LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Perussuomalaisten vaatimukset eläkeläisten aseman parantamisesta kaatuivat äänestyksessä – vappusatasesta ei tietoakaan
Eduskunta käsitteli tänään pienten eläkkeiden korotuksia – jotka siis jäivät pääministeri Antti Rinteen (sd.) luvattua vappusatasta paljon pienemmiksi. Perussuomalaisten sosiaali- ja terveysvaliokunnan edustajat jättivät vastalauseen hallituksen esitykseen ja vaativat parannuksia eläkeläisten asemaan, mutta hallituksen äänin perussuomalaisten vaatimukset kaatuivat.
Perussuomalaiset toteavat, että erityisesti sdp:n eduskuntavaalien alla lupaama vappusatanen eli sadan euron korotus alle 1 400 euron eläkkeisiin on ollut katteeton lupaus, jota ei olla toteuttamassa.
– Vaikka pienikin parannus on hyvä asia, hallituksen esitys pienten eläkkeiden korottamisesta on kaukana luvatusta eikä se tuo hallituksen lupaamaa satasta tai lupaamaansa korotusta mataliin työeläkkeisiin, kansanedustaja Arja Juvonen toteaa.
Työeläkkeisiin ei mitään parannusta
Hallituksen esityksessä korotetaan kansaneläkettä ja takuueläkettä. Korotukset tulevat alle 1 200-1 300 eläkkeisiin. Perussuomalaiset kuitenkin huomauttaa, että korotukset leikkaavat joiltakin toimeentulotukea, eli korotuksen vaikutus jää silloin nollaksi.
– Eläkeläistä rasittavat lisäksi monet kustannukset, joita nousee normaalin arjen keskeltä. Kustannukset liikkumisesta, asumisesta, lääkkeistä, ruoasta ja sairastavuudesta osuvat kipeimmin pienituloiseen. Kulutuksen tasaverot ovat kaikille sama ja ruoka ja bensa maksavat kaikille yhtä paljon. Pitkien etäisyyksien Suomessa autoa tarvitaan ja bensan hinnan nousu rasittaa erityisesti pieneläkeläisen kukkaroa, sosiaali- ja terveysvaliokunnan perussuomalaiset toteavat.
Perussuomalaiset esittivät vastalauseessa lausumaa, että hallitus ryhtyy kiireesti selvittämään pienten työeläkkeiden korottamista. Hallitusohjelmassa luvataan selvittää keinoja, joilla alle 1 400 euron työeläkkeisiin tulisi 100 euron nettokorotus. Nyt työeläkkeet eivät nouse kuitenkaan miltään osin.
Eläkeläisten maksuvaikeudet pahentuneet
Perussuomalaiset esittivät myös lausumaa siitä, että eläkeläisten ulosottojen ennaltaehkäisemiseksi laaditaan toimenpideohjelma.
– Asiakastieto oy:n mukaan eläkeläisten ulosotot ovat lisääntyneet. Eläkeläisen taloudelliseen tilanteeseen vaikuttaa usein äkilliset yllättävät tilanteet kuten esimerkiksi sairastuminen. Asiakasmaksukatot taasen ovat hankalasti ymmärrettävissä ja niiden täyttymisen seuraaminen on yleensä ikääntyvälle vaikeaa. Asiakasmaksukatoissa on kolme eri tasoa: terveydenhuolto, lääkkeet ja kelamatkat. Perussuomalaisten mielestä erillisten asiakasmaksukattojen ongelmat tulee viipymättä poistaa esimerkiksi yhdistämällä ne kohtuulliseksi yhdeksi katoksi.
Perussuomalaiset katsoo, että eläkeläisköyhyys on Suomessa merkittävä yhteiskunnallinen ongelma, johon hallitus ei kiinnitä riittävää huomiota. Perussuomalaisten vastalauseessa vaadittiin viimeisenä, että hallitus ryhtyy pikaisiin toimenpiteisiin pientä eläkettä saavien ostovoiman vahvistamiseksi ja estää näiden verotuksen kiristymisen. Tämäkin vaatimus kaadettiin hallituksen toimesta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vappusatanen liikkuminen elinkustannukset Antti Rinne Eläkeläiset perussuomalaiset Arja Juvonen hallitus Asuminen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaiset vaativat indeksijäädytysten poistamista ja eläkkeiden verotuksen keventämistä palkansaajien tasolle
Elomaa: Pienituloisten eläkeläisten ahdinko syvenee
Halla-aho pitää Antti Rinteen (sd.) lupausta nigerialaishuijauksena: “Demarit eivät tule korottamaan kenenkään eläkkeitä”
Meri: Perussuomalaisessa Suomessa oma kansa on etusijalla – “Meillä ei ole varaa jakaa olemassa olevaa kakkua muille”
Elomaa: Eläkeläisten vuoro
Mäkynen: Hallituksen otettava tosissaan eläkeläisten hätä – ”Moni joutuu valitsemaan ostaako lääkkeitä vai ruokaa”
Tanska piristää talouttaan: Eläkeläisille koronatonni verottomana käteen
Ranne: Punavihreä hallitus ei aja vähävaraisten sairaiden asiaa
Yhä useampi ulosotossa sosiaali- ja terveyspalvelumaksujen vuoksi – Reijonen jätti lakialoitteen yhdistetystä maksukatosta
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää