LEHTIKUVA/ARKISTO
Petteri Orpo intoili halpatyövoimasta: ”Tuhansia ja tuhansia työperäisesti maahan tulevia” – Purra ihmetteli kokoomuspomon ylenkatsetta suomalaisia hoitajia kohtaan
Suomessa on korkea rakenteellinen työttömyys ja monet ovat vajaatyöllistettyjä. Kokoomuksen puheenjohtajalta Petteri Orpolta ei kuitenkaan tänään kuultu vastauksia siihen, millä keinoilla Suomessa jo oleville työttömille löydettäisiin töitä. Perussuomalaisten Riikka Purra kehotti kokoomuspomoa kiinnittämään huomiota palkkatasoon ja työn kuormittavuuteen. – Hoiva-alalta pakenee ihmisiä, koska he eivät jaksa tehdä sitä työtä, Purra sanoi.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ja kokoomuksen Petteri Orpo kohtasivat tiistaiaamuna politiikan toimittajien yhdistyksen debatissa. Tilaisuudessa Orpo pääsi puhumaan lempiaiheestaan eli EU:n ulkopuolisen halpatyövoiman tuonnista Suomeen, vaikka Suomessa taloutta rasittaa korkea rakenteellinen työttömyys. Työtä vailla olevia ihmisiä on satojatuhansia. Monet ovat myös vajaatyöllistettyjä.
Orpon linja on sama kuin ennenkin: ei sanaakaan suomalaisten työttömien tai muuten työtä vailla olevien tilanteen parantamiseksi ja työllistymisen helpottamiseksi. Sen sijaan kokoomusjohtaja mielihyvin täyttäisi avoimet työpaikat Suomen rajojen ulkopuolelta saapuvalla halpatyövoimalla.
– Kokoomus tekee työtä maahanmuuttokysymyksissä, siinä että miten me saadaan Suomeen tuhansia ja tuhansia työperäisesti maahan tulevia. Me tarvitaan kansainvälisyyttä, että Suomi pärjää, Orpo sanoi ja esitti pienenä myönnytyksenä, että toisinaan maahanmuuttoon liittyy myös ”haasteita.”
“Mistä luulet, että työvoimapula johtuu?”
Orpo väitti myös, että Suomessa olisi ”huutava työvoimapula”, mistä syystä kansainvälinen rekrytointi Suomeen on välttämätöntä. Esimerkkinä Orpo nosti esille hoiva-alan ja niin sanotun ”hoitajapulan”.
Purra kysyi kollegaltaan Orpolta, mistä syystä tämä kuvittelee hoiva-alan työvoimapulan johtuvan.
– Suomalaisia hoitajia kohtaan on karmeaa ylenkatsetta väittää, että työvoimapula johtuisi siitä, että suomalaiset eivät haluaisi enää tehdä näitä töitä. Oletko kuullut siitä, että palkkatasossa ja työn kuormittavuudessa on ongelmia? Hoiva-alalta pakenee ihmisiä, koska he eivät jaksa tehdä työtä, Purra sanoi.
Iltalehti uutisoi äskettäin, miten rekrytointiyritys ratkaisi hoitajapulan yksinkertaisella keinolla: maksamalla kunnon palkkaa.
Purra ohjeisti Orpoa, että työvoimapulan syitä on tarkasteltava sektorikohtaisesti.
– Esimerkiksi hoitoalan työvoimapulan syy ei ole se, että meillä ei olisi hoitajia, vaan se, että koulutetut hoitajat eivät viihdy omalla alallaan, Purra sanoi.
Kokoomus tarjoaa pienituloisille keppiä
Orpo väitti tunnistavansa ongelmat, jotka hoiva- ja sosiaalialalla liittyvät työn kuormittavuuteen
– Mutta silti te korjaisitte ne ongelmat tuomalla ihmisiä ulkomailta, Purra ihmetteli.
Orpo pitää edelleen kiinni siitä, että Suomeen tarvittaisiin lisää työperäistä maahanmuuttoa.
– Työperäinen maahanmuutto on välttämätöntä, Orpo sanoi.
Hänen mukaansa kokoomus olisi työllisyystoimena valmis myös työttömyysturvan porrastamiseen.
Purra kuittasi takaisin:
– Jos kokoomus esittää, että pienituloisia ja heikompiosaisia pitää työmarkkinoilla kepittää ja samaan aikaan rajat vuotavat niin, että sieltä tulee koko ajan kilpailevaa työntekijäpopulaatiota matalapalkka-aloille, niin se kokonaisuus ei vaan toimi, Purra sanoi.
Perussuomalaiset keventäisi työn verotusta
Perussuomalaisten ratkaisu työvoimapulaan ei ole sosiaaliturvan leikkaaminen. Sen sijaan perussuomalaiset keventäisi työn verotusta, jolloin työn tekemisestä tulisi kannattavampaa.
– Perussuomalaiset haluaa huolehtia suomalaisten työllisyydestä, niin ettei suomalaista työtä poljeta alaspäin. Työn veron alennuksilla ihmisten käteen jäävät rahat kasvavat. Se kannustaa vastaanottamaan työtä, varsinkin matalapalkka-aloilla, joilla sosiaaliturvan taso kilpailee työn kanssa, Purra sanoi.
Hän korosti, että ensisijaisesti olennaisinta on huolehtia siitä, että yrityksillä on mahdollisuus investoida ja palkata ihmisiä.
– Tänne täytyy myös olla mahdollisuus syntyä uusia yrityksiä, joihin tulee uusia työpaikkoja.
Purra huomautti, että yleisestikin Suomen kokonaisveroaste on huomattavan korkea.
– Työn verotusta on laskettava kaikilta osin koko työtulokentälle, mutta erityisesti alemmilla palkkatasoilla, missä työn kannustimet ovat heikkoja.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- palkkataso työperäinen maaahanmuutto toimeentulo hoiva-ala työpaikat hoitajat halpatyövoima Yritykset Riikka Purra Petteri Orpo Sosiaaliturva perussuomalaiset Työvoimapula työllisyys Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Keskusta hinkuu Suomeen lisää halpatyövoimaa – perussuomalaisten Mäkelältä tyrmäys: ”Suomen tulee suojella omia työmarkkinoitaan”
Vasemmistoliiton ex-ministeri Saramo vertasi Suomeen pyrkiviä humanitaarisia maahanmuuttajia Nobel-voittajiin – Tavio tyrmäsi: ”En usko, että on montaa nettoveronmaksajaa”
Perussuomalaiset: Hallituksen esitys ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön ehkäisemiseksi johtaa sosiaalietuusmenojen lisääntymiseen ja halpatyövoiman kasvuun
Halla-aho esittää työllisyyden vahvistamiseksi veronalennuksia sekä vientiä ja kauppaa tukevia uudistuksia: ”Oleellista on se, että työpaikkoja syntyy yksityissektorille”
Halla-aho: Perussuomalaiset ajaa kaikilla sektoreilla politiikkaa, jolla Suomeen syntyy yksityissektorin työpaikkoja ja että ihmisille jää omista tuloista enemmän käteen
Tavio: Maahanmuuttajia hyysätään kuin lapsia – kotouttamispolitiikka rakentuu suojatyöpaikkoihin ja bisneksen tekoon
Wihonen: Mitkä ovat ulkomaisen työvoiman kustannukset ja vaikutukset yhteiskunnalle?
Perussuomalaiset Naiset: Hoitoalan palkat kuntoon – ”Kuka meitä pian enää hoitaa?”
Juvonen: Suomen on vahvistettava omia hoitajaresurssejaan – tarvitaan hoitajareservi
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää