MATTI MATIKAINEN
Petteri Orpo antoi ymmärtää, että Suomen täytyi pohjustaa Nato-hakemusta hyväksymällä miljardien EU-tulonsiirrot – Purra kuittasi takaisin
Suomen EU-jäsenyyttä on usein perusteltu sillä, että EU vahvistaa Suomen vakautta ja turvallisuutta arvaamatonta Venäjää vastaan. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kuitenkin toteaa, että tulevan Nato-jäsenyyden myötä Suomen olisi jo aika kehittää uudenlainen EU-politiikan linja, jossa jatkossa edistetään paremmin Suomen omaa etua ja intressejä.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra vakuuttaa perussuomalaisten EU-kritiikin säilyvän myös jatkossa olennaisena osana perussuomalaisten politiikkaa.
– Toki unioni on viime aikoina näyttänyt kykenevänsä toimimaan yhtenäisesti Venäjää vastaan ja samalla auttamaan Ukrainaa. Samalla on kuitenkin muistettava, että jatkuvasti unionista tulee lainsäädäntöä ja hankkeita, jotka eivät ole Suomen edun mukaisia.
Purra huomauttaa, että myös Suomen asema EU-nettomaksajana käy koko ajan raskaammaksi vastuiden yhteissumman ollessa tällä hetkellä jo yli 50 miljardia euroa.
Suomen tulisi EU:ssa edistää paremmin omaa etua
EU:hun liittymistä aikanaan ja jäsenyyttä myös nykypäivänä on usein perusteltu sillä, että EU vahvistaa Suomen vakautta ja turvallisuutta arvaamatonta Venäjää vastaan.
Purra kuitenkin esittää, että tulevan Nato-jäsenyyden myötä Suomen olisi jo aika kehittää uudenlainen EU-politiikan linja, jossa jatkossa edistetään paremmin Suomen omaa etua ja intressejä.
– Sisäpoliittisista syistä usein edelleenkin käytetään hyväksi EU:n turvallisuuspoliittista ulottuvuutta. Kun perussuomalaiset esimerkiksi vastusti elvytyspakettia, niin meille heiluteltiin Putin-korttia. Nyt, kun Suomesta on tulossa Naton jäsen ja me saamme oikeat turvatakuut, silloin Putin-kortin heiluttelemiselta putoaa pohja pois, Purra sanoo.
Hän osallistui tänään Turun Eurooppa-foorumin pääministeritenttiin, jossa nähtiin myös Sanna Marin (sd), Petteri Orpo (kok) ja Annika Saarikko (kesk).
Elvytyspaketti Suomelle raskaasti tappiollinen
Eduskunta hyväksyi viime vuoden kesällä Suomen osallistumisen nettomaksajana 750 miljardin euron EU-elvytyspakettiin, josta Suomelle lankeaa usean miljardin vastuut. Elvytyspaketti on Suomelle raskaasti tappiollinen, ja Suomelle kanavoituva rahallinen osuus pienenee koko ajan.
Perussuomalaiset vastusti pakettia jyrkästi, mutta lopulta paketti runtattiin läpi äänin 134–57.
EU-elvytyspaketti vaati eduskunnassa määräenemmistön, eli käytännössä paketti ei olisi mennyt läpi ilman kokoomuksen tukea. Kokoomuksen äänet kuitenkin jakautuivat, sillä osa kokoomuksen eduskuntaryhmästä äänesti perussuomalaisten tavoin elvytyspakettia vastaan.
Orpo kaunisteli eurooppalaiseksi sovuksi
EU-tulonsiirtojen kannattajana tunnettu kokoomuspomo Orpo kytki ovelalla tavalla yhteen EU-elvytyspaketin ja Suomen Nato-jäsenyyden ja vihjaili Purralle, että uusi miljardien velkapaketti oli tarpeellinen pohjustus Suomen Nato-jäsenyydelle. Orpo jopa kaunisteli ratkaisua ja kutsui elvytyspakettia ”eurooppalaiseksi sovuksi”.
– Purralta haluaisin kysyä, luuletko, että Nato-jäsenyyshakemuksemme olisi mennyt sujuvasti, jos olisimme kaataneet eurooppalaisen sovun? Orpo sanoi.
– Ehkä kannattaisi kysyä niiltä kokoomuslaisilta, jotka äänestivät vastaan, Purra heitti takaisin.
Kokoomuksesta elvytyspakettia vastaan äänesti esimerkiksi entinen puhemies ja ministeri Paula Risikko. Muutama kokoomuslainen myös äänesti tyhjää.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Nato-jäsenyys velkapaketti äänestys EU-elvytyspaketti yhteisvastuut tulonsiirrot Annika Saarikko Paula Risikko Riikka Purra Sanna Marin Nettomaksaja Petteri Orpo Turvallisuuspolitiikka Venäjä perussuomalaiset Kokoomus eduskunta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Purra: Hallituskauden saldoksi jää valtava alijäämä ja velka – ”Rahaa viskottu ympäriinsä, tärkeysjärjestystä ei ole”
EU:ssa suunnitellaan jo seuraavaa elvytyspakettia – Purra: ”Yhteisvelka ja tulonsiirrot etenevät riippumatta siitä, mikä kriisi milloinkin on käsillä”
Perussuomalaiset vaatii hallitusta torjumaan miljardien tulonsiirrot Saksalle
Ranne: Suomen ei pidä joutua Saksan energiapoliittisten töppäysten maksajaksi
Kepun Saarikolta outoja takinkääntösyytöksiä – Purra huomautti, että keskustan puheet ja teot hallituksessa ovat kaukana toisistaan
Halla-aho: Jos Venäjä saavuttaa tuloksen, jonka se voi tulkita voitoksi, se johtaa uuteen sotaan muutaman vuoden viiveellä
Riikka Purran kolumni: Kiinnostu siitä, mitä et näe
Koskela: Satakunnasta Nato-maakunta
Suomi saa EU:sta eteensä nieltävää ennallistamisasetuksessa, ilmastopaketin osissa ja uusissa tulonsiirto- ja velkainstrumenteissa: ”Näistä kokoomus ja sosiaalidemokraatit eivät mielellään puhu”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää