LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Pohjoisen ja itäisen Suomen ohjelmatyö käyntiin – käsillä kansallisestikin merkittäviä kasvun mahdollisuuksia
Hallituksen Pohjoisen ja itäisen Suomen ohjelmatyö nytkähti eteenpäin, kun yhteinen aloitusseminaari torstaina pidettiin Helsingissä. Pohjoisen Suomen ohjelman neuvottelukunnan puheenjohtaja, valtiosihteeri Riikka Slunga-Poutsalo muistutti puheenvuorossaan pohjoisen Suomen valtavista mahdollisuuksista ja investointipotentiaalista.
Pohjoisen ja itäisen Suomen ohjelmien tavoitteena on edistää pohjoisen ja itäisen alueiden mahdollisuuksien täysimääräistä hyödyntämistä taloudellisen kasvun, alueellisen elinvoiman, investointien vauhdittamisen, osaamisen kehittämisen ja työvoiman saatavuuden näkökulmista.
Pääministeri Petteri Orpo asetti Pohjoisen ja itäisen Suomen ohjelmien valmistelutyöryhmät ja neuvottelukunnat jo maaliskuussa. Työryhmien ja neuvottelukuntien tehtävänä on laatia ehdotukset alueidensa toimenpideohjelmiksi tämän vuoden loppuun mennessä.
Puhdasta energiaa ja digivihreää osaamista
Pohjoisen Suomen ohjelman neuvottelukunnan puheenjohtaja, valtiosihteeri Riikka Slunga-Poutsalo muistutti puheenvuorossaan, kuinka pohjoisen Suomen merkitystä muuttuneessa maailmantilanteessa pohdittiin jo viime vuonna Säätytalolla.
– Venäjän hyökkäyssodan ja sitä seuranneen Nato-jäsenyyden, energiakriisin ja huoltovarmuuden korostumisen myötä geopoliittinen asetelma on muuttunut, ja pohjoisen strateginen painoarvo on kasvanut. Suomessa katseet ovat kääntyneet pohjoiseen. Itäisen Suomen asema pitkänä raja-alueena on perinteisesti ollut merkittävä painopiste, mutta nyt hallitusohjelmaan kirjattiin uutena pohjoisen ohjelman valmistelu, Slunga-Poutsalo sanoo.
Tulevassa Pohjoisen Suomen ohjelmassa keskeisenä lähtökohtana on alueen kilpailukyvyn ja elinvoimaisuuden vahvistaminen.
– Pohjoisessa on puhdasta energiaa, digivihreää osaamista, matkailun vetovoimaa sekä alueellisen, tiiviin yhteistyön valmiuksia. Pohjoisen investoinnit ja energiantuotanto ovat vaikutuksiltaan kansallisesti merkittäviä. Unohtamatta pohjoisen ihmisiä.
Satojen miljardien investointipotentiaali
Pohjoisen ohjelman valmistelussa etsitään yhdessä alueiden toimijoiden ja eri ministeriöiden kanssa tapoja tehdä asioita pohjoisen Suomen, mutta myös koko Suomen hyväksi.
Slunga-Poutsalo muistuttaa myös pohjoisen Suomen valtavista mahdollisuuksista.
– Lapin kauppakamarin viimeisimmän selvityksen mukaan pohjoisen rajat ylittävän alueen investointipotentiaali on jopa 187 miljardia euroa. Selvityksen mukaan vihreään siirtymään liittyviä investointeja on jopa noin 128 miljardin euron arvosta.
– Selvityksessä investointihankkeita listattiin vuoteen 2035 saakka Pohjois-Suomesta, Pohjois-Ruotsista ja Pohjois-Norjasta. Pohjois-Suomi nousee potentiaalisten investointien luvuissa 76 miljardiin. Pohjois-Ruotsin osalta selvityksen tuloksena on noin 79 miljardin investoinnit, joista suurin osa on vahvistettuja, kun Pohjois-Suomessa painottuvat suunnitteluvaiheessa olevat hankkeet. Emme voi jättää tarttumatta tähän.
Pohjoinen esillä hallitusohjelmassa
Hallituksen kehysriihessä sopiman kasvupaketin osana päätettiin myös muun muassa luoda tilapäinen yhteisöverohyvitysjärjestelmä, joka koskee ensi vuoden loppuun mennessä aloitettavia suuria, puhtaan siirtymän investointeja.
– Tämän uuden investointikannustimen yksityiskohdat ovat vielä auki, mutta tavoite on saada käyntiin nettonollatalouteen siirtymistä tukevia investointeja, esimerkiksi akku- ja vetyhankkeisiin sekä fossiilivapaaseen terästeollisuuteen. Myös kasvuyritysten tukemiseksi hallitus on päättänyt uudistaa Teollisuussijoituskonsernin ja pääomittaa sitä 300 miljoonalla eurolla. Tällä lisäpanostuksilla tavoitellaan 900 miljoonan euron rahoitusta kasvuyrityksiin. Näen itse näissä valtavia mahdollisuuksia pohjoiselle, Slunga-Poutsalo sanoo.
Valtiosihteeri jatkaa, että hallitusohjelmassa on yleisestikin paljon asioita, jotka kohdentuvat pohjoiseen tai joiden kohdentuminen pohjoiseen tulee varmistaa.
– Hallitus on tänä vuonna myöntänyt pohjoiseen Suomeen (Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Lappi) EU:n alue- ja rakennepolitiikan rahoitusta yhteensä noin 106 miljoonaa euroa alueiden elinkeinorakenteen uudistamiseen ja työllisyyden ja osaamisen parantamiseen. Rahoitusta on käytetty mm. alueiden pk-yritysten kasvuun ja kansainvälistymiseen, TKI-hankkeisiin ja matkailuun. Julkisen talouden kehyksissä on varattuna vajaa 300 miljoonaa euroa EU:n alue- ja rakennepolitiikan rahoitusta itäiseen Suomeen vuosille 2025-2027.
Ihmisen ja työn kohtaamiseen uusia ratkaisuja
Slunga-Poutsalo toteaa, että myös alueiden edustajien omat kokemusperäiset näkemykset kehittämisen tilannekuvasta ja tarpeista ovat olennaisia ohjelmatyön onnistumiselle.
– Tavoitteena on lisätä koko Suomen menestymistä investointien houkuttelussa sekä tukea suunniteltujen ja jo toteutettujen investointien onnistumista. Globaali tilanne, ehkä kiristyväkin, vaikuttaa myös pohjoiseen. Ihmisten ja työn kohtaaminen, osaava työvoima oikeissa paikoissa, hyvän elämän edellytykset ja pärjääminen vaativat pohjoisessa omanlaisiaan ratkaisuja.
– Pohjoisen asenteella, teollisella osaamisella ja vihreällä energialla voidaan alueellisten toimijoiden ja hallituksen tuella sekä Pohjoismaiden ja EU-yhteistyön vauhdittamana kasvattaa investointien vaikuttavuutta ja muodostaa globaalisti merkittävä kasvuvyöhyke, joka tukevoittaa huomattavasti koko Suomen kilpailukykyä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kasvuohjelma Pohjois-Suomi matkailu energiantuotanto Itä-Suomi työpaikat Pohjoismaat Investoinnit Yritykset Petteri Orpo Riikka Slunga-Poutsalo hallitus talous Kilpailukyky Teollisuus EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Antikainen korjaa keskustan väitteitä: Maanteiden korjaus- ja päällystystöiden rahoitus Itä-Suomessa kaksinkertaistuu edelliseen vuoteen verrattuna
Keskustan viimeiset linnakkeet jäivät syrjäseuduille
EU:n liikenneverkkoratkaisu on voitto Lapille – Seppänen: “Näköjään vaati perussuomalaisen liikenneministerin, että näin tärkeä asia saadaan kuntoon”
Hallituksen toisessa lisätalousarviossa panostuksia liikenteeseen, poliisille ja rajalle – Purra: ”Valtion ydintehtäviin kuuluu sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden varmistaminen”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää