Sastamalan onnettomuuspaikasta näkee, ettei mopoautosta jää jäljelle juuri mitään, kun se törmää auton kanssa. / LEHTIKUVA
Poliisikansanedustaja Hongisto pitänyt asiaa esillä jo vuosia: Mopoauton sijasta oikea auto
Viime viikonloppuna Sastamalassa sattui järkyttävä tragedia, kun itsemurhaa yrittänyt rattijuoppo törmäsi tahallaan vastaantulevaan mopoautoon surmaten kaksi 17-vuotiasta nuorta. Mopoautosta ei jäänyt jäljelle juuri mitään.
Tapaus on nostanut mopoautojen turvattomuuden jälleen julkiseen keskusteluun, kun esimerkiksi kokoomusedustaja Timo Heinonen kirjoitti blogissaan, että mopoautojen sijaan nuorille voisi antaa nopeusrajoittimella varustetun pikkuauton.
“Jälki on ollut karmeaa”
Täysin samansisältöisen kirjallisen kysymyksen on kuitenkin jo vuonna 2013 tehnyt perussuomalaiskansanedustaja Reijo Hongisto. Silloinen liikenneministeri Merja Kyllönen ei idealle lämmennyt.
– Olen poliisiurani aikana joutunut tutkimaan monta mopoautokolaria, joissa jälki on ollut karmeaa, kun alkaa muovi kolisemaan. Peltiähän mopoautoissa ei ole ollenkaan. Nykytekniikalla olisi kuitenkin helppo alentaa niin sanotulla lastulla normaalin henkilöauton moottorin tehoa siten, että ajoneuvon suurin rakenteellinen nopeus alenisi 45 kilometriin tunnissa, Hongisto kertoo.
Turvallisuutta ja säästöjä
Mopoautoksi muunnetun pikkuauton turvallisuus paranisi huomattavasti, sillä nyt nuorta suojaisi peltikori, ABS-jarrut ja turvatyynyt, joita tavallisissa mopoautoissa ei ole. Etua olisi siinäkin, että nuoren saavutettua ajokortti-iän olisi mopoauto helppo muuntaa jälleen tavalliseksi autoksi yksinkertaisesti poistamalla lastu ja hitaan ajoneuvon tunnus. Tällöin ajoneuvon hallinta ja ajo-ominaisuudet olisivat nuorelle jo valmiiksi tuttuja.
– Aivan pieniä eivät olisi monelle lapsiperheelle koituvat taloudelliset säästötkään, sillä yksi mopoauto maksaa yli kymmenen tuhatta euroa, Hongisto huomauttaa.
Liikenneministeri Kyllönen kuitenkin piti Hongiston ajatusta monin tavoin hankalana ja ongelmallisena, lähinnä siksi, että se aiheuttaisi paljon ylimääräistä lainsäädäntötyötä ja saattaisi haitata vapaata liikkuvuutta, mopoautoiksi muunnetut pikkuautot kun eivät olisi EU-direktiivien mukaisia.
Berner innostui ajatuksesta
Hongisto ei halua sen enempää kommentoida edustaja Heinosen hiljattaista ulostuloa samalla aiheella, mutta yllättävää samankaltaisuutta ja samanaikaisuutta hallituskumppanin ajatuksissa on. Hongisto itse on pitänyt asiaa esillä jo pidemmän aikaa, vaikka ei ole kirjallista kysymystään vielä uusinutkaan.
– Jo kesällä juttelin asiasta nykyisen liikenneministeri Anne Bernerin kanssa ja hänen mielestään ajatus oli aivan loistava. Viimeksi viikko sitten perjantaina juttelin hänen kanssaan aiheesta, ja hän näytti varovaisen vihreää valoa. Sitä en tiedä, saadaanko lakimuutos lopullisesti maaliin, mutta liikenneministeri on ainakin ajamassa tätä asiaa, sanoo Hongisto.
Sastamalan järkyttävä tragedia on herättänyt monenlaisia ajatuksia myös Hongistossa. Liikenneturvallisuuden parantamisen lisäksi pitäisi myös keskittyä mielenterveyspalvelujen parantamiseen, ettei kenenkään tarvitsisi hautoa itsetuhoisia ajatuksia. Kun tragedian uhreiksi joutuu vielä viattomia sivullisiakin, on tilanne entistä karmeampi.
MIKA MÄNNISTÖ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Saarakkala: Mopoautoiluun uusia rajoituksia
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää