Eduskunnan hallintovaliokunta sai poliisilta karun lausunnon työperäisen maahanmuuton todellisuudesta käsitellessään ulkomaalaislain muutosta. Käytännössä kaikki kehitysmaista Suomeen tulevat joutuvat maksamaan tänne päästäkseen Suomessa jo oleskeleville maanmiehilleen keskimäärin 15 000 euron ”kynnysrahan”. Perussuomalaiset vastustaa hallituksen siunaamaa ihmiskauppaa.

– Tehtäköön selväksi: perussuomalaiset toivottaa tervetulleiksi Suomeen työllään toimeentulevia ja suomalaiseen yhteiskuntaan sopeutuvia työntekijöitä. Hallitus sen sijaan toivottaa tervetulleiksi veronmaksajien lompakolla elävät työntekijät, ja tässä on se ero, perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen aloitti eduskunnan kyselytunnin tänään.

Perussuomaiset kysyi nykyään harjoitetun työperäisen maahanmuuttopolitiikan ongelmista ja lieveilmiöistä. On käynyt ilmi, että jopa ihmiskauppa liittyy vahvasti työvoiman hankkimiseen matalapalkka-aloille.

– Työperäinen maahanmuutto, jota hallitus edistää, kohdistuu ennätysmäärin matalapalkka-aloille. Nämä henkilöt saavat yhteiskunnan tukia pärjätäkseen. Lisäksi heidän työllisyysasteensa laskee nopeasti alle kantaväestön. Kaiken tämän voi todeta tilastoista. Esimerkiksi Vantaalla työttömyysetuuksista 48,5 prosenttia maksettiin viime vuonna vieraskielisille, Rantanen luetteli.

Poliisi varoitti

Rantanen muistutti, että hallintovaliokunta sai juuri käsitellessään ulkomaalaislain muutosta asiantuntijoilta karun kuvan työperäisen maahanmuuton todellisuudesta.

– Poliisin mukaan käytännössä kaikki kehitysmaista tulevat joutuvat maksamaan kynnysrahan pääsääntöisesti jo Suomessa olevalle maanmiehelleen työsopimuksesta tai yleensä tänne päästäkseen. Keskimäärin tällainen oleskelulupa Suomeen maksaa 15 000 euroa, Rantanen kertoi.

Tarkalleen poliisi kirjoittaa lausunnossaan näin:

”Työvoiman rekrytointiin ulkomailta ja erityisesti kehitysmaista liittyy erittäin merkittävissä määrin kynnysrahan, eli vastikkeettoman, tai vastikkeeltaan täysin epäsuhtaisen, rekrytointimaksun keräämistä vastineena työpaikan usein näennäisestä järjestämisestä Suomessa. Kynnysrahaa maksavat käytännössä kaikki kehitysmaista töihin pyrkivät maailman laajuisesti, ja sen perimisessä ovat keskeisessä asemassa oman maan kansalaiset, jotka ovat jo asettuneet kohdemaahan.”

”Kela-money”

Lisäksi poliisin mukaan on viitteitä siitä, että kynnysraha liittyy suomalaisen sosiaaliturvan piiriin pääsyyn.

– Eräässäkin tapauksessa palkka hoidettiin niin, että ensin nostettiin Kelasta sosiaalituet osana palkkaa ja päälle maksettiin vähän – ilmeisen pimeänä. Epäillyt kutsuivat tätä järjestelyä poliisin mukaan nimellä ”Kela-money”, Rantanen totesi.

– Arvoisa työministeri, miltä kuulostaa? Kynnysraha maksettava, Kelasta ”palkka” ja vähän ruokarahaa pimeänä – miksi te omalla politiikallanne edistätte tällaista ihmiskauppaa, riistoa, ihmisoikeuksien polkemista? Haluatteko luoda Suomeen etnisen luokkayhteiskunnan? Rantanen kysyi.

Uusi ”taikaseinä”

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) luonnollisesti kielsi, että hallituksen toimilla olisi luotu luokkayhteiskuntaa tai että hallituksen politiikka edesauttaisi ihmisten hyväksikäyttöä työmarkkinoilla.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio totesikin, että työperäisestä maahanmuutosta on käsitteenä tullut eräänlainen uusi ”taikaseinä”, jonka väitetään ratkovan kaikki ongelmat.

– Älkää unohtako oman maan työntekijöitä ja työttömiä. Älkää unohtako, miten paljon ulkomaalaisia asuu jo nyt työttöminä. Helsingissä yli puolet toimeentulotuen saajista on vieraskielisiä! Tavio muistutti.

Suomen Uutiset