Artikkeli kuva

Poliisi on kantanut ammattiaktivisti Greta Thunbergia useaan otteeseen. Kuvassa näyte Alankomaista keväällä 2024. / LEHTIKUVA

4. luetuin

Poliisi nappasi Helsingin yliopiston kunniatohtorin kiinni kahdesti – ensin Kööpenhaminassa, sitten Tukholmassa

11.09.2024 |17:18

Palestiina-huivin harteilleen kietonut ilmastoaktivisti ja kunniatohtori Greta Thunberg pidätettiin viime viikolla Israelin vastaisen mielenosoituksen aikana Tanskan pääkaupungissa Kööpenhaminassa. Thunberg on myös Suomen ja Ruotsin poliisin vanha tuttu.

Kunniatohtori Greta Thunberg osallistui viime viikolla Kööpenhaminan yliopistossa useiden muiden aktivistien kanssa Gazan sotaa ja Israelia vastustavaan mielenosoitukseen.

Mielenilmauksessa oli havaittavissa häivähdys juutalaisvastaisuudesta, koska aktivistit muun muassa vaativat yliopistoa katkaisemaan akateemiset suhteet Israelin yliopistoihin.

Poliisi nappasi, some pöhisi

Mielenosoittajat eivät tyytyneet pelkkään mielenilmaukseen, vaan osa mielenosoittajista – Thunberg heidän joukossaan – pisti elokapinavaihteen päälle, ja aktivistit pyrkivät estämään pääsyn yliopiston päärakennukseen. Performanssi keskeytyi poliisin saavuttua paikalle.

Tanskan poliisi ei kertonut kiinni ottamiensa henkilöiden nimiä, vaan tiedotti ainoastaan, että kuusi ihmistä pidätettiin mielenosoituksen yhteydessä.

Poliisin kiinnioton jälkeen sosiaalisen median kanavat täyttyivät kuitenkin pian kuvilla, joissa perinteisen mustavalkoisen keffiyeh-huivin olkapäilleen kietaissut 21-vuotias Thunberg ilmeilee poliisille.

Sittemmin Opiskelijat miehitystä vastaan ​​-järjestön tiedottaja kertoi, että Thunberg oli yksi pidätetyistä.

Pystytti telttoja kirjastoon

Kotiuduttuaan Tanskan poliisin hoteista takaisin Ruotsiin joutui Thunberg välittömästi uudelleen tekemisiin poliisin kanssa – jo toisen kerran vain yhden viikon sisällä, tällä kertaa Palestiinaa tukevan mielenosoituksen aikana Tukholmassa maanantai-iltapäivällä.

Thunberg osallistui mielenosoittajaryhmään, joka pystytti telttoja Tukholman yliopiston kirjastoon ja vaati yliopistoa katkaisemaan siteensä Israelin yliopistoihin.

– Opiskelijat pystyttivät telttoja kirjastoon sanoakseen, että he ovat saaneet tarpeekseen osallisuudesta Gazan kansanmurhaan, Thunberg kirjoitti Instagram-viestissä, jossa oli mukana video, jossa poliisi poistaa hänet ja muut mielenosoittajat paikalta.

Thunberg samalla tuomitsi poliisin virkatoimet ja kirjoitti:

– Emme hyväksy Ruotsin poliisin sortotoimia opiskelijoita kohtaan, jotka protestoivat rauhanomaisesti kansanmurhaa vastaan.

Sai kutsun presidentti Niinistön arvovaltaiseen seuraan

Thunberg tuli tehneeksi historiaa, sillä varmuudella hän on ainoa Helsingin yliopiston kunniatohtori, joka on joutunut poliisitoimien kohteeksi kahdesti viikon sisällä.

Helsingin yliopisto julkisti keväällä 2023 yliopiston uudet kunniatohtorit. Perinteiseen tapaan promootioiden yhteydessä myönnetään kunniatohtorin arvoja yliopiston korkeimpana tunnustuksena.

Promootioissa kunniatohtoreiksi vihittiin viime vuonna 30 henkilöä eri puolilta maailmaa, heidän joukossaan myös Thunberg, josta tuli kunniatohtori teologisessa tiedekunnassa.

Ruotsalaisaktivisti pääsi arvovaltaiseen seuraan, sillä Helsingin yliopiston kunniatohtorin arvo myönnettiin myös presidentti Sauli Niinistölle.

Yleisvasemmistolaista aktivismia

Thunberg nousi koko maailman tietoisuuteen syksyllä 2018 Ruotsin valtiopäivävaalien alla, kun tuolloin 15-vuotias Thunberg aloitti “koululakon ilmaston puolesta”. Aluksi hän vaati hallitusta vähentämään hiilidioksidipäästöjä.

Thunbergin ympärille kerääntyi nopeasti suuri mielenosoitusliike ja hän sai seuraajia ympäri maailmaa.

Nopeasti Thunberg kutsuttiin puhujaksi muun muassa Ranskan parlamenttiin, EU:n ja YK:n kokouksiin sekä Davosiin World Economic Forumin huippukokoukseen. Thunberg maalaili dramaattisesti uhkakuvia maapallon tulevaisuudesta ja syytti yleisöä hänen “unelmiensa ja lapsuutensa varastamisesta”.

Thunberg puhuu edelleenkin ilmastopoliitiikasta, mutta viime aikoina hän on entistä enemmän siirtynyt yleisvasemmistolaiseen aktivismiin, jossa protestoidaan kulloinkin ajankohtaisia asioita ja tapahtumia vastaan, mikä tällä hetkellä tarkoittaa Israelin vastustamista ja tuen osoittamista Palestiinalle.

Kesäkuussa Thunberg vieraili Suomessa osallistuakseen Elokapinan mielenosoitukseen. Täälläkin hän otti kontaktia virkavaltaan.

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Uusimmat