Perussuomnalaisten kansanedustaja ja ensimmäinen varapuheenjohtaja Riikka Purra. Kuva: Matti Matikainen
Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra: Hallitus, tuokaa taksit takaisin
Taksiuudistus täytti vuoden heinäkuun alussa. Anne Bernerin (kesk) ja edellisen hallituksen ajama koko taksiautoilun muuttanut uudistus on jo vuoden saanut kovaa kritiikkiä sekä Taksiliitolta että asiakkailta. Rinteen hallituksen hallitusohjelmassa luvataan puuttua taksiuudistuksen ongelmiin, kuten turvallisuuteen, harmaaseen talouteen, taksien saatavuuteen ja Kela-taksien kilpailuttamiseen.
Liikenneministeri Sanna Marin (sd) kertoi, että toimenpiteet alkavat selvityksillä.
Vuoden kestänyt ihmiskoe
Perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra on tyytyväinen hallituksen kirjauksiin, mutta toivoo toimenpiteisiin vauhtia.
– Takana on vuosi tätä ihmiskoetta, jossa kärsijöiksi ovat joutuneet paitsi Kela-taksien käyttäjinä kaikkein heikoimmat ihmiset, myös muut asiakkaat ja osaavat ja kokeneet kuljettajat. Toivoisin kovasti, että edes uudistuksen suurimmat ja ilmiselvät ongelmat päästäisiin korjaamaan mahdollisimman nopeasti. Tietoa varmasti on, ilman pitkällistä selvittelyäkin, Purra sanoo.
Heikentynyt asiakasturvallisuus
Taksiliiton tuoreen selvityksen mukaan luottamus takseihin on laskenut merkittävästi. Vain 12 prosenttia vastanneista suhtautuu muutoksiin myönteisesti. Monet ovat vähentäneet taksinkäyttöä.
– Olen itsekin kokenut epämiellyttäviä hetkiä takseissa, joiden kuljettajat eivät osaa kieltä, eivät osaa kirjoittaa osoitetta, eivät löydä perille eivätkä hallitse pienintäkään asiakaspalvelua. Mutta minä ja kaltaiseni tietysti selviämme. Kela-taksien asiakkaiden kohdalla asia on usein täysin toinen. Muistisairaat, vanhukset ja vammaiset eivät useinkaan kykene tai jaksa valittaa saamastaan kohtelusta, Purra selittää.
– Asiakasturvallisuuden heikentyminen taksia välttämättä tarvitsevien ihmisten kohdalla on merkittävä ongelma. Ruuhkat välityskeskuksissa, myöhästymiset, kokonaan toteutumattomat matkat ja huono palvelu ovat arkipäivää, niin Uudellamaalla kuin syrjäseuduilla. Ongelmia on kilpailuttamisessa ja kuljettajien osaamisessa. On käsittämätöntä, että liikenneluvan voi saada lähes kuka tahansa, Purra sanoo.
Ei aktiivista katumista keskustalta
Taksiuudistuksen äiti Anne Berner jätti politiikan ja siirtyi ruotsalaisen finanssijätti SEB:n hallitukseen. Keskusta on kuitenkin taas hallituksessa. Taksiliitto on koko ajan syyttänyt ministeriötä, joka ajoi lain läpi vastustuksesta ja varoituksista huolimatta.
– Vaalien suurin häviäjä on hallituksessa nyt sitoutunut ohjelmaan, jossa korjataan sen itse aiheuttamia ongelmia. Mitään aktiivista katumista taksialan pilaamisesta ei kuitenkaan ole kuulunut. Onneksi kansalaiset näkevät kepu-petoksen läpi, ja puolueen kannatus laskee kovaa vauhtia, Purra sanoo.
Taksialallakin ”työvoimapula”?
Purra suhtautuu epäillen siihen, kykeneekö hallitus näkemään uudistuksen ongelman kokonaisuudessaan, sillä siihen liittyy merkittävästi myös maahanmuutto.
– Taksialahan on perinteisesti yksi niistä aloista, joissa monien puolueiden mukaan on ”huutava työvoimapula”. Valitettavasti samaan aikaan alalta on joutunut lähtemään merkittävä osa perinteisiä takseja, taksiyrittäjiä ja suomalaisia ajajia.
– Kilpailun lisääntyminen ja muut alan muutokset ovat aiheuttaneet sen, että ansiot jäävät hyvin alhaisiksi. Suomeksi sanottuna – ainakaan pääkaupunkiseudulla liksalla ei tule toimeen, mikä sitten jälleen aiheuttaa sen, että työvoimapula on huutavaa, ja sitä paikkaamaan tarvitaan maahanmuuttajia, joilla ei välttämättä osaaminen riitä alkuunkaan, Purra selittää.
– Kahden päivän kurssilla ei ummikko tule taksiautoilijaksi – ainakaan sellaiseksi, jota suomalainen haluaa käyttää. Hallitus, tuokaa oikeat taksit takaisin, Purra vaatii.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää