
Perussuomalaiset esitti Satakunnan hyvinvointialueelle pienempiä kokouspalkkioita – muut puolueet tyrmäsivät
Perussuomalaisten kansanedustaja Petri Huru paheksuu erityisesti keskustan asennetta Satakunnan aluevaltuuston kustannuksiin.
LEHTIKUVA
Pirkanmaan hyvinvointialueen demokratiarakenteen ohjausryhmän kokouksissa on ollut esillä jopa 6 600 euron kuukausikorvaus aluehallituksen puheenjohtajalle ja 3 300 euron (plus kokouspalkkiot) kuukausikorvaus aluevaltuuston puheenjohtajalle. Keskustelu palkkiosäännön muuttamisesta päätettiin yllättäen siirtää kuntavaalien jälkeen. Hyvinvointialueen uusia kovapalkkaisia palkkiovirkoja ja kohtuuttomia korotuksia vastustavat perussuomalaiset olisivat halunneet, että palkkioihin ja luottamustehtäviin liittyvät päätökset olisi tehty ennen vaaleja.
Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston piti alun perin käsitellä palkkiosäännön muutoksia 10.2.2025 pidetyn kokouksen yhteydessä. Käsittely päätettiin yllättäen siirtää puheenjohtajatoimikunnan kokouksessa 24.1. vaalien jälkeiseen aikaan perussuomalaisten Sami Kymäläisen vastustuksesta huolimatta.
Kokoomus, SDP, vasemmistoliitto, vihreät ja keskusta eivät halunneet käsitellä palkkiosäännön muutoksia ennen vaaleja.
Palkkioista keskustelun siirtämisen taustalla on suurella todennäköisyydellä suunnitelmat nostaa massiivisesti aluehallituksen puheenjohtajan ja aluevaltuuston puheenjohtajan palkkioita.
Kokoomus ja SDP ovat ajaneet jo jonkin aikaa aluehallituksen puheenjohtajan tehtävän muuttamista kokoaikaiseksi. Keskusteluun on lisäksi nostettu yhä aktiivisemmin aluevaltuuston puheenjohtajan tehtävän muuttaminen osa-aikaiseksi. Pirkanmaan hyvinvointialueen demokratiarakenteen ohjausryhmän kokouksissa esillä on ollut jopa 6 600 euron kuukausikorvaus aluehallituksen puheenjohtajalle ja 3 300 euron (plus kokouspalkkiot) kuukausikorvaus aluevaltuuston puheenjohtajalle.
Aluehallituksen puheenjohtajalle maksettaisiin siis nykyisen 18 000 euron (plus kokouspalkkiot) sijaan 79 200 euroa vuodessa ja aluevaltuuston puheenjohtajalle 12 000 euron (plus kokouspalkkiot) sijaan 39 600 euroa (plus kokouspalkkiot). Korotukset olisivat toteutuessaan huimat ja perussuomalaisten mielestä täysin kohtuuttomat.
Kokoomus ja SDP ovat suurella todennäköisyydellä tulevan Pirkanmaan aluevaltuuston kaksi suurinta puoluetta. Näin ollen kumpikin voi olla kohtuullisen varma siitä, että heille tulisi toinen näistä palkkioviroista. Asia tullaan mahdollisesti viemään läpi niin, että tulevan kauden aluksi tehdään aluevaltuustosopimus, jossa nuo palkkiotehtävät ovat kirjattuna osana kokonaisuutta. Jos jokin puolue ei suostu hyväksymään palkkiovirkoja, se jätetään ”koalition” ulkopuolelle ja sille ei anneta luottamuspaikkoja.
– Perussuomalaiset eivät kannata uusia kovapalkkaisia palkkiovirkoja hyvinvointialueelle. Mielestäni nykyisessä taloustilanteessa rahat tulee kohdentaa pirkanmaalaisten hyvinvointiin ja palveluihin poliitikkojen hillotolppien sijaan, toteaa Perussuomalaisten Pirkanmaan piirin ja hyvinvointialueen perussuomalaisen aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Sami Kymäläinen.
– Olisi myös kohtuullista pirkanmaalaisia kohtaan, että palkkioihin ja luottamustehtäviin liittyvät päätökset tehtäisiin ennen vaaleja. Näin eri puolueiden näkemykset olisivat tiedossa äänestäjillä ennen vaaleja. Pelkään pahoin, että Pirkanmaalla poliitikkojen tilipäivä odottaa vaalien jälkeen.
PS ARKISTO
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaisten kansanedustaja Petri Huru paheksuu erityisesti keskustan asennetta Satakunnan aluevaltuuston kustannuksiin.
Viikon suosituimmat
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Lue lisää
Lue lisää