Piilaakson tämän hetken kuumimman teknologiayhtiö Palantirin toimitusjohtaja Alex Karp kommentoi amerikkalaisen valtamedia CNBC:n haastattelussa Euroopan sananvapaushaasteita, maahanmuutto-ongelmia ja länsimaisen vasemmiston itsetuhoisuutta. Hänen mukaansa pieni saksalainen vasemmisto pitää muuta poliittista kenttää panttivankinaan. Viimeisenä oljenkortenaan ihmiset hakevat vastavoimaa toisesta päädystä.
Teknologiajätin pomoa ei yllätä, miksi saksalaiset kääntyvät jyrkästi oikealle
Tuoreessa CNBC:n haastattelussa sivuttiin olennaisesti Euroopan turvallisuustilannetta ja myös suurimpien valtioiden poliittisia trendejä. TV-kanavan toimittaja mainitsi Karpille tietävänsä hänen asuneen Saksassa ja olevan itse juutalaistaustainen. Toimittaja väläytti myös, että Saksassa nousevan maahanmuuttokriittisen oikeiston riveistä on löytynyt kytköksiä uusnatseihin.
Tätä vasten toimittaja oli utelias kuulemaan maailman luokan teknologiajätin suurpomon näkemyksiä Saksan tilanteesta – miltä Karpin mielestä kuulostaa se, että mm. Elon Musk oli antanut myötämielisistä kommentteja Vaihtoehto Saksalle -puolueesta (AfD)?
Markkina-arvoltaan yli kymmenen Nokian kokoisen teknologiayhtiön pomo ei rientänyt mukaan Musk-hysteriaan. Hänen reaktionsa kysymykseen oli eittämättä hyvin erilainen kuin vasemmistolaisia ja suomalaisia medioita seuraava yleisö olisi saattanut odottaa. Karp lähestyi Saksan tilannetta sen juurisyistä:
“Ongelma Saksassa on, että kummasti pieni määrä saksalaisista uskoo, ettei sinun pitäisi puhua maahanmuutosta, tai sitten olet rasisti. Näitä ihmisiä on jotakuinkin 15%. 19% kansasta äänestää vihreitä, jotka ovat höynäyttäneet suuret puolueet tukemaan vain sellaista politiikkaa, jossa äärioikeiston voi sulkea ulkopuolelle.”
Karp kuvailee, että käytännössä koko Saksan maahanmuuttopolitiikka on luovutettu sellaisen pienen joukon haltuun, joka ei anna ihmisille lupaa keskustella “faktoista”. Esimerkkinä hän mainitsee mm. afgaanimaahanmuuttajien rikostilastot: Saksassa he ovat kantaväestöön verrattuna 70 kertaa taipuvaisempia tekemään tiettyjä rikoksia. Karp mainitsee ohimennen myös viime viikon terrori-iskut.
Haastattelija kysyi, onko sananvapaustilanne Saksassa jo niin huolestuttava, että edellä mainittujen asioiden sanomisesta voisi joutua vankilaan. Hiljattain Yhdysvalloissa on kauhisteltu mm. 60 minuuttia -dokumenttiohjelman jaksoa Saksasta. Ohjelmassa näytetään 6-henkisen aseistetun poliisiryhmän rynnäköivän vihapuheesta epäillyn nettikirjoittelijan kotiin ja takavarikoivan hänen digilaitteitaan.
Karp myönsi, että sanomisista voi ainakin joutua Saksassa poikkeuksellisella tavalla hankaluuksiin. Hän ei ihmetellyt ollenkaan, miksi ihmisten kynnys tukea radikaalina pidettyä AfD-puoluetta on madaltunut. Sen sijaan Karp näki saksalaisen vasemmiston mielipidekontrollissa ja autoritaarisissa asenteissa yhtäläisyyksiä länsimaiseen vasemmistoon yleisesti.
“Yhdysvalloissa on sama tilanne… Tiedämme, miksi he tekevät niin. Vihreät ja vastaavat ovat varsin nokkelia toimiessaan näin. Koska lopulta he pääsevät sanelemaan, miten yhteiskuntaa johdetaan. Emme kuitenkaan halua sellaista yhteiskuntaa. Eikä siinä ole mitään vanhoillista huomauttaa, että hetkinen, eihän tämä toimi.”
Entinen demokraattien kannattaja harmittelee vasemmiston poliittista itsetuhoisuutta
Karpin kommentit osoittavat, että jyrkkä vasemmisto- ja maahanmuuttokritiikki on vapautumassa valtavirtaan – ainakin Yhdysvalloissa. Tätä alleviivaa se, että teknologiapomo itse ei identifioidu oikeistoon saati “laitaoikeistoon”, jollaiseksi hänet olisi saatettu leimata Euroopassa. Piilaakson vaikuttajille tyypilliseen tapaan Karp kertoo olleensa koko ikänsä demokraattien kannattaja.
Viime kuussa Piilaakson internet-pioneeri Marc Andreessen taustoitti maltillista vasemmistoa kannattaneiden teknologiavaikuttajien joukkopaosta Trumpin taakse.
Karpia suorastaan harmittaa tapa, jolla demokraatit tekevät poliittista “itsemurhaa”. Tällä hän viittaa kyvyttömyyteen jakaa kasvavien kansanjoukkojen huolta julkisten varojen väärinkäytöstä. Muskin DOGE-tiimi läpivalaisee parhaillaan Yhdysvaltain eri julkishallinnon virastojen rahankäyttöä ja ajaa niiden tehostamista. Demokraatit ovat vastustaneet tätä jyrkästi. Karpin mukaan demokraattien pitäisi kyetä asettumaan tavallisten ihmisten asemaan ja pyrkiä ottamaan suurempaa roolia yhteiskunnan kehittämisestä kustannustehokkaammaksi.
Nyt vasemmisto on Karpin mukaan rajannut itsensä tärkeän asian ulkopuolelle ja kieltänyt itseltään luvan olla osa ratkaisua.
Karpin mukaan yhteiskunnan suurin haaste liittyy keskeisten instituutioiden arvostukseen ja luotettavuuteen kansalaisten silmissä: “Mikä on yhteiskunnan suurin haaste? Instituutioiden legitimiteetti.” Hän korosti, että kustannustehokkuus on yksi suurimmista tekijöistä uskottavuuden takana.
Teknologiapomon mukaan maailmassa on meneillään kaksi suurta vallankumousta: läpinäkyvyys ja tekoäly. “Miksi emme sitten tiedä sentin tarkkuudella, minne maksetut verot päätyvät? Miten selität tämän ihmisille?” Karpin mukaan tekoälyllä on ensimmäistä kertaa historiassa mahdollista läpivalaista tehokkaasti mittavat määrät asiakirjoja ja sopimuksia sekä seurata niiden täytäntöönpanoa.
Karpin silmissä valtion tehostamista vastustava vasemmisto ei halua hyödyntää ainutlaatuista mahdollisuutta suuren yhteisen haasteen ratkaisemiseksi. “Tämä tuhoaa heidät.”