

Edmund Burke -säätiön johtaja Saurabh Sharma pitämässä puhetta kansalliskonservatiivien konferenssissa Brysselissä. / LEHTIKUVA
Poliisi kielsi kansalliskonservatiivien kokouksen Brysselissä – tuomioistuin perui kiellon
Belgian poliisi yritti paikallispormestarin vaatimuksesta estää kansalliskonservatiivien konferenssin pitämisen Brysselissä. Hallinto-oikeus kuitenkin perui kiellon, joten konferenssi sai jatkaa. Myös Belgian pääministeri asettui kannattamaan sananvapautta. Konferenssissa esiintyi useita nimekkäitä poliitikkoja.
Brysselissä pidettiin 16.-17. huhtikuuta kansalliskonservatiivien konferenssi, jonka aiheena oli kansallisvaltioiden tulevaisuus Euroopassa. Edmund Burke -säätiön järjestämän konferenssin tarkoituksena oli tarjota EU-vaalien alla vaihtoehtoinen näkemys Euroopan kansojen tulevaisuudesta.
Kokouksen pitäminen meinasi kuitenkin tyssätä heti alkuunsa, kun poliisi esti kuulijoiden pääsyn konferenssiin, kertoo BBC. Osa yleisöstä oli jo ehtinyt mennä sisälle konferenssipaikalle, jossa puheiden pito jatkui normaalisti, mutta ovella poliisi esti uusien kuulijoiden ja puhujien pääsyn kokoustilaan.
Pormestari kielsi kokouksen
Poliisi oli saanut käskyn kokouksen estämiseen Brysselin Saint-Jossen kaupunginosan pormestarilta, joka vetosi yleisen järjestyksen ylläpitämiseen. Turkkilaistaustainen pormestari Emir Kir oli sitä mieltä, että “äärioikeisto ei ole tervetullut” hänen alueelleen.
Pormestarin mukaan jotkut konferenssin osallistujista edustavat “homovastaisia” ja “abortin vastaisia” näkemyksiä. Nämä henkilöt kuuluvat “oikeistokonservatiiveihin, uskonnolliseen oikeistoon ja Euroopan äärioikeistoon”, joten he eivät ole pormestarin mielestä tervetulleita pitämään konferenssiaan Brysseliin.
Pääministeri: Estäminen perustuslain vastaista
Belgian pääministeri Alexander De Croo oli kuitenkin eri mieltä paikallispormestarin kanssa ja piti kokouksen estämistä vääränä päätöksenä. Hänen mukaan Belgian perustuslaki takaa sananvapauden.
– Poliittisten kokousten estäminen on perustuslain vastaista. Piste.
Pääministeri Alexander De Croo sanoi kunnioittavansa paikallista itsemääräämisoikeutta, mutta korosti, että paikallisviranomaisten määräykset eivät voi mennä Belgian perustuslain ylitse.
Korkein hallinto-oikeus kumosi pormestarin kiellon
Belgia on oikeusvaltio, joten konferenssin järjestäjät saivat korkeimmalta hallinto-oikeudelta pikapäätöksen, jossa pormestarin asettama kokouskielto kumottiin.
Pormestari oli tapahtuman kieltäessään vedonnut siihen, että kokous saattaisi aiheuttaa järjestyshäiriöitä, koska puhujien joukossa oli “homofobeja”, “omassa maassaan poliisin suojelua tarvitsevia henkilöitä” ja ainakin yksi kirjailija, joka on kirjoittanut “poliittisesta islamista”.
Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan konferenssi itsessään ei aiheuta uhkaa yleiselle järjestykselle, vaan mahdollinen uhka tulisi tilaisuuden järjestämistä vastustavilta tahoilta. Siksi oikeus salli konferenssin järjestämisen.
Antifa oli painostanut kokouskeskuksia
Konferenssin pitopaikkana toimineen Claridge-kokouskeskuksen omistaja Mohamed Nemri korosti kannattavansa sananvapautta. Hänen kokouskeskuksensa ei syrji ketään vaikka ajatusmaailmat eivät aina kohtaisikaan.
Kaksi aiempaa kokouskeskusta oli joutunut peruuttamaan kansalliskonservatiivien konferenssin jouduttuaan painostuksen kohteeksi. Brussels Times -nettilehden mukaan “Belgian antifasistinen koordinaatio” -niminen ryhmä oli painostanut kokoustilojen omistajia peruuttamaan varauksen.
Puhujina nimekkäitä poliitikkoja
Konferenssin järjestänyt Edmund Burke -säätiö on yhdysvaltalainen ajatuspaja, jota johtaa israelilais-amerikkalainen filosofi Yoram Hazony. Useita kirjoja kirjoittanut Hazony on juutalaisten kansallisvaltion vankka kannattaja.
Tapahtuman osallistujilla oli mahdollisuus halutessaan maksaa lipustaan jopa 20 000 euroa. Tonnilla pääsi konferenssiin ja säätiön jäseneksi.
Puhujien joukossa oli monia tunnettuja eurooppalaisia poliitikkoja, kuten Britannian entinen sisäministeri Suella Braverman. Guardian-lehden mukaan oppositio oli painostanut pääministeri Rishi Sunakia estämään puoluetoverinsa esiintymisen konferenssissa, koska puhumassa oli myös Unkarin pääministeri Viktor Orbán.
Puhujalistalla olivat myös Britannian EU-eron “isä” Nigel Farage, Puolan entinen pääministeri Mateusz Morawiecki, Ranskan viime vaalien presidenttiehdokas Eric Zemmour ja Saksan suojelupoliisin entinen päällikkö Hans-Georg Maassen.
Pormestarin ja Antifan suhtautumisesta olisi voinut saada käsityksen, että kyseessä oli kaljupäisten uusnatsien karkelot. Todellisuus oli kuitenkin aivan toinen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Yoram Hazony Emir Kir Edmund Burke -säätiö Brysseli Rishi Sunak kansalliskonservatiivit Suella Braverman Eric Zemmour Alexander De Croo cancel-kulttuuri kokoontumisvapaus perusoikeudet Hans-Georg Maassen Mateusz Morawiecki Antifa Viktor Orbán Nigel Farage Belgia Sananvapaus EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Saksassa on masinoitu kansanjoukot kaduille vaatimaan oppositiopuoleen kieltämistä – salainen palvelu tarkkailee myös uuden konservatiivipuolueen perustajaa

Trump otti murskavoiton esivaaleissa – suomalaistoimittajat pettyneitä

”EU:n pahin painajainen” voitti Hollannin vaalit – maahanmuuttokriittinen valtavirta vahvistuu Euroopassa

Brittiläispankki sulki Nigel Faragen tilin maahanmuuttokriittisten näkemysten vuoksi, ja kohuhan siitä syntyi – pankin toimitusjohtajalle potkut

Koraani on Saksan muslimikoululaisille tärkeämpi kuin Saksan laki – joka kolmas hyväksyy väkivallan jos Allahia pilkataan

Maahanmuutto kärjistää ja polarisoi eurovaalikampanjaa Saksassa – tähtäimessä ovat myös lähestyvät osavaltiovaalit
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää