Kannanoton mukaan poliisiviranomaisten ja poliitikkojen on tehtävä oikeita päätöksiä, jotta pohjoismaiset poliisikunnat pystyvät yhteisvoimin ratkaisemaan Pohjoismaiden tilanteen.
– Kun tehdään tällaista yhteistyötä, ainoa häviäjä on rikollisuus, tiedotteessa kerrotaan.
Uhkakuva pahenee koko ajan
Tiedotteen mukaan Tanskassa turvallisuustilanne on ollut vaikea ja uhkataso korkea jo pitkään, ja Ruotsissa jengit tilaavat murhia ja attentaatteja nuorilta rikollisilta.
– Tanskan poliisi käyttää huomattavasti resursseja valvontaan ja selvityksiin samaan aikaan kun kansalaiset joutuvat alttiiksi väkivallalle ja uhkille. Norjassa nuorten ja alaikäisten keskuudessa väkivalta ja vakava rikollisuus kehittyvät pelottavaan suuntaan, ja samalla uhkakuva on pahentunut turvallisuuspoliittisen tilanteen seurauksena, toteaa perussuomalaisten kansanedustaja Mira Nieminen.
– Islannissa murhien määrä on ennätyksellisen suuri. Ruotsissa lapset tappavat toisia lapsia, maassa tapahtuu räjähdyksiä ja rikollisuus uhkaa yhteiskuntajärjestelmää. Kaakkois-Suomen poliisi teki vähän aikaa sitten historiallisen suuren amfetamiinitakavarikon, 42 kiloa Ruotsista salakuljetettua ainetta. Samalla kertaa takavarikoitiin 13 ampuma-asetta, muita huumeita ja yhdeksän kiloa räjähteitä.
Perussuomalaiset varoittaneet asiasta jo pitkään
Niemisen mainitsemat asiat ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, mitä poliisit joutuvat kohtaamaan yhä vaativammassa toimintaympäristössä. Tämän päivän järjestäytynyt rikollisuus valtaa uusia markkinoita huume- ja asekaupalle, ihmissalakuljetukselle ja prostituutiolle sekä vakaville talous- ja työelämärikoksille.
– Yksikään Pohjoismaa ei säästy tältä. Rikollisuus ulottuu niin laajalle, että poliisien ei enää ole mahdollista tehdä työtään entiseen tapaan, poliisin edustajat muistuttavat.
– Tästä kehityskulusta perussuomalaiset ovat puhuneet ja varoittaneet jo pitkään. Emme ole enää lintukoto kansainvälistyvässä maailmassa. Tekomuodot ja väkivalta raaistuvat ja alaikäisiä lapsia käytetään rikosten tekemiseen. Nuorten väkivaltarikokset ovat jyrkässä kasvussa.
– Hallitus on tarttunut napakasti perussuomalaisten johdolla monin tavoin heikentyneeseen turvallisuustilanteeseen ja puhuu rohkeasti yhteiskuntaa koettelevista muutoksista.
Hallituksella useita toimia tilanteeseen puuttumiseksi
Hallitusohjelmassa onkin nyt useita kirjauksia turvallisuuteen ja maahanmuuttoon liittyen, ja ne etenevät suunnitellusti. Humanitaarista pakolaiskiintiötä lasketaan 1 050:stä 500 henkilöön. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja luvan jatkaminen edellyttää arviota kansainvälisen suojelun jatkamisen tarpeesta.
– Hallitus myös kiristää pysyvän oleskelun ja kansalaisuuden saamisen ehtoja. Myös kansalaisuuskokeen valmistelu on tarkoitus aloittaa pian. Hallitus tunnistaa nuorten väkivallan lisääntymisen ja katujengit vakavaksi ongelmaksi. Ongelman ratkaisemiseksi hallitus toteuttaa laajan joukon sekä kovia että pehmeitä toimenpiteitä.
– Rangaistuksiin on tulossa kiristyksiä, ja vankipaikkoja lisätään. Katujengien toimintaan liittyvät rangaistukset kovenisivat oikeusministeriön uusimmassa lakiehdotuksessa, joka on juuri lausuntokierroksella. Rangaistukset rikoksista osana katujengien toimintaa ankaroituisivat. Samoin rikosvastuuikärajan alittavien nuorten käyttäminen rikosten tekemiseen olisi entistä rangaistavampaa.
– Lisäksi uusi rangaistuksen koventamisperuste olisi väkivaltarikoksen yhteydessä tapahtuva uhrin nöyryyttäminen. Tämä liittyy vahvasti uusiin ilmiöihin, joissa esimerkiksi kuvataan rikoksen uhria ja jaetaan sitä nöyryytystarkoituksessa sosiaaliseen mediaan. Nöyryyttäminen voi olla sanallista tai fyysistä, ja näitä karmeita esimerkkejä on luettu lähes päivittäin uutisista, Nieminen kertoo.
Poliisien määrää lisätään
Turvallisuuteen panostetaan myös vahvistamalla poliisin henkilöstöresursseja. Kaikissa Pohjoismaissa tarvitaan lisää poliiseja, mutta Suomi on Niemisen mukaan jäänyt kehityksessä jälkeen poliisien määrässä mitattuna. Toimintaympäristön muutokset vaativat poliisia kouluttautumaan jatkuvasti, sillä rikolliset ottavat koko ajan uusia tekniikoita, menetelmiä ja toimintatapoja käyttöönsä.
– Verkostoituminen on kansainvälistä, mikä luo omat haasteensa. Hallituksen tarkoituksena on lisätä määrää 8 000 poliisiin hallituskauden loppuun mennessä. On syytä korostaa poliisin pito- ja vetovoimatekijöitä, joilla uusia poliiseja saadaan koulutukseen sekä poliisilaitoksen aidoista mahdollisuuksista rekrytoida ja estää koulutettujen poliisien siirtymistä siviiliammatteihin.
– Siksi on pidettävä huolta poliisin henkisestä ja fyysisestä työkyvystä sekä työturvallisuudesta. Hallitus kohdentaa määrärahoja nuoriso- ja jengiväkivaltatyöhön sekä koulupoliisitoimintaan, joilla voidaan ennaltaehkäistä alkavaa rikollisuutta.
Työhön tarvitaan kaikkia
Nieminen vaatii tiiviimpää yhteistyötä niin poliisiviranomaisten kuin myös Pohjoismaiden päätöksentekijöiden kesken, jotta rikollisuuden kehitys saadaan katkaistua. Tiedon liikkuvuuteen sekä sujuvaan tiedonvaihtoon on panostettava.
– Lasten ja nuorten tilanne huomioiden on yhteistyötä vahvistettava vanhempien, koulujen, sosiaalipalveluiden sekä kolmannen sektorin kanssa. Tähän työhön tarvitaan meitä kaikkia, jotta Pohjoismaat ja Suomi pysyy turvallisena paikkana myös tulevaisuudessa, Nieminen vaatii.