Lehtikuva Pekka Sakki
Pirkko Mattila: Eurooppa on jäänyt rauhanprosessin vangiksi
Opettajan työstä Arkadianmäelle siirtynyt kansanedustaja Pirkko Mattila Muhokselta on vahva perussuomalainen vaikuttaja jo vuodesta 2005. Yli-Iissä pienviljelijäperheeseen syntynyt Mattila kirjoitti ylioppilaaksi Oulussa, koska pienellä kotipaikkakunnalla ei ollut lukiota.
Myöhemmässä vaiheessa hän valmistui Oulun yliopistosta filosofian maisteriksi ja hankki opettajan pedagogisen pätevyyden Oulun ammatillisesta opettajakorkeakoulusta.
Mattila kertoo olevansa aluepolitiikasta innostunut maantieteilijä, joka on elämänsä aikana ehtinyt olla muun muassa sairaanhoitajana, kotiäitinä, maatalouslomittajana, uimaopettajana ja Punaisen Ristin avustustyössä Haitissa maanjäristyksen jälkeen.
– Minulla on kokemusta elämästä ja itseni elättämisestä monelta alalta. Kun aikoinaan lähdin politiikkaan, perussuomalaiset oli niin selkeästi ainoa vaihtoehto EU-kritiikkinsä vuoksi, että eurovaaliehdokkaaksi lähteminen tässä vaiheessa tuntuu johdonmukaiselta. EU vaikuttaa niin monella epädemokraattisella tavalla meidän kaikkien elämään, että koen tärkeäksi pyrkiä siihen vaikuttamaan, Mattila kertoo.
Unionipolitiikka on elitististä byrokratiaa
Unionipolitiikka ei edusta Mattilalle demokraattista päätöksentekoa, vaan elitististä byrokratiaa, joka ratsastaa unionin rauhaprosessilla. Sen sijaan EU:n rauhanprosessi on epäonnistunut täysin.
– Rauhanprosessi on ollut sinänsä hieno asia, mutta nyt Eurooppa on jäänyt unionin ja rauhanprosessin vangiksi.
Mattilaa kiinnostaa erityisesti EU:n maa- ja metsätalouspolitiikka, ennen kaikkea metsäpolitiikka, jota ei saa siirtää pois kansallisesta päätöksenteosta eikä sitoa ilmastopolitiikkaan, kuten osittain on jo tapahtunut. Suomella on oltava mahdollisuus harjoittaa kansallista talouspolitiikkaa.
– EU:ta sanotaan alueiden unioniksi, mutta sitä ei kyllä huomaa. Bryssel on se alue, jonka ympärillä pyörii liian moni asia. Euro on kriisissä, joka osin johtuu hyvin tunnetuista valuvioista: ei voi olla yhteismitallista rahapolitiikkaa, kun on erilaiset budjetit ja erilaiset kulttuurit. Euron tulevaisuus riippuu siitä, miten talouskriisi pyritään ratkaisemaan. Jos ratkaisuksi tarjotaan lisää liittovaltiota, se ei tule onnistumaan, koska unioniin ollaan liitytty pala palalta. Euroopan talouskriisi on hyvin hankala yhtälö ratkaistavaksi, mutta liittovaltio ei saa olla ratkaisu.
Mattila on kolmatta kautta kuntapäättäjänä ja eduskunnassa hänelle on kertynyt kokemusta muun muassa Euroopan neuvoston toiminnasta Suomen valtuuskunnan jäsenenä, joka on parlamenttienvälinen yhteistyöelin. Hän on aidosti innostunut asioista, joihin hän haluaa unionissa päästä vaikuttamaan.
– Toivon, että äänestysaktiivisuus eurovaaleissa nousee, sillä aikaisemmissa vaaleissa äänestysprosentit ovat olleet luvattoman pieniä. Onko kysymys siitä, ettei demokratiaan enää uskotakaan, ainakaan mitä unioniin tulee? Toivon tietysti myös perussuomalaisten menestyvän vaaleissa mahdollisimman hyvin.
Opiskelua ja kuntosuunnistusta
Pirkko Mattilalla on vahva kielitaito. Englannilla hän pärjää hyvin, saksalla ja ruotsilla kohtalaisesti ja ranskalla auttavasti. Lisäksi hän oppi toisena kielenään viittomakielen lapsena, koska hänen äitinsä oli kuuro.
– Osaan siis myös ”nähdä” kieliä.
Politiikan lisäksi Mattila harrastaa opiskelua ja kuntosuunnistusta. Hänen perheeseensä kuuluu puoliso ja kolme täysi-ikäistä lasta.
– Ja kolme vuohipukkia takapihalla, joilla on korvamerkit, joten Brysselin byrokratia on siltäkin osalta täytetty.
Mattila aikoo vaalikampanjansa aikana kiertää Suomea tukiryhmänsä kanssa, tosin hänen työnsä kansanedustajana asettaa jonkin verran rajoja ajankäytölle. Vaalikampanjaan kuuluu myös mielipidevaikuttaminen muun muassa blogikirjoittelun ja sosiaalisen median kautta.
– Periaatteessa aion mennä samalla kaavalla kuin eduskuntavaaleissakin, mutta teemat tulevat käsittelemään unioniin liittyviä asioita. Vaalibudjetti on vielä auki ja sen kerääminen tulee olemaan tukiryhmäni vastuulla.
Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 15/2013 -lehdessä.
MIKA MÄNNISTÖ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää