MATTI MATIKAINEN
Perustuslaki takaa kansanedustajille puheoikeuden – miksi vihertaustainen poliisi aloitti esitutkinnan Mäenpään eduskuntapuheesta?
Poliisi on kertonut aikovansa aloittaa esitutkinnan kansanedustaja Juha Mäenpään eduskuntapuheesta. Tilanne on hyvin poikkeuksellinen, sillä Suomen perustuslain mukaan kansanedustajan koskemattomuuden ja puhevapauden suoja on hyvin korkea. Jos syyttäjä päättää asettaa kansanedustajan syytteeseen hänen eduskunnassa lausumiensa mielipiteiden johdosta, eduskunnan on annettava lupa syytteeseen asettamiselle viiden kuudesosan enemmistöllä.
Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpään epäillään syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan, koska hän puhui kesäkuussa eduskunnan täysistunnossa hallitusohjelmasta seuraavasti:
“Täällä hallitusohjelmassa on yksi hyvä kirjaus. Täällä lukee: ’Tehostetaan vieraslajien torjuntaa sekä lainsäädännöllä että torjuntatoimenpiteiden rahoitusta lisäämällä.’ Tämä valitettavasti lukee väärässä kohdassa”.
Tätä ennen Mäenpää oli puhunut vuoden 2015 turvapaikanhakijatulvan aiheuttamista ongelmista.
Vihertaustainen tutkija vaihtoon?
Helsingin Sanomien haastattelema rikoskomisario Pekka Hätönen pitää Mäenpään lausumaa “perinteisenä” vihapuheena. Hätösen mukaan “siinä pyritään loukkaamaan ihmisarvoa ja poistamaan ihmisyyttä siitä ryhmästä”. Ryhmällä komisario Hätönen viittaa ilmeisesti turvapaikanhakijoihin.
Viikko sitten rikoskomisario Markku Silen päätti Abdirahim “Husu” Husseinin somekirjoituksista tehtyihin tutkintapyyntöihin liittyen, että perussuomalaiset eivät ole sellainen suojattu kansanryhmä, johon voitaisiin soveltaa lakia kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Nyt sitten poliisi joutuu pohtimaan, ovatko turvapaikanhakijat “kansanryhmä”, ja jos ovat, niin millä perusteella.
Asiaa tutkiva komisario Hätönen on ollut aiemmin vihreiden ehdokkaana kuntavaaleissa ja työskennellyt muun muassa Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistossa.
Helsingin poliisilaitoksen päällikkö Lasse Aapio kertoo Ylelle saaneensa kielteistä palautetta Hätösen taustasta. Nyt asiaa tutkitaan ja pohditaan, joudutaanko tutkinnassa vaihtamaan tutkinnanjohtajaa.
– Kielteistä palautetta on tullut sähköpostiini ihan tavallisilta kansalaisista. Olen käynnistänyt selvityksen tästä tilanteesta, Aapio kertoo Ylellä.
Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on kommentoinut tutkijan poliittista taustaa ja mahdollista motiivia Uuden Suomen haastattelussa.
Vain kolme tapausta Suomen historiassa
Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola kertoi aiemmin Suomen Uutisille, että itsenäisyyden aikana on ollut vain kolme aiempaa tapausta, jossa eduskunnalta on pyydetty suostumusta perustuslain 30 §:n mukaisesti syytteen nostamiseen sellaisista puheista, jotka kansanedustaja on lausunut eduskunnassa. Kertaakaan eduskunta ei ole myöntänyt lupaa syytteen nostamiseksi.
Ensimmäinen tapaus on vuodelta 1932, jolloin Tammisaaren pakkotyölaitoksen vartijat pyysivät oikeutta asettaa syytteeseen edustaja Kaarlo Räisäsen (sd.), joka oli hallitukselle esitetyssä, Tammisaaren pakkotyölaitoksen poliittisten vankien oloja koskevassa kysymyksessä väittänyt pakkotyölaitoksen vartijoiden syyllistyneen törkeisiin rikoksiin, kuten kuolemaan johtanut pahoinpitely ja kuolemantuottamus.
Sdp:n vastalauseessa pidettiin selvänä, että anomuksen takana olivat poliittiset motiivit ja todettiin, että sen allekirjoittajat olivat itsekin tunnustaneet “kuuluvansa ns. lapualaisiin, joiden kiihkeys poliittisia vastustajia kohtaan on yleisesti tunnettu”. Täysistunnossa suostumuksen antaminen sai taakseen enemmistön, mutta ei vaadittavaa 5/6 enemmistöä.
Toinen tapaus on vuodelta 1947. Eräs liikemies pyysi eduskunnan suostumusta edustaja Lauri Järven (kok.) syytteeseen panemiseen tämän eduskunnassa esittämän lausunnon johdosta. Liikemiehen mielestä lausunto oli häneen kohdistunut julkinen herjaus. Edustaja Järven lausunnossa arvosteltiin valtiollisen poliisin toimintaa ja siitä aiheutuvia kustannuksia. Perustuslakivaliokunta ei pitänyt lausuntoa solvauksena, vaan korosti, että “nykyisissä, edelleen epävakaissa oloissa edustajan arvostelu- ja lausuntovapauden ylläpitämisellä on vielä suurempi merkitys kuin säännöllisissä oloissa.” Liikemiehen syytepyyntöön ei suostuttu.
Kolmas tapaus on vuodelta 1979. Eräs yhtymä ja sen toimitusjohtaja pyysivät lupaa asettaa edustaja Mikko Ekorre (skdl) syytteeseen, koska tämä oli kirjallisessa kysymyksessään ilmoittanut yhtymän toistuvasti laiminlyöneen lakisääteisiä velvollisuuksiaan työsuojeluasioissa. Toimitusjohtaja piti tätä herjauksena. Perustuslakivaliokunta katsoi, ettei syytteeseen asettamiseen ole syytä suostua.
Yllä olevista tapauksista on kerrottu tarkemmin Mikael Hidenin kirjassa Juridiikkaa ja muotoja
eduskuntatyössä.
Mäenpää siteeraa Paasilinnaa
Marssijärjestys kansanedustaja Mäenpään asiassa on joka tapauksessa se, että poliisi suorittaa nyt esitutkinnan. Sen jälkeen asia siirtyy valtakunnansyyttäjänvirastolle syyteharkintaa varten. Jos syyttäjä päättää nostaa syytteen, hänen on pyydettävä siihen eduskunnan suostumus.
– Perustuslakivaliokunta valmistelee asian ja antaa siitä mietintönsä täysistunnolle, joka sitten päättää asiasta äänestämällä, kertoo eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola.
Kansanedustaja Mäenpää kertoo Suomen Uutisille pitäneensä tästä asiasta niukkaa tiedotuslinjaa. Hän kertoo siteeranneensa kaikille toimittajille kirjailija Erno Paasilinnan sanoja: “Kun valta alkaa horjua, se kiristää heti otettaan.”
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- täysistunto Pekka Hätönen esitutkinta kansanedustaja Kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Abdirahim Husu Hussein Juha Mäenpää Turvapaikanhakijat vihreät perustuslakivaliokunta perussuomalaiset Poliisi Jussi Halla-aho eduskunta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Halla-aho puolusti arvopuheessaan mökin mummon oikeutta puhua: ”Sananvapauden perusfunktio on suojella yksilöä vallanpitäjien mielivallalta”
Perussuomalainen kuntapoliitikko teki Husu Husseinista tutkintapyynnön – Demarivaltuutettu väitti kaikkia persuja rasisteiksi
Juristikansanedustaja Ville Tavio: Vihapuhekampanja tekee Suomen oikeusministeriöstä naurunalaisen – “video kuin Kummelin sketsi”
Ronkainen: Onko poliisi poliittisessa ohjauksessa?
Halla-aho: Media ja muut puolueet tietävät, että me olemme ainoa todellinen vaihtoehto vallitseville totuuksille
Antikainen: Poliisin asetettava seksuaalirikosten tutkinta vihapuhejahdin edelle
Sensuuri kiihtyy, Ville Tavio nostaa esiin hätkähdyttävän luvun: “3,6 % opposition kansanedustajista poliisitutkinnassa”
Valtakunnansyyttäjä pyytää eduskunnan suostumusta asettaa kansanedustaja Juha Mäenpää syytteeseen
Viikon suosituimmat
Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa
Vasemmiston meppi Li Andersson puhui äärivasemmistolaista katuväkivaltaa normalisoivassa tilaisuudessa keskiviikkona. Europarlamentin vasemmistoryhmän tapahtuma oli järjestetty Budapestin katupahoinpitelyistä epäiltyjen äärivasemmistolaisten tukemiseksi. Puheessaan Andersson oli erityisen tuohtunut siitä, että kansanedustaja Teemu Keskisarja piti puheen Suomen itsenäisyyspäivän 612-soihtukulkueessa.
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Greta Thunberg esiintyi Saksassa: “Vit**un Saksa! Ja vit**un Israel!”
Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg piti puheen Palestiinaa tukevassa tapahtumassa Mannheimissa Saksassa. Puheen osuus, jossa hän huusi "Vit**un Saksa! Ja vit**un Israel!", tallentui videolle.
Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille
Valtiosääntöasiantuntija Martin Scheinin kirjoitti X:ssä viime viikolla viestiketjun, jossa hän esittää erikoisin perusteluin turvapaikanhakijoihin vetoamalla ettei Suomen pitäisi irtautua Ottawan sopimuksesta. Puolustusvaliokunnan perussuomalaiset kansanedustajat Jari Ronkainen ja Miko Bergbom tyrmäävät professorin väitteet.
Rami Lehtinen: ”Pitääkö jonkun oikeasti kuolla ennen kuin äärivasemmiston uhka nousee todelliseen keskusteluun Suomessa?”
Suomessa on paljon keskusteltu ääriliikkeiden uhista. Keskusteluja on käyty mm. iltapäivälehdissä ja Ylen A-studiossa. - Keskusteluja vain leimaa yksi pieni yksityiskohta: aihe keskittyy väistämättä aina pelkästään äärioikeiston uhkaan, perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehtinen sanoo.
Eduskunta äänesti pois ’’moninkertaisen ensikertalaisuuden’’ – Vigelius: ’’Rikoksenuusijat ansaitsevat ankarammat tuomiot’’
Eduskunta äänesti perjantaina niin kutsutusta ’’ensikertalaisuusalennuksesta’’. Ensikertalaisena tuomittu vapautuu vankilasta ehdonalaiseen normaalia aikaisemmin. Tähän asti rikoksentekijä on voitu tuomita ensikertalaisena myös, jos hän ei ole istunut vankilassa edeltäneenä viitenä vuotena.
Krista Kiurua lyöty kasvoihin
Pekka Aittakumpu: “Keskustalla on menossa kampanja, jossa valehdellaan, että Oulaskankaan sairaala olisi lakkautusuhan alla”
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Argentiinan rankka talousihme näyttäisi toimivan – inflaatio on hallinnassa eikä kansa ole noussut kapinaan
Argentiinasta kuuluu kummia. Hyperinflaatio on taitettu ja talous kasvaa. Presidentti Javier Milein anarkokapitalismi näyttäisi vuoden kokemuksella sittenkin toimivan. Milei on ankarasta vyönkiristyksestä huolimatta säilyttänyt kansan tuen, eikä sosiaalinen tahi taloudellinen katastrofi toteutunut. Ajatukset alkavat itää Suomessakin.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää