MATTI MATIKAINEN
Toimitus suosittelee
Viikon 22/2014 luetuin
Perussuomalaisten vaali-ilta: Tupla tuli!
Helsingin Botta, vaalien loppuhuipennus lähestyy. Kello 19.30 Yle haastattelee Timo Soinia viimeisen kerran ennen ennakkoäänien julkistamista.
– Millainen oli meininki turuilla ja toreilla eilen? Ylen toimittaja kysyy.
– Oikein hyvä. Kenttäväki on tehnyt hyvää työtä loppuun saakka. Olen hyvin luottavainen.
Toimittaja kysyy Soinilta arviota paikkojen määrästä.
– Sitä saa mitä tilaa, ne kaksikin paikkaa pitää voittaa. Kansa päättää, Soini vastaa ja sanoo, että perussuomalaisten nousu suurimmaksi puolueeksi olisi ”oikeus ja kohtuus”.
Selvä voitto – sillä pääsee hyviin pöytiin
Kello 20 Yle julkistaa ennakkoäänet. Timo Soini ottaa tuloksen vastaan kasvot peruslukemilla. Kolmatta paikkaa ei perussuomalaisille ainakaan ennakkoäänten perusteella tule: se on vain 12,8 prosenttia.
– No sillä ei kolmannelle paikalle nousta millään. Mutta voittoa on tuloksessa selvästi: kaksi on enemmän kuin yksi – sillä pääsee hyviin pöytiin Brysselissä, Soini sanoo.
Yle julkistaa pian, että perussuomalaisista läpi menisivät Jussi Halla-aho ja Sampo Terho. Ehdokkaana ollut kansanedustaja Pirkko Ruohonen-Lerner ottaa tuloksen vastaan hyvillä mielin.
– Ihan hyvä tunnelma on ollut. Olen tehnyt koko ajan eduskuntatyötä, eikä meillä ollut vaalilomaa. Budjettikin oli pieni, vain 20 000 euroa, joten siihenkään nähden en ole pettynyt. Minulla oli hieno kampanja yhteiseksi hyväksi, olen saanut kannattajiltamme hyvää palautetta ja haluankin kiittää kenttäväkeä lämpimästi, sanoo Ruohonen-Lerner, joka sai 8144 ennakkoääntä, kun Terho sai niitä 12 500.
Demareille luu käteen
Ehdokkaana myös ollut eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja Maria Lohela sanoo tehneensä vaalityötä alun perinkin yhteiseksi hyväksi – se on kaiken poliittisen työn perusta.
– Mutta heikko äänestysaktiivisuus kyllä hieman harmittaa, se oli hieno pettymys. 12,8 prosenttia ennakkoäänistä ei ole mieltä ylentävää, hän pahoittelee, vaikka uskoo SDP:n 13,6 prosentin olevan heille paljon pahempi tilanne.
Ennakkoäänistä kokoomus saa 22,7 prosenttia, keskusta 21,0, SDP 13,6, perussuomalaiset 12,8, vasemmistoliitto 9,4, vihreät 7,9, RKP 5,3 ja kristillisdemokraatit 5,6 prosenttia. Ennakkoäänten mukaan kokoomus saisi 4 paikkaa, keskusta 3, perussuomalaiset ja SDP 2 ja vihreät ja vasemmistoliitto molemmat yhden paikan.
Tämä muuttuu illan kuluessa niin, että kokoomus jää kolmeen paikkaan ja sen neljännen paikan saa RKP.
Alun perin moni ennakoi SDP:n puheenjohtajakamppailun nostavan kilpailevan SDP:n kannatusta jo eurovaaleissa ja nimenomaan uuden puhteenjohtajan Antti Rinteen houkuttelevan entisiä demareita takaisin perussuomalaisten joukosta. Tuloksen mukaan näin ei näytä käyvän, vaan puolueet saavat yhtä monta edustajaa europarlamenttiin.
Halla-aholle äänivyöry
Ylen paneelissa Soini muotoilee voiton jo uudelleen.
– Ei tullut jytky – tuli tupla!
Istuva europarlamentaarikko Sampo Terho on iloinen ja helpottunut saadessaan kansan luottamuksen perussuomalaisten euroedustajana.
– Fiilis on hyvä ja helpottunut, pitkä kampanja on ohi ja ääniä on tullut ihan mukavasti. Yli 12 500 ennakkoääntä oli hieno saavutus – enemmän kuin viimeksi sain ääniä yhteensä! Unelmoimme kyllä suuremmastakin voitosta eli kolmannesta paikasta, mutta nyt emme siihen pystyneet, Terho pahoittelee.
Kansanedustaja Jussi Halla-aho kerää odotetusti suurimman äänipotin perussuomalaisille, noin 28 000 ennakkoääntä kilpailee tasaväkisesti esimerkiksi keskustan kolmikon kanssa.
– Henkilökohtaisesti olen tyytyväinen, mutta puolueelle olisin toivonut enemmän, 12,8 prosenttia on hieman vähän, Halla-aho pahoittelee.
Perhe jää Suomeen
Mikäpä syynä siihen – hellesää ja vielä kiekkokisat?
– Jos äänestysaktiivisuus jää huonoksi, niin sää on silloin aina väärä. Sää on tekosyy. Syy on se meille tavanomainen, eli meidän on erityisen vaikeaa saada omia äänestäjiämme aktivoitumaan etenkin eurovaaleissa. Aktiivisuus on ollut keskeinen sanomamme koko kampanjan aikana, mutta sittenkin kävi näin, Halla-aho toteaa.
– Mutta kaksi on tupla – se on 100 prosentin nousu ja siihenkin pitää olla tyytyväinen, Halla-aho muistuttaa.
Hilla Halla-aho, Jussin puoliso, iloitsee myös miehensä ja Terhon hienosta menestyksestä: puolue saa hyvät edustajat läpi. Muuttaako hänkin nyt neljän lapsen kanssa Brysseliin?
– Ei, ainakaan heti emme näin tee: kaksi vanhinta lasta, 11- ja 9-vuotiaat ovat jo koulussa, joten muutto ei ole ihan yksinkertaista. Ainakin aluksi Jussi lentää, kertoo Helsingin yliopistossa tutkijana työskentelevä Hilla, jonka nuorimmat lapset ovat 6 vuotta ja pienin vasta 10 kuukautta.
Vaalien suurin voittaja
Illan aikana lasketaan kiivaasti ääniä. Perussuomalaisten talousjohtaja Kai Järvikare tutki kiinteästi tietokonetta. Hän myöntää varsin herkulliseksi mahdollisuuden, jos RKP:n Nils Torvalds, joka nuoruudessaan toimi taistolaisessa liikkeessä, tipauttaisi kokoomuksen Henna Virkkusen neljänneltä paikalta: se tasoittaisi kummasti voimasuhteita. Sittemmin tipahtajan paikalle vaihtuu istuva euroedustaja Petri Sarvamaa.
Kun 53,4 prosenttia on laskettu, perussuomalaiset ohittaa 13,1 prosentilla SDP:n, jolla oli 12,8 prosenttia. Se herättää salin innokkaisiin suosionosoituksiin.
– Perussuomalaiset ovat vaalien suurin voittaja, Soini tulkitsee illan päätteeksi Ylen paneelissa.
VELI-PEKKA LESKELÄ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ääniharava Halla-aho kertoo yllättävästä kannattajajoukostaan (video)
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää