

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Poliittinen paine ajamassa EU:n elvytysrahat sirkushuveihin
Kaavailtavilla EU-lisäveroilla rahoitettava elvytyspaketti on vaarassa kohdentua äänestäjien kosiskeluun. EU:n mukaan rahaa pitäisi käyttää ainakin vihertävään teknologiaan ja digitalisaation kehittämiseen. EU:n vihertävän investoinnin kriteerit tekevät rahankäytöstä farssin.
Financial Timesin vakiokolumnisti Wolfgang Münchau pelkää EU:n elvytysrahojen valuvan äänestäjiä miellyttäviin sirkushuveihin ja vähemmän tarpeellisiin investointeihin. Päättäjien on helpompi ohjata lahjarahat kansalaisten äänten kalasteluun.
Münchaun on vaikea uskoa, että elpymisrahat kohdennettaisiin investointeihin, jotka jäisivät ilman tukirahaa tekemättä. Varat ikään kuin uppoavat jäsenmaiden budjetteihin, joista ne voivat vapauttaa aiemmin käytetyt budjettivarat esimerkiksi digitalisaation kehittämiseen. Vapautettujen varojen käyttöä ei valvota, sillä budjettikurisäännöksestä on toistaiseksi luovuttu koronakriisin vuoksi.
– Varautukaa silmänkääntötemppuihin ja niiden jälkeen liioiteltuihin ylistyksiin paketin onnistumisesta, Münchau toppuuttelee.
Musta vihreäksi komission paletilla
EU:n tilintarkastajien mukaan komissio liioittelee ilmastonmuutoksen nimissä kaavailtuja laskelmia. EU haluaa, että 37 prosenttia rahoista ohjataan vihreään teknologiaan. Tavoite ei sinänsä ole huono, mutta täysin kelvoton laskentamekanismi maalaa melko mustatkin saasteinvestoinnit lähes puolivihreiksi.
EU jakaa viherinvestoinnit kolmeen kategoriaan: täysin vihertämätön luokka, 40-prosenttisesti vihreä luokka ja täysin vihreä luokka. Kompastuskivi tulee siitä, että raja-arvojen ylittävät investoinnit pyöristetään ylös seuraavaan raja-arvoon asti.
Eli 0,2-prosenttisesti vihreä investointi lasketaan 40-prosenttisesti vihreäksi investoinniksi.
Münchau muistuttaa, ettei floppaavan pilottijakson perään tehdä televisiosarjaa.
Liittovaltio demokratian kautta
Münchau on kertonut itse kannattavansa EU-liittovaltiota ja esimerkiksi euroalueelle yhteisiä velkakirjoja, eurobondeja. Hänen kritiikkinsä kohdistuukin EU:n tapaan junailla unionista pienin askelin liittovaltiota.
Hän muistuttaa, että valuuttaliitto ja itsenäisten jäsenvaltioiden yhdessä koordinoitu politiikka on rajallista. Jäsenmaiden päättäjät vastaavat oman maansa äänestäjille eikä EU:lle.
Hän kirjoittaa, ettei poliittista liittovaltiota voida suhmuroida.
– Jos päätellään, ettei liittovaltio ole käyttökelpoinen tai toivottava päämäärä, olisi viisainta ottaa askel taakse, hän kirjoittaa viitaten EU:n hivuttamalla toteutettuun integraatioon.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tavio: EU-elvytyspaketin kaataminen on nyt perussuomalaisten tärkein tehtävä

Halla-aho: Koronakriisiä käytetään EU:n oman vallan kasvattamiseen – “Suomalainen kotitalous maksaa korkeampia veroja, jotta italialaisen ei tarvitsisi”

Huhtasaari moittii: Nuukan nelikon ja Saksan jäsenmaksualennukset valtavia – osalle maista myös EU:n muoviverosta alennusta

Purra: Eurotukipaketti peittelee ylivelkaantumista

Euroopan talous ja moraali jakaantumassa taas kahtia

Euroalueen talous jäämässä taas Yhdysvaltain ja Kiinan toipumisesta jälkeen – kaksoistaantuma häämöttää
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää