

Sakari Linden Cerverassa 1.10.2017. Kuva: Facebook. / FB/Sakari Linden
Pieneen katalonialaiskylään odotetaan pelättyjä puolisotilaallisia joukkoja – Sakari Linden kuvailee jännittyneitä tunnelmia paikan päältä
KATALONIA | Suomen Uutiset tavoitti Sakari Lindenin sunnuntai-iltana Barcelonasta luoteeseen sijaitsevalta Cerveran paikkakunnalta, jonne odotetaan Espanjan keskusvallan lähettämiä pelättyjä puolisotilaallisia joukkoja.
Katalonian alueen politiikkaan perehtynyt Linden kommentoi äänestyspäivän tilannetta.
Suomen Uutiset: Mitä siellä oikein tapahtuu?
Linden: Kaikki alkoi rauhallisesti. Eri äänestyspaikoille saapui Katalonian aluehallinnon alaisuudessa olevia poliiseja. He pyysivät omalla eli Cerveran paikkakunnallani lupaa äänestäjiltä päästä hakemaan uurna. Äänestyspaikan järjestäjät kieltäytyivät päästämästä. Poliisi ystävällisesti ilmoitti, että heille on annettu käsky hakea uurnat pois ja estää kansanäänestys. Mutta koska paikalliset asukkaat ovat rauhanomaisia, ja paikallisille poliiseille korkein arvo on kansalaisten turvallisuuden varmistaminen, poliisi ei toiminut.
Linden kuvailee muiden paikkakuntien tapahtumia:
Myöhemmin paikalle on saapunut Espanjan puolisotilaallisen poliisin joukkoja, jotka ovat käyttäneet todella vahvaa väkivaltaa. Ihmiset ovat epäuskoissaan. He ovat kertoneet, että eivät ole koskaan nähneet mitään vastaavaa. Jopa ne, jotka ovat eläneet Francon viimeisiä aikoja, eivät ole kokeneet tällaista.
Ja jos ajattelemme, mitä Espanjan keskustahallinto tästä voittaa, niin ei yhtään mitään. Millainen Espanjan yhtenäinen valtio tulevaisuudessa on – hyvin epäuskoiset ajatukset itselläni siitä.
Paikalliset eivät koskaan ole nähneet tällaista. Edes tämän viikon alussa eivät uskoneet, että tämä olisi mahdollista täällä. Toistuvasti ihmiset kysyvät: eikö meillä pitänyt olla demokratia? Espanjan keskushallinto on kieltäytynyt poliittisesta dialogista, niin millä tavoin länsimaassa voidaan asioita edistää kansalaisvaikuttamisella?
Kansainväliset uutiset ja Twitter välittävät raakaa uutiskuvaa. Poliisi käy rauhanomaisten mielenosoittajien kimppuun, lyövät, riepottavat jopa vanhempia ihmisiä. Mihin Espanja tällaisella toiminnalla pyrkii?
Tuntuu, että vihoviimeinen epätoivoinen keino pitää vanhaa yhtenäisyyttä yllä. Koko Katalonian itsenäisyysliike on vuosikausia ollut korostetun rauhanomainen ja demokraattinen. Turvallisuusjoukkojen täysin päinvastainen toiminta ei jää huomaamatta myöskään kansainväliseltä yleisöltä.
Pystyykö alueella liikkumaan?
Levottomuudet keskittyvät tietyille äänestyspaikoille, joihin saapuu näitä puolisotilaallisen poliisin joukkoja. Ihmiset ovat päällisin puolin rauhallisia, mutta sen aistii, että on jännitettä pinnan alla ja paljon tunteita. Ihmiset ovat kertoneet itkeneensä, kun ovat katsoneet raportteja tai Twitterin videoita, joissa poliisi hakkaa äänestämään halunneita kansalaisia.
Mitä odotat seuraavien tuntien ja yön aikana?
Itse olen Cerveran kaupungissa, odotetaan että puolisotilaallinen poliisi saapuu tänne. Lähipaikkakunnilla heitä on ollut jo. Huomenna erittäin suuri kysymys on, että jos kansanäänestys on saatu sabotoitua, niin lähteekö Katalonian hallitus sille tielle, että antaa yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen ilman kansanäänestyksen tulosta. Sitten ollaan jo äärimmäisen isojen kysymysten kimpussa.
Mitä voisi tapahtua, jos julistus annetaan?
Kyllä Espanjan ja Katalonian välinen historiakin kertoo, että pahimmassa tapauksessa ollaan sotatilassa. Mutta ei sitä kukaan halua. En minäkään halua uskoa isompaan aseelliseen konfliktiin.
MATIAS TURKKILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tavio: Suomen hallituksen asenne häpeällinen Katalonian suhteen

Katalaanien itsenäisyysjulistus tulossa maanantaina – unionistien pakka täysin sekaisin
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää