

PS ARKISTO
Pia Sillanpää: Alle 18-vuotias on lapsi, ei eläkkeensaaja
Eduskunnassa käsiteltiin nuorten ammatillisen kuntoutuksen kehittämistä ja tiettyjen etuuksien ikärajan nostoa 16 vuodesta 18 vuoteen.
Tarkoituksena on ohjata nuorten kuntoutuksen resursseja sitä eniten tarvitseville. Suosittu, nuorille suunnattu Nuotti-valmennus on antanut hyviä tuloksia, mutta valmennukseen on osallistunut myös paljon nuoria, jotka ovat jo työelämässä tai opiskelevat.
– Tämä on tyypillistä opposition politiikkaa: ollaan valmiita jakamaan rahaa ja resursseja joka suuntaan, mutta ei pysähdytä miettimään, kenelle palvelut on alun perin tarkoitettu ja ketkä niistä hyötyvät eniten, arvostelee perussuomalaisten kansanedustaja Pia Sillanpää.
– Meillä on valtava määrä nuoria, jotka eivät ole koulutuksen tai työelämän piirissä ja ovat vaarassa syrjäytyä. Heille nämä palvelut pitäisi ensisijaisesti kohdentaa ja niin hallitus myös tekeekin. Nuoret, jotka jo opiskelevat tai käyvät töissä, voivat saada tukea oppilaitoksen tai työvoimapalveluiden kautta.
Hallitus ei leikkaa vammaisilta nuorilta
Samalla muutetaan kansaneläkkeen, takuueläkkeen, sairauspäivärahan sekä Kansaneläkelaitoksen kuntoutusrahaetuuksien alaikärajaa, jotta ne olisivat yhtenäisessä linjassa oppivelvollisuuden päättymisen ja vanhempien elatusvelvollisuuden kanssa, eli 16 vuodesta 18 ikävuoteen.
– Tämä muutos on taloudellinen panostus erityisesti vammaisille nuorille ja heidän perheilleen, joille maksetaan lasten vammaistukea. Lapsen vammaistuki on suuruudeltaan korkeampi, kuin mitä hän saisi nykyisen lain mukaan eläkettä. Joten opposition väitteet siitä, että hallitus leikkaisi vammaisilta nuorilta, ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa.
– Alle 18-vuotias on ensisijaisesti lapsi, eikä eläkkeen tulisi olla ensisijainen etuus alaikäiselle. Vai onko opposition edustajat tästä eri mieltä? Sillanpää kysyy.
Ikärajan nosto linjassa YK:n yleissopimuksen kanssa
Alle 18-vuotiaana myönnetty eläke sulkee vammaisen henkilön turhan usein työelämän ulkopuolelle heti perusopintojen jälkeen, mikä on ongelmallista koulutus- ja työelämäosallisuuden näkökulmasta. Se myös vaikuttaa siihen, pystyykö henkilö itsenäisesti hankkimaan toimeentuloa tulevaisuudessa ja miten näemme vammaiset osana yhteiskuntaa.
– Haluammeko opposition tapaan ajaa kaikki vammaiset lapset suoraan eläkkeensaajiksi vai haluammeko kuulla, mitä tulevaisuuden suunnitelmia heillä itsellään on? Lisäksi haluan muistuttaa, että etuuksien alaikärajan nosto 18-vuoteen vastaa YK:n lapsen oikeuksia koskevan yleissopimuksen ikärajaa, Sillanpää sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vastaanottorahaa pienennetään

PS-kansanedustajat tylyttivät oppositiota: ”Hallitus kaikessa karmeassa persaukisuudessaankin säilyttää opintojen rahoituksen historiallisen hienolla tolalla”

Hallitus panostaa oppimiseen ja koulurauhaan

Lasten ja nuorten terapiatakuu etenee
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää