohdentamisesta vastaa Yle, ei eduskunta.

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.