

Panama, 4.4.2016 / Rodrigo Arangua
Pimeä visakortti pikkurahalla, feikkijohtaja tonnilla – veroparatiisipalveluita tarjotaan netissä täysin avoimesti
Haluatko pimeän yrityksen Vanuatuun, Samoalle vai Panamaan? SNSCO Global auttaa, eikä maksa paljon. Vähän yli tuhannella dollarilla irtoaa yhtiö, jossa on feikkijohtajat, nimetön visakortti ja päälle vielä pankkitili.
Panamalle ja muihin veroparatiiseihin perustetut pimeät yhtiöt tulivat äskettäin Mossack Fonsecan tietovuodon myötä päivänvaloon. Mutta Mossack Fonseca on vain yksi suurehko yhtiö, joka kyseenalaisia palveluja tarjoaa. Verkosta löytyy valtava joukko lakiasiaintoimistoja ja muita yrityksiä, jotka tarjoavat palvelunaan pimeiden yhtiöiden perustamista veroparatiisimaihin. Nämä yhtiöt markkinoivat palveluaan täysin avoimesti.
Identiteetti piiloon feikkijohtajilla
Privacy-solutions –sivuston mukaan Panaman yhtiölait ovat maailman vakaimmat ja liberaaleimmat. Lakeja ei ole muutettu sitten vuoden 1927. Yhtiön perustaminen on nopeaa ja helppoa, eikä Panaman valtio puutu ulkomaista toimintaa harjoittavien yhtiöiden toimintaan mitenkään.
Panaman lain mukaan perustettavalla yhtiöllä on oltava minimissään kolme johtajaa – presidentti, sihteeri ja varainhoitaja. Tyypillisessä feikkiyhtiötapauksessa veroparatiisipalveluja tarjoava yhtiö nimittää omia työntekijöitään näihin rooleihin. Feikkijohtajista käytetään termiä ”nominee director”. Tällä järjestelyllä häivytetään näkyvistä yhtiön todellisen johtajisto.
Smart Offshore –sivusto tarjoaa onlinepalvelun, jolla kuka tahansa voi perustaa yhtiöitä eri puolille maailmaa. Peruspaketti belizeläisen yhtiön perustamiseen 1190 dollaria, panamalainen yhtiö feikkijohtajilla 860 puntaa. Vai valitsetko mieluummin Seychellit, Delawaren Yhdysvalloissa vai Dominikaanisen tasavallan? Kaikki on mahdollista, ja maksun voi suorittaa kätevästi netissä. Visa, Mastercard tai Amex – kaikki ovat ok.
Offshore corporation tarjoaa ”TM testaa”-tyypisen vertailun sitä, mihin veroparatiisiin trusti kannattaisi perustaa. Sivuston mukaan Cookin saaret voittaa vertailun muun muassa siksi, koska maa ei ole ratifioinut Haagin sopimusta.
Panama Offshore Worldwide puolestaan liputtaa Panaman puolesta. Yhtiö muistuttaa, että jos varallisuus täytyy siirtää syrjään verottajan tai vaikkapa puolison ulottuvilta, on offshore-yhtiö silloin juuri oikea ratkaisu.
Yhtiö markkinoi omaa palveluaan kauhukertomuksilla siitä, miten huonosti jotkut muut panamalaisyhtiöt ovat hoitaneet asiakkaitaan. Yhtiö tarjoaa ”talomiespalvelua”, jolla voidaan siivota pieleen tehtyjen feikkiyhtiöiden sotkut.
LP Corporates Services rauhoittelee asiakkaitaan uutiskirjeellään. Yhtiö toteaa, etteivät Mossack Fonsecan paljastukset millään tavalla kosketa sen asiakkaita.
Matias Turkkila
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Verohallinto vaatii Yleltä Panama-vuodon tietoja – mutta onko pyyntöön mahdollista suostua?
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää