PS ARKISTO
Pia Sillanpää: Alle 18-vuotias on lapsi, ei eläkkeensaaja
Eduskunnassa käsiteltiin nuorten ammatillisen kuntoutuksen kehittämistä ja tiettyjen etuuksien ikärajan nostoa 16 vuodesta 18 vuoteen.
Tarkoituksena on ohjata nuorten kuntoutuksen resursseja sitä eniten tarvitseville. Suosittu, nuorille suunnattu Nuotti-valmennus on antanut hyviä tuloksia, mutta valmennukseen on osallistunut myös paljon nuoria, jotka ovat jo työelämässä tai opiskelevat.
– Tämä on tyypillistä opposition politiikkaa: ollaan valmiita jakamaan rahaa ja resursseja joka suuntaan, mutta ei pysähdytä miettimään, kenelle palvelut on alun perin tarkoitettu ja ketkä niistä hyötyvät eniten, arvostelee perussuomalaisten kansanedustaja Pia Sillanpää.
– Meillä on valtava määrä nuoria, jotka eivät ole koulutuksen tai työelämän piirissä ja ovat vaarassa syrjäytyä. Heille nämä palvelut pitäisi ensisijaisesti kohdentaa ja niin hallitus myös tekeekin. Nuoret, jotka jo opiskelevat tai käyvät töissä, voivat saada tukea oppilaitoksen tai työvoimapalveluiden kautta.
Hallitus ei leikkaa vammaisilta nuorilta
Samalla muutetaan kansaneläkkeen, takuueläkkeen, sairauspäivärahan sekä Kansaneläkelaitoksen kuntoutusrahaetuuksien alaikärajaa, jotta ne olisivat yhtenäisessä linjassa oppivelvollisuuden päättymisen ja vanhempien elatusvelvollisuuden kanssa, eli 16 vuodesta 18 ikävuoteen.
– Tämä muutos on taloudellinen panostus erityisesti vammaisille nuorille ja heidän perheilleen, joille maksetaan lasten vammaistukea. Lapsen vammaistuki on suuruudeltaan korkeampi, kuin mitä hän saisi nykyisen lain mukaan eläkettä. Joten opposition väitteet siitä, että hallitus leikkaisi vammaisilta nuorilta, ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa.
– Alle 18-vuotias on ensisijaisesti lapsi, eikä eläkkeen tulisi olla ensisijainen etuus alaikäiselle. Vai onko opposition edustajat tästä eri mieltä? Sillanpää kysyy.
Ikärajan nosto linjassa YK:n yleissopimuksen kanssa
Alle 18-vuotiaana myönnetty eläke sulkee vammaisen henkilön turhan usein työelämän ulkopuolelle heti perusopintojen jälkeen, mikä on ongelmallista koulutus- ja työelämäosallisuuden näkökulmasta. Se myös vaikuttaa siihen, pystyykö henkilö itsenäisesti hankkimaan toimeentuloa tulevaisuudessa ja miten näemme vammaiset osana yhteiskuntaa.
– Haluammeko opposition tapaan ajaa kaikki vammaiset lapset suoraan eläkkeensaajiksi vai haluammeko kuulla, mitä tulevaisuuden suunnitelmia heillä itsellään on? Lisäksi haluan muistuttaa, että etuuksien alaikärajan nosto 18-vuoteen vastaa YK:n lapsen oikeuksia koskevan yleissopimuksen ikärajaa, Sillanpää sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Vastaanottorahaa pienennetään
PS-kansanedustajat tylyttivät oppositiota: ”Hallitus kaikessa karmeassa persaukisuudessaankin säilyttää opintojen rahoituksen historiallisen hienolla tolalla”
Hallitus panostaa oppimiseen ja koulurauhaan
Lasten ja nuorten terapiatakuu etenee
Viikon suosituimmat
Somalian presidentti Berliinissä: ”Kaikki somalialaiset voivat palata kotimaahansa”
Jokaisella somalialaisella on kotimaa. Kaikki voivat palata takaisin. Se ei ole mikään ongelma, vakuutti Somalian presidentti Hassan Sheikh Mohamud Berliinissä liittokanslerinvirastossa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.
Tynkkynen: Portugalin nuorille aikuisille EU-tukipaketeilla veroparatiisimainen etu, jopa 10 vuoden asteittainen verovapaus – “On tämä härski kuvio”
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) moittii Portugalille syydettyjä kohtuuttomia etuja.
Liian monella oppilaalla ruotsalainen nimi – vieraskielisten vanhemmat valittivat viranomaisille etnisestä diskriminoinnista koulussa
Liian monta kantaväestöltä kalskahtavaa etunimeä yhdessä luokassa sai aikaan kalabaliikin ruotsalaiskoulussa. Vieraskieliset vanhemmat syyttivät koulua etnisestä diskriminoinnista ja valittivat viranomaisille. Härkäsestä tuli kuitenkin taas kerran kärpänen ja segregaatiokehitys Ruotsin kouluissa jatkuu.
Purra: Islamin ja monien takapajuisten kulttuurien naiskäsitys on suomalaisten arvojen ja sukupuolten välisen tasa-arvon kanssa yhteensovittamaton
Puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra otti lauantaisessa puoluevaltuustopuheessaan esille myös naisten oikeudet.
Sveitsissä astuu voimaan burkakielto – kiellon rikkomisesta jopa tuhannen frangin sakko
Sveitsin hallitus tiedotti, että kasvojen peittäminen julkisissa tiloissa on kielletty 1.1.2025 alkaen. Laki tunnetaan nimellä “burkakielto”. Se hyväksyttiin kansanäänestyksellä vuonna 2021. Lainvalmistelun käynnisti sama poliittinen ryhmä, joka sai kansanäänestyksellä läpi uusien minareettien rakennuskiellon vuonna 2009.
Purra: Maahanmuutto ei korjaa, vaan kärjistää taloutemme ongelmia
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra avasi perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksen lauantaiaamuna Helsingissä. Puheessaan Purra keskittyi ennen muuta talouteen, maahanmuuttoon ja arvoihin politiikan takana.
Ruotsin hallitus haluaa maassa laittomasti piileskelevät sadat tuhannet ulos maasta – vihervasemmisto ja liittoaktivistit vastustavat
Tavalla tai toisella jalkansa hyvinvointivaltion oven väliin saanut ei kernaasti palaa kotiseutunsa kurjuuteen. Tavallinen syy maassa piileskelyyn on turvapaikkahakemuksen hylkääminen. Ruotsissa laittomia maassa oleskelijoita on sadoin tuhansin ja nyt heidät halutaan päivänvaloon ynnä ulos maasta. Punavihreä oppositio ja vihreät vastustavat.
Kaisa Garedew: “Sanoja vaihtamalla ei voida selittää pois biologisia tosiasioita”
Eduskunnassa käytiin eilen lähetekeskustelu kansalaisaloitteesta, jolla halutaan säilyttää isä ja äiti -termit lainsäädännössä. Aloitteessa ehdotetaan, että valtioneuvosto ryhtyisi palauttamaan nämä sanat niihin lakeihin, joista ne on poistettu, sekä turvaamaan niiden säilymisen muussa lainsäädännössä, sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä sosiaaliturvassa.
Purra: Sosiaalivaltiomme on ylipaisunut – ja se on heikkojen poliitikkojen syy
Valtiovarainministerinä puheenjohtaja Riikka Purra nosti puoluevaltuustopuheessaan totta kai esille valtiontalouden, mahdollisen talouskasvun ja hyvinvointivaltion tulevaisuuden.