Perussuomnalaisten kansanedustaja ja ensimmäinen varapuheenjohtaja Riikka Purra. Kuva: Matti Matikainen
Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra: Hallitus, tuokaa taksit takaisin
Taksiuudistus täytti vuoden heinäkuun alussa. Anne Bernerin (kesk) ja edellisen hallituksen ajama koko taksiautoilun muuttanut uudistus on jo vuoden saanut kovaa kritiikkiä sekä Taksiliitolta että asiakkailta. Rinteen hallituksen hallitusohjelmassa luvataan puuttua taksiuudistuksen ongelmiin, kuten turvallisuuteen, harmaaseen talouteen, taksien saatavuuteen ja Kela-taksien kilpailuttamiseen.
Liikenneministeri Sanna Marin (sd) kertoi, että toimenpiteet alkavat selvityksillä.
Vuoden kestänyt ihmiskoe
Perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra on tyytyväinen hallituksen kirjauksiin, mutta toivoo toimenpiteisiin vauhtia.
– Takana on vuosi tätä ihmiskoetta, jossa kärsijöiksi ovat joutuneet paitsi Kela-taksien käyttäjinä kaikkein heikoimmat ihmiset, myös muut asiakkaat ja osaavat ja kokeneet kuljettajat. Toivoisin kovasti, että edes uudistuksen suurimmat ja ilmiselvät ongelmat päästäisiin korjaamaan mahdollisimman nopeasti. Tietoa varmasti on, ilman pitkällistä selvittelyäkin, Purra sanoo.
Heikentynyt asiakasturvallisuus
Taksiliiton tuoreen selvityksen mukaan luottamus takseihin on laskenut merkittävästi. Vain 12 prosenttia vastanneista suhtautuu muutoksiin myönteisesti. Monet ovat vähentäneet taksinkäyttöä.
– Olen itsekin kokenut epämiellyttäviä hetkiä takseissa, joiden kuljettajat eivät osaa kieltä, eivät osaa kirjoittaa osoitetta, eivät löydä perille eivätkä hallitse pienintäkään asiakaspalvelua. Mutta minä ja kaltaiseni tietysti selviämme. Kela-taksien asiakkaiden kohdalla asia on usein täysin toinen. Muistisairaat, vanhukset ja vammaiset eivät useinkaan kykene tai jaksa valittaa saamastaan kohtelusta, Purra selittää.
– Asiakasturvallisuuden heikentyminen taksia välttämättä tarvitsevien ihmisten kohdalla on merkittävä ongelma. Ruuhkat välityskeskuksissa, myöhästymiset, kokonaan toteutumattomat matkat ja huono palvelu ovat arkipäivää, niin Uudellamaalla kuin syrjäseuduilla. Ongelmia on kilpailuttamisessa ja kuljettajien osaamisessa. On käsittämätöntä, että liikenneluvan voi saada lähes kuka tahansa, Purra sanoo.
Ei aktiivista katumista keskustalta
Taksiuudistuksen äiti Anne Berner jätti politiikan ja siirtyi ruotsalaisen finanssijätti SEB:n hallitukseen. Keskusta on kuitenkin taas hallituksessa. Taksiliitto on koko ajan syyttänyt ministeriötä, joka ajoi lain läpi vastustuksesta ja varoituksista huolimatta.
– Vaalien suurin häviäjä on hallituksessa nyt sitoutunut ohjelmaan, jossa korjataan sen itse aiheuttamia ongelmia. Mitään aktiivista katumista taksialan pilaamisesta ei kuitenkaan ole kuulunut. Onneksi kansalaiset näkevät kepu-petoksen läpi, ja puolueen kannatus laskee kovaa vauhtia, Purra sanoo.
Taksialallakin ”työvoimapula”?
Purra suhtautuu epäillen siihen, kykeneekö hallitus näkemään uudistuksen ongelman kokonaisuudessaan, sillä siihen liittyy merkittävästi myös maahanmuutto.
– Taksialahan on perinteisesti yksi niistä aloista, joissa monien puolueiden mukaan on ”huutava työvoimapula”. Valitettavasti samaan aikaan alalta on joutunut lähtemään merkittävä osa perinteisiä takseja, taksiyrittäjiä ja suomalaisia ajajia.
– Kilpailun lisääntyminen ja muut alan muutokset ovat aiheuttaneet sen, että ansiot jäävät hyvin alhaisiksi. Suomeksi sanottuna – ainakaan pääkaupunkiseudulla liksalla ei tule toimeen, mikä sitten jälleen aiheuttaa sen, että työvoimapula on huutavaa, ja sitä paikkaamaan tarvitaan maahanmuuttajia, joilla ei välttämättä osaaminen riitä alkuunkaan, Purra selittää.
– Kahden päivän kurssilla ei ummikko tule taksiautoilijaksi – ainakaan sellaiseksi, jota suomalainen haluaa käyttää. Hallitus, tuokaa oikeat taksit takaisin, Purra vaatii.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Yöllä nousevat piiloistaan Butšan noidat – naiset putsaavat Ukrainan taivasta vihollisen drooneista
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää