LEHTIKUVA
Piisinen: Hallitus suojelee julkista taloutta vahvistavaa työperäistä maahanmuuttoa
Työelämä puhututti kauden viimeisellä kyselytunnilla. Oppositio kritisoi muun muassa vientivetoista palkkamallia, mutta jätti kokonaan huomioimatta ne toimet, joita hallitus tekee työperäisen maahanmuuton eteen. Perusuomalaisten työelämä- ja tasa-arvovaliokuntavastaava Jorma Piisinen otti kysymyksessään esille myös maahanmuuttajatyöntekijöiden oikeudet.
Matalapalkkatyövoiman maahanmuutto on Jorma Piisisen mukaan tuonut mukanaan paljon työntekijän hyväksikäyttöä ja kiskonnan kaltaista työsyrjintää. Kyse ei ole yksittäistapauksista vaan laajemmasta ilmiöstä.
– Hallitusohjelmassa tähän kuitenkin puututaan voimakkaasti. Viranomaisvalvontaa tehostetaan ja työelämässä tapahtuvan hyväksikäytön rangaistuksia kiristetään. Tärkeä on myös linjaus siitä, että työperäisen maahanmuuton on vahvistettava julkista taloutta. Tähän liittyy esimerkiksi juuri annettu esitys työperäisen oleskeluluvan 1 600 euron palkkarajasta.
Piisinen kysyi työministeri Arto Satoselta maahanmuuttajatyöntekijöiden turvasta.
– Suojaako tämä hallituksen esitys matalapalkka-aloja hyväksikäytöltä, ja miten se vaikuttaa Suomessa jo tällä hetkellä työntekijän oleskeluluvilla oleviin henkilöihin?
1 600 eurolla tulee jo toimeen
Satonen kertoi eurorajan oleva tuore hallituksen esitys.
– Tämä 1 600 euron raja on tosiaan tällä viikolla täällä eduskunnassa esitelty, ja ymmärtääkseni se sai hyvin laajaa kannatusta koko salin suunnalta. Ajatus tosiaan perustuu, niin kuin kysyjä sanoi, siihen, että se on julkista taloutta vahvistavaa työperäistä maahanmuuttoa. Samaan aikaan se on työvoimatarvetta turvaavaa.
– Se on myös sellainen rahasumma, jolla henkilö voi tulla täällä Suomessa toimeen ilman yhteiskunnan tukia. Tämä on se keskeinen asia. On totta, että se nostaa noin 200 eurolla nykyistä rajaa ja siinä on kolmen kuukauden siirtymä niillä henkilöillä, jotka täällä tällä hetkellä ovat.
– Eli mielestäni tämä on erittäin perusteltu ratkaisu. Sen ohella on tietysti erittäin tärkeätä, että seuraamme koko ajan myös niitä väärinkäytöksiä, joita työperäiseen maahanmuuttoon liittyy. Koska tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa, niin on äärimmäisen tärkeää, että se tapahtuu suomalaisten työehtosopimusten puitteissa, Satonen sanoi.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työntekijän hyväksikäyttö vientivetoinen palkkamalli työvoimatarve palkkaraja matalapalkkamaahanmuutto maahanmuuttajatyövoima työsyrjintä kiskonta työehtosopimukset Jorma Piisinen työelämä kyselytunti Työperäinen maahanmuutto Julkinen talous Arto Satonen Hallitusohjelma
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
SDP:n kasvupaketti on toiveiden tynnyri – Koponen: “Demareiden lempiratkaisu kaikkeen ovat verot, ja heti kakkosena tulee velka”
PS-Nuoriso: SDP vihaa suomalaista duunaria – “Heille ulkomainen halpatyövoima on suomalaista koulutettua duunaria arvokkaampi”
Ronkainen: Työperäinen maahanmuutto ei saa rasittaa Suomen julkista taloutta
Kepu ja vihervasemmisto hinkuvat työn verukkeella Suomeen lisää maahanmuuttajia – valtiovarainministeri Purra: ”Maahanmuutto, mikä meille suuntautuu, ei vahvista julkista taloutta”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää