Artikkeli kuva

Kuvassa keskellä toimittaja Maria Asunta haastattelemassa äitiä, joka kertoo lapsensa ympärileikkauksesta. / SU

Toimitus suosittelee

Poikavauva ympärileikattiin salaa, äidin kielloista huolimatta – voiko tämä olla laillista?

03.11.2020 |17:20

Poikavauva ympärileikattiin vastoin äidin nimenomaisesta kieltoa. Suomen Uutiset haastatteli äitiä, joka kertoo perheensä koettelemuksesta sitä seuranneesta kymmenen vuoden oikeustaistelusta. Äiti esiintyy jutussa nimettömänä. Asiaa kommentoi myös lakivaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Leena Meri (ps.).

Muutaman kuukauden ikäisen poikavauvan äiti on kyläilemässä, kun äidinvaisto varoittaa häntä: kotona ei kaikki ole hyvin. Äiti rientää kotiin. Kylpyhuoneessa roikkuu märkiä froteelakanoita kuivumassa. Keittiön pöydällä näkyy särkylääkettä.

Äiti järkyttyy. Hän ymmärtää heti, mistä on kyse. Mies myöntää järjestäneensä salaa lapsen ympärileikkauksen äidin ollessa poissa.

Tapauksesta on aikaa kymmenisen vuotta, mutta trauma on yhä olemassa.

– Vauvan esinahka leikattiin pois keittiönpöydän päällä ilman anestesiaa ja vähäisin kivunlievityksin, äiti muistelee.

Rituaalileikkauksen suoritti arvostettu ylilääkäri ilman kunnollisia potilastietoja. Äidin mukaan hän ei ollut selvittänyt edes lapsen henkilöllisyyttä. Operaation käteishinta oli 200 euroa.

– Lapsen isä oli aiemmin painostanut minua myöntymään leikkaukseen, äiti muistelee.

– Olin sitä ankarasti vastustanut ja puhunut aiheesta neuvolassa. Tämän ei pitänyt olla mahdollista Suomessa ilman suostumustani.

Toimittaja Maria Asunta haastattelee äitiä (juttu jatkuu videon jälkeen):

Törmäyskurssilla ihmisoikeudet ja kulttuurisensitiivisyys

Tuona päivänä lapsen isä pidätettiin, ja äiti ja lapsi hakeutuivat sairaalaan. Nainen kertoo miehen uhonneen, ettei tuomiota tultaisi koskaan antamaan.

– Hän näytti minulle valokuvaa, jossa ylilääkäri poseerasi presidentti Tarja Halosen kanssa.

Vuosia myöhemmin tuli todistetuksi, että vauvan isä oli oikeassa. Syyttäjä ajoi tuomiota törkeästä pahoinpitelystä, mutta korkein oikeus linjasi toisin vuonna 2016. Moitittavana pidettiin sitä, että ympärileikkaus oli tehty ilman äidin lupaa. Lapsen isä sai pienen tuomion perusmuotoisesta pahoinpitelystä, lääkäriä ei tuomittu.

Tuomio oli äidin mielestä oikeusmurha, jossa lasten oikeudet olivat alisteisia isän lähtömaan perinteelle.

– Poikani kivuliaalle ympärileikkaukselle ei ollut mitään lääketieteellistä syytä. Uskontokaan ei perustellut rituaalia, lapsen isä oli kristitty. Ainoa syy oli kulttuurinen perinne.

Äiti sai tietää ylilääkärin tehneen monia vastaavia operaatioita ihmisten kodeissa.

– Hän toimi johtavassa asemassa vaikutusvaltaisessa perheiden asiantuntijajärjestössä, jolta esimerkiksi Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tilasi selvityksiä ympärileikkauksiin liittyen.

Laki tarpeettomasta sukuelinkirurgiasta selkeyttäisi tilannetta

Äidin läpikäymä oikeusjuttu oli raskas prosessi. Vastaavia tapauksia on Suomessa ollut kolme. Korkein oikeus on tuonut esille, että ympärileikkaus voi olla pahoinpitely mutta on oikeuttanut leikkauksia, vaikka Suomessa mikään laki ei anna erityistä oikeutusta poikien rituaalileikkauksiin.

Tyttöjen sukuelinten silpominen on jo nyt rikoslain vastaista, mutta toistaiseksi siitä ei ole annettu yhtäkään rikostuomiota. Tyttöjen ja naisten silpomista on syytä selkiyttää rikoslaissa, joten lakivaliokunta on laatinut kansalaisaloitteen pohjalta mietinnön asiassa. Valiokunta edellyttää, että hallitus tuo tarvittavat rikoslainmuutokset eduskuntaan vaalikauden aikana.

Mietinnössä on arvioitu myös poikien ei-lääketieteellistä ympärileikkausta, koska siihenkin liittyy sääntelytarpeita, joita on syytä selvittää. Valiokunta ei kuitenkaan edellytä, että tältä osin eduskuntaan tuotaisiin muutosehdotuksia tämän vaalikauden aikana. Poikien osalta on jätetty kaksi vastalausetta. Toisessa kansanedustajat Antero Laukkanen (kd) ja Eva Biaudet (rkp) esittävät, että kaikki maininnat poikien osalta poistetaan. Perussuomalaiset puolestaan esittävät, että kaikki poikien ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset kriminalisoidaan selkeästi jo tämän vaalikauden aikana.

Lakivaliokunnan puheenjohtaja, varatuomari (ps) Leena Meri ei ymmärrä, miksi lapsia ei kohdella yhdenvertaisesti sukupuolesta riippumatta ja kielletä yksiselitteisesti kaikkia lapsiin kohdistuvia, turhia sukuelinleikkauksia.

– Minusta asia on juridisesti varsin selvä. Pojille ja tytöille ei tarvita omia lakeja. Kyse on enää tahdosta kohdella lapsia yhdenvertaisesti. Lapsien oikeus fyysiseen koskemattomuuteen ajaa aikuisten halujen edelle.

Lääketieteelliset järjestöt eivät suosittele rutiininomaista ympärileikkaamista. Vielä niitä ei kuitenkaan ole kielletty missään maassa, joskin aihe on ollut viime vuosina esillä esimerkiksi Islannissa, Tanskassa, Saksassa ja Kaliforniassa.

Mutta mitä tapahtuu, jos laissa ei mainita poikia ollenkaan? Voiko Suomen hyvä lakihanke tyttöjen silpomisen rangaistavuuden selkiyttämiseksi jopa kääntyä poikia vastaan?

– Jos poikien asiaa ei vieläkään saada hoidettua, tähän tuskin tullaan pian palaamaan, Leena Meri epäilee.

Uskonnonvapaus päättyy siihen, mistä toisen ihmisen keho alkaa

Helsingin Sanomien mukaan 1,3 miljardia miestä eli joka kolmas mies maailmassa on ympärileikattu. Euroopassa noin 5–10 prosenttia pojista ympärileikataan, mutta Yhdysvalloissa operaation kokee yli puolet pojista.

Ympärileikkaukset ovat tärkeä osa juutalaisuutta ja islamilaista kulttuuria. Kyseessä on ikivanha ja vakiintunut käytäntö; arkipäiväistynyt tapa ja tottumus. Leena Meri muistuttaa, ettei uskonnonvapaus sulje pois lapsen oikeutta koskemattomuuteen. Uskonnonvapaus päättyy siihen, mistä toisen ihmisen keho alkaa.

– Juutalaisuus on rikas traditio, jonka ydinsanoma tuskin on poikien ympärileikkauksessa. Maailman muuttuessa keskustelu on päivitettävä 2020-luvulle. Lapsille tehtävä turha sukuelinkirurgia on pahoinpitelyä, Meri sanoo.

Hän muistuttaa monen muunkin vanhan tavan päivittymisestä nykyaikaan.

– Ennen vanhaan oli normaalia kurittaa lastaan ”koivuniemen herralla” ja uskoa siihen, että ”joka vitsaa säästää se lastaan vihaa”. Tämäkin asia on muuttunut ja lasten fyysinen kurittaminen on yksiselitteisesti pahoinpitelyä.

Antaisitko leikata tyttövauvaltasi klitoriksen hupun?

Rituaalileikkauksista on vaikeaa puhua. Haastatellun äidin mukaan ympärileikkaus on yhä tabu, eikä esimerkiksi sen vaikutuksista lapsen tulevaan seksuaalisuuteen keskustella tarpeeksi.

– Meistä kukaan ei haluaisi, että tyttäriltämme leikattaisiin pois klitoriksen huppu, eikä sellaista sallita tehtävän tytöille. Miksi suhtaudumme välinpitämättömästi siihen, että pojilta poistetaan peniksestä tuntoherkkyyttä lisäävä ja suojaava osa?

– Kyseessä ei ole ”pikkunipsaisu”, kuten monet ajattelevat, äiti korostaa ja kertoo operaation riskeistä; arpeutumisesta, tulehduksista, verenvuodosta ja kuoliosta.

Äiti viittaa klinikkaolosuhteissa leikattujen vauvojen kuolemiin esimerkiksi Britanniassa ja Norjassa. Erään tutkimuksen mukaan Yhdysvalloissa kuolisi ympärileikkauksiin yli sata poikalasta vuosittain.

– Yksikin kuollut lapsi on liikaa. Onko Suomessakin jonkun lapsen kuoltava, jotta aiheesta alettaisiin keskustella?

Vaikka leikkaukset yleensä sujuvat komplikaatioitta, näkee äiti silti väistämättömän haitan.

– Lapselta viedään oikeus kasvaa ehjänä. Jokaiselle kuuluu oikeus päättää itse niinkin henkilökohtaisesta asiasta kuin omista sukupuolielimistään.

Ihmisiä on valistettava ilman vastakkainasettelua

Suomessa ympärileikattiin noin 2 000 poikalasta vuonna 2010 vedoten lääketieteellisiin syihin. Suomen Lääkäriliiton mukaan sairaustilastojen perusteella laskennallinen tarve olisi ollut noin 300. Muslimien määrän kasvu on lisännyt rituaalileikkausten kysyntää, ja siihen on jo reagoitu yksityisessä terveydenhuollossa.

Haastateltava äiti ei usko olevansa ainoa vanhempi, jota on painostettu suostumaan rituaalileikkaukseen.

– Vanhemmilla ei aina ole tietoa siitä, miten tärkeä esinahka on ja mitä haittaa leikkauksesta voi olla. Edes neuvoloissa ei valisteta.

Rituaalileikkausten taustalla näyttäisikin olevan myös tietämättömyyttä ja yhteisön painostusta.

– En kritisoi ihmisiä, vaan tätä perinnettä, koska se yksinkertaisesti ei sovi yhteen nykyisen koskemattomuuskäsityksen kanssa, äiti sanoo.

– Tahdon, että asiasta keskustellaan kiihkottomasti, järjen eikä uskon pohjalta, aivan kuin me keskustelemme muistakin seksuaalioikeusasioista 2020-luvulla.

Uskomukset päivittymässä nykyaikaan

Vaikka poikien ympärileikkaukset ovatkin ”sokea piste tiedostuksessa”, on normi muuttumassa maailmalla. Yhdysvalloissa liberaalit piirit ja monet lastenlääkärit ovat kyseenalaistaneet ympärileikkausten tarpeellisuutta. Vastustusta on noussut myös juutalaisyhteisöiden sisältä.

Suomessa esimerkiksi Lääkäriliitto ja Sexpo-säätiö ovat vastustaneet lapsiin kohdistettavaa sukuelinkirurgiaa, johon ei ole akuuttia lääketieteellistä syytä. Ympärileikkauksia on vastustettu myös Vasemmistoliiton miespoliittisessa työryhmässä ja Vihreässä liitossa. Lastensuojelun keskusliitto ja lapsiasiavaltuutettu ovat puhuneet asiasta.

Asia on siis yhteinen.

– Yhteiskunnan tahtotilan tulee olla sellainen, että suojellaan yhdessä kaikkia lapsia, äiti sanoo.

Hän kannustaa keskustelemaan asiasta toisia kunnioittavalla tavalla siitä huolimatta, että poikien ympärileikkaukseen liittyy häveliäitä, kiusallisia, mystisiä ja myös esteettisesti turhamaisia piirteitä.– Leikkaus voidaan aina tehdä pojalle sitten, kun hän itse kykenee siitä päättämään. Jos hän aikuisena, omaan kehoonsa ja seksuaalisuuteensa tutustuneena, ei haluakaan luopua esinahastaan, niin päätös jättää leikkaus tekemättä oli oikea.

Äidin tarina on alun perin julkaistu Ylen MOT-ohjelmassa vuonna 2012.

MARIA ASUNTA


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää