

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Perussuomalaisten vaatimukset eläkeläisten aseman parantamisesta kaatuivat äänestyksessä – vappusatasesta ei tietoakaan
Eduskunta käsitteli tänään pienten eläkkeiden korotuksia – jotka siis jäivät pääministeri Antti Rinteen (sd.) luvattua vappusatasta paljon pienemmiksi. Perussuomalaisten sosiaali- ja terveysvaliokunnan edustajat jättivät vastalauseen hallituksen esitykseen ja vaativat parannuksia eläkeläisten asemaan, mutta hallituksen äänin perussuomalaisten vaatimukset kaatuivat.
Perussuomalaiset toteavat, että erityisesti sdp:n eduskuntavaalien alla lupaama vappusatanen eli sadan euron korotus alle 1 400 euron eläkkeisiin on ollut katteeton lupaus, jota ei olla toteuttamassa.
– Vaikka pienikin parannus on hyvä asia, hallituksen esitys pienten eläkkeiden korottamisesta on kaukana luvatusta eikä se tuo hallituksen lupaamaa satasta tai lupaamaansa korotusta mataliin työeläkkeisiin, kansanedustaja Arja Juvonen toteaa.
Työeläkkeisiin ei mitään parannusta
Hallituksen esityksessä korotetaan kansaneläkettä ja takuueläkettä. Korotukset tulevat alle 1 200-1 300 eläkkeisiin. Perussuomalaiset kuitenkin huomauttaa, että korotukset leikkaavat joiltakin toimeentulotukea, eli korotuksen vaikutus jää silloin nollaksi.
– Eläkeläistä rasittavat lisäksi monet kustannukset, joita nousee normaalin arjen keskeltä. Kustannukset liikkumisesta, asumisesta, lääkkeistä, ruoasta ja sairastavuudesta osuvat kipeimmin pienituloiseen. Kulutuksen tasaverot ovat kaikille sama ja ruoka ja bensa maksavat kaikille yhtä paljon. Pitkien etäisyyksien Suomessa autoa tarvitaan ja bensan hinnan nousu rasittaa erityisesti pieneläkeläisen kukkaroa, sosiaali- ja terveysvaliokunnan perussuomalaiset toteavat.
Perussuomalaiset esittivät vastalauseessa lausumaa, että hallitus ryhtyy kiireesti selvittämään pienten työeläkkeiden korottamista. Hallitusohjelmassa luvataan selvittää keinoja, joilla alle 1 400 euron työeläkkeisiin tulisi 100 euron nettokorotus. Nyt työeläkkeet eivät nouse kuitenkaan miltään osin.
Eläkeläisten maksuvaikeudet pahentuneet
Perussuomalaiset esittivät myös lausumaa siitä, että eläkeläisten ulosottojen ennaltaehkäisemiseksi laaditaan toimenpideohjelma.
– Asiakastieto oy:n mukaan eläkeläisten ulosotot ovat lisääntyneet. Eläkeläisen taloudelliseen tilanteeseen vaikuttaa usein äkilliset yllättävät tilanteet kuten esimerkiksi sairastuminen. Asiakasmaksukatot taasen ovat hankalasti ymmärrettävissä ja niiden täyttymisen seuraaminen on yleensä ikääntyvälle vaikeaa. Asiakasmaksukatoissa on kolme eri tasoa: terveydenhuolto, lääkkeet ja kelamatkat. Perussuomalaisten mielestä erillisten asiakasmaksukattojen ongelmat tulee viipymättä poistaa esimerkiksi yhdistämällä ne kohtuulliseksi yhdeksi katoksi.
Perussuomalaiset katsoo, että eläkeläisköyhyys on Suomessa merkittävä yhteiskunnallinen ongelma, johon hallitus ei kiinnitä riittävää huomiota. Perussuomalaisten vastalauseessa vaadittiin viimeisenä, että hallitus ryhtyy pikaisiin toimenpiteisiin pientä eläkettä saavien ostovoiman vahvistamiseksi ja estää näiden verotuksen kiristymisen. Tämäkin vaatimus kaadettiin hallituksen toimesta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vappusatanen liikkuminen elinkustannukset Antti Rinne Eläkeläiset perussuomalaiset Arja Juvonen hallitus Asuminen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset vaativat indeksijäädytysten poistamista ja eläkkeiden verotuksen keventämistä palkansaajien tasolle

Elomaa: Pienituloisten eläkeläisten ahdinko syvenee

Halla-aho pitää Antti Rinteen (sd.) lupausta nigerialaishuijauksena: “Demarit eivät tule korottamaan kenenkään eläkkeitä”

Meri: Perussuomalaisessa Suomessa oma kansa on etusijalla – “Meillä ei ole varaa jakaa olemassa olevaa kakkua muille”

Elomaa: Eläkeläisten vuoro

Mäkynen: Hallituksen otettava tosissaan eläkeläisten hätä – ”Moni joutuu valitsemaan ostaako lääkkeitä vai ruokaa”

Tanska piristää talouttaan: Eläkeläisille koronatonni verottomana käteen

Ranne: Punavihreä hallitus ei aja vähävaraisten sairaiden asiaa

Yhä useampi ulosotossa sosiaali- ja terveyspalvelumaksujen vuoksi – Reijonen jätti lakialoitteen yhdistetystä maksukatosta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää