

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä Keskuskauppakamarin Suuri Veropäivä -tilaisuudessa Helsingissä. Arkistokuvaa.
Pitkäaikainen EU-kannattaja Risto E. J. Penttilä: Macronin ja Junckerin Eurooppa-visiot ovat pelottavia
Kaikki kokoomuslaiset eivät ole innostuneita komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronin visioista Euroopan unionin tulevaisuudesta. Kansainvälisen politiikan asiantuntija, toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä sanoo liittovaltiolle jämäkän “ei”:n.
Euroopan unionista on tullut kokoomuksen identiteetin ydin, kuten Suomen Uutiset kirjoitti aiemmin tänä vuonna. Vaikka kokoomusjohto on pitkälti jäänyt Brysselin vangiksi, on puolueella myös omat EU-kriitikkonsa.
Nuorsuomalaisen puolueen 1990-luvulla perustanut Risto E. J. Penttilä on kiistatta Suomen länsimieleisimpiä vaikuttajia. Penttilä kannatti ensimmäisten joukossa Suomen EU-jäsenyyttä. Natoon Penttilä olisi ollut Suomea viemässä jo 1990-luvulla. Vapaan markkinatalouden kannattajana ja kansainvälistä politiikkaa tutkineena tohtorina Penttilä muistuttaa poliitikkoprofiililtaan Alexander Stubbia.
Euroopassa on Penttilän mukaan jälleen käynnistynyt yritys puskea integraatiota väkisin eteenpäin luomalla uusia instituutioita ja keskittämällä valtaa.
Kokoomuksen Verkkouutisten haastattelussa Penttilä kuitenkin sanoo suorat sanat Euroopan johtajista ja heidän visioistaan. Verkkouutiset haastatteli Penttilää hänen uudessa roolissaan Nordic West Office -think tankin toimitusjohtajana, jonne hän siirtyy Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan paikalta.
Integraatiota pusketaan väkisin, valta keskittyy
Penttilän mielestä Euroopan unioni tarvitsee uskottavan vision. Jean-Claude Junckerin ja Emmanuel Macronin visiot eivät kuitenkaan ole Penttilän mielestä uskottavia vaan pikemminkin pelottavia. Euroopassa on Penttilän mukaan jälleen käynnistynyt yritys puskea integraatiota väkisin eteenpäin luomalla uusia instituutioita ja keskittämällä valtaa.
Penttilä ei pidä tätä kehitystä sen enempää realistisena kuin toivottavanakaan. Kokoomusvaikuttajan kanta on yllättävän lähellä perussuomalaista ajatusta kansakuntien Euroopasta. Penttilä haluaisi, että yhteismarkkinat ja vapaakauppa palautettaisiin jälleen yhtenäisen Euroopan peruskiveksi.
Komissio ja Ranskan presidentti Macron ovat tarttuneet hetkeen, jota he kutsuvat mahdollisuuksien ikkunaksi. Ilmeisesti nämä federalistit ovat lukeneet oikein Hollannin, Ranskan ja Saksan vaalitulokset ja ymmärtävät, että euroalueen taloushallinnossa ja unionin puolustusulottuvuudessa on saatava mahdollisimman vaikeasti peruttavia läpimurtoja, ennen kuin kansallismielisten vääjäämätön valtaannousu Euroopassa tuhoaa heidän unelmansa.
Juncker esitti näkemyksiään muun muassa Unionin tila -puheessaan syyskuussa.
– Junckerin puhe osoittaa, että komissio ei ole oppinut mitään, Penttilä sanoi Verkkouutisille.
Penttilän mukaan Euroopan ongelmia ei voi ratkaista komission esittämillä keinoilla, vaan pikemminkin ongelmien syy on juuri se, että Euroopan unionilla oli liian kunnianhimoinen agenda.
– Se irtaantui kansallisvaltioiden ja kansalaisten todellisuudesta, Penttilä sanoi.
Saksan vaalit ratkaisivat Euroopan suunnan
Penttilän mukaan Ranska haaveilee keskusjohtoisesta Euroopasta, joka lopulta johtaa tulonsiirtounioniin, jossa raha siirtyisi yhteisen budjetin kautta vahvoista maista heikommin pärjäävien maiden hyväksi. Saksa taas katsoo, kuinka hyvin Macronin talousuudistukset etenevät.
“Suomen pitää irtaantua Lipposen linjalta, jossa pyrittiin kaikkiin ytimiin.”
Saksan vaalit ratkaisivat Euroopan suunnan, Penttilä väitti Verkkouutisten haastattelussa. Varsinkin jos liberaalipuolue FDP nousee hallitukseen, voi unionissa vahvistua pohjoismainen, pragmaattinen suuntaus, joka korostaa toimivia yhteismarkkinoita tulonsiirtounionin sijaan.
Penttilän mielestä Suomen pitää irtaantua Lipposen linjalta, jossa pyrittiin kaikkiin ytimiin.
Penttilän linjalla Suomen tavoittena oli se, että Pohjoismaat vaikuttavat Saksaan niin että Saksa veisi Eurooppaa pragmaattiseen, vapaakauppaa suosivaan suuntaan.
– Tämän pitäisi olla Suomen uusi strategia, Penttilä ehdottaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Näin toimii vastuullinen media: Pilkkaa, kun Donald Trump hörppää lasista vettä – puolustelee, kun EU-pomo Juncker horjuu hörpittyään vahvempia aineita
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää