

LEHTIKUVA
Perustuslakivaliokunnan kannanotto Pekka Haaviston virkarikosepäilystä viikkoja myöhässä – Yle aloitti jo hämmentämisen vihreän ministerin puolesta, presidentti Halonen komppaa taustalla
Perustuslakivaliokunnan kannanotto ulkoministeri Pekka Haaviston tapauksesta on viivästynyt reippaasti, vaikka valmista piti tulla jo marraskuun aikana. Kannanottoa odotellaan muutaman viikon sisällä, ja Haaviston kohtalosta on jo hätäännytty Yleisradion toimituksessa.
Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) ministerivastuuasian käsittely eduskunnassa on viivästynyt useita kertoja muun muassa koronavarotoimien vuoksi. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) kertoi jo kuukausi sitten, että valiokunta pyrkisi saamaan valmiiksi kannanottonsa Haaviston virkarikosepäilyistä marraskuun aikana.
Haavisto on ollut rikoksesta epäiltynä helmikuusta lähtien, jolloin perustuslakivaliokunta pyysi valtakunnansyyttäjää aloittamaan esitutkinnan asiassa. Tutkinta siirtyi sittemmin poliisille, joka sai esitutkinnan valmiiksi heinäkuussa.
Asiassa on kyse siitä, ylittikö Haavisto valtuutensa ja yrittikö hän salaa painostaa ulkoministeriön virkamiestä tuomaan al-Holin vankileirillä olevia lapsia Syyriasta Suomeen.
Joutuuko vihreä ministeri valtakunnanoikeuteen?
Perustuslakivaliokunnalta odotetaan kannanottoa muutaman viikon sisällä. Valiokunta on äskettäin lopettanut asiantuntijoiden kuulemiset kannanottoa varten.
Yleisradiolla on ollut suuria vaikeuksia uutisoida Haaviston tapauksen käänteistä neutraalisti, puolia ottamatta eikä siinä ole onnistuttu vieläkään. Yle näyttää hätääntyneen Haaviston puolesta, sillä täysin mahdollista on, että perustuslakivaliokunta esittää syytteen nostamista valtakunnanoikeudessa. Syytteen nostamisesta tosin päättää lopulta eduskunta saatuaan perustuslakivaliokunnalta kannanoton.
Viime viikolla Yle julkaisi jutun, jossa vihjaillaan, että perustuslakivaliokunnan sisällä Haaviston tapauksen tutkintaan liittyisi ”poliittisia intohimoja” ja että näillä intohimoilla olisi ”kiusaus sotkeutua oikeudelliseen harkintaan”.
Yle edelleen väittää jutussa, että monilla poliittisilla kilpailijoilla olisi ”suurta intoa” Haaviston siipien katkaisemiseen – siis ikään kuin perustuslakivaliokunnalta puuttuisi kyky tehdä oikeudellinen arvio Haaviston tapauksesta.
Tasavallan presidentti ja presidentti eri linjoilla
Ylen hämmentämistä vihreän ulkoministerin puolesta todennäköisesti nähdään lähipäivinä enemmänkin. Vieläkin härskimmällä tavalla perustuslakivaliokunnan toimintaan ulkopuolelta on pyrkinyt vaikuttamaan presidentti Tarja Halonen, joka viime talvena suoraan asettui tukemaan Haavistoa al-Hol-jupakassa.
Halonen vihjaili tv-haastattelussa, että al-Hol -uutisointi olisi presidenttipeliä.
– Minun ystävistäni osa kyseli, että tälläkö sitä Haaviston seuraavaa presidentinvaalia koetetaan kammeta, Halonen sanoi tv-haastattelussa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on eri linjoilla kuin edeltäjänsä. Niinistö on aiemmin todennut pitävänsä hyvänä sitä, että perustuslakivaliokunta päätti käynnistää esitutkinnan Haaviston toiminnasta.
– Näin asiat tulevat selvitettyä, Suomen ulkopolitiikkaa johtava Niinistö sanoi Ylen Ykkösaamussa.
Niinistö on aiemmin antanut ymmärtää, että presidentin ja ulkoministerin välillä on ollut tietokatkoksia al-Holin leiriin liittyvissä asioissa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ulkopuolinen vaikuttaminen al-Holin vankileiri rikosepäily valtakunnanoikeus painostaminen syyte Valtakunnansyyttäjä Tarja Halonen Pekka Haavisto Sauli Niinistö Ulkoministeriö Yle vihreät perustuslakivaliokunta Poliisi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kukaan ei tiedä, millä meriiteillä ja ansioilla 23-vuotias opiskelija on nostettu ulkoministeri Pekka Haaviston erityisavustajaksi

Haavisto Ylen A-studiossa: Suomen viranomaiset olivat Turkin rajalla vastaanottamassa Isis-naisia – autettiin myös lentokentälle matkalle Suomeen

Antikainen: Miksi Haavisto kertoo aivan toista kuin ulkoministeriö tiedottaa?

Tynkkynen: Sanotaan Pekka Haavistolle “EI” – muuten ISIS-vaimoja tuodaan Suomeen lisää (video)

Joutuuko ministeri Pekka Haavisto valtakunnanoikeuteen? – Näin se tapahtuisi

PS-kansanedustajat Haaviston ministerivastuuasiassa: ”Vihreät eivät nauti luottamusta”

Al-hol-sotkussa ryvettyneelle Pekka Haavistolle ei esitetä syytettä, vaikka hän rikkoi lakia

Perussuomalaiset kyselytunnilla: Ministerit kiersivät kysymykset Haaviston asemasta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää