MATTI MATIKAINEN
Toimitus suosittelee
Viikon 22/2014 luetuin
Perussuomalaisten vaali-ilta: Tupla tuli!
Helsingin Botta, vaalien loppuhuipennus lähestyy. Kello 19.30 Yle haastattelee Timo Soinia viimeisen kerran ennen ennakkoäänien julkistamista.
– Millainen oli meininki turuilla ja toreilla eilen? Ylen toimittaja kysyy.
– Oikein hyvä. Kenttäväki on tehnyt hyvää työtä loppuun saakka. Olen hyvin luottavainen.
Toimittaja kysyy Soinilta arviota paikkojen määrästä.
– Sitä saa mitä tilaa, ne kaksikin paikkaa pitää voittaa. Kansa päättää, Soini vastaa ja sanoo, että perussuomalaisten nousu suurimmaksi puolueeksi olisi ”oikeus ja kohtuus”.
Selvä voitto – sillä pääsee hyviin pöytiin
Kello 20 Yle julkistaa ennakkoäänet. Timo Soini ottaa tuloksen vastaan kasvot peruslukemilla. Kolmatta paikkaa ei perussuomalaisille ainakaan ennakkoäänten perusteella tule: se on vain 12,8 prosenttia.
– No sillä ei kolmannelle paikalle nousta millään. Mutta voittoa on tuloksessa selvästi: kaksi on enemmän kuin yksi – sillä pääsee hyviin pöytiin Brysselissä, Soini sanoo.
Yle julkistaa pian, että perussuomalaisista läpi menisivät Jussi Halla-aho ja Sampo Terho. Ehdokkaana ollut kansanedustaja Pirkko Ruohonen-Lerner ottaa tuloksen vastaan hyvillä mielin.
– Ihan hyvä tunnelma on ollut. Olen tehnyt koko ajan eduskuntatyötä, eikä meillä ollut vaalilomaa. Budjettikin oli pieni, vain 20 000 euroa, joten siihenkään nähden en ole pettynyt. Minulla oli hieno kampanja yhteiseksi hyväksi, olen saanut kannattajiltamme hyvää palautetta ja haluankin kiittää kenttäväkeä lämpimästi, sanoo Ruohonen-Lerner, joka sai 8144 ennakkoääntä, kun Terho sai niitä 12 500.
Demareille luu käteen
Ehdokkaana myös ollut eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja Maria Lohela sanoo tehneensä vaalityötä alun perinkin yhteiseksi hyväksi – se on kaiken poliittisen työn perusta.
– Mutta heikko äänestysaktiivisuus kyllä hieman harmittaa, se oli hieno pettymys. 12,8 prosenttia ennakkoäänistä ei ole mieltä ylentävää, hän pahoittelee, vaikka uskoo SDP:n 13,6 prosentin olevan heille paljon pahempi tilanne.
Ennakkoäänistä kokoomus saa 22,7 prosenttia, keskusta 21,0, SDP 13,6, perussuomalaiset 12,8, vasemmistoliitto 9,4, vihreät 7,9, RKP 5,3 ja kristillisdemokraatit 5,6 prosenttia. Ennakkoäänten mukaan kokoomus saisi 4 paikkaa, keskusta 3, perussuomalaiset ja SDP 2 ja vihreät ja vasemmistoliitto molemmat yhden paikan.
Tämä muuttuu illan kuluessa niin, että kokoomus jää kolmeen paikkaan ja sen neljännen paikan saa RKP.
Alun perin moni ennakoi SDP:n puheenjohtajakamppailun nostavan kilpailevan SDP:n kannatusta jo eurovaaleissa ja nimenomaan uuden puhteenjohtajan Antti Rinteen houkuttelevan entisiä demareita takaisin perussuomalaisten joukosta. Tuloksen mukaan näin ei näytä käyvän, vaan puolueet saavat yhtä monta edustajaa europarlamenttiin.
Halla-aholle äänivyöry
Ylen paneelissa Soini muotoilee voiton jo uudelleen.
– Ei tullut jytky – tuli tupla!
Istuva europarlamentaarikko Sampo Terho on iloinen ja helpottunut saadessaan kansan luottamuksen perussuomalaisten euroedustajana.
– Fiilis on hyvä ja helpottunut, pitkä kampanja on ohi ja ääniä on tullut ihan mukavasti. Yli 12 500 ennakkoääntä oli hieno saavutus – enemmän kuin viimeksi sain ääniä yhteensä! Unelmoimme kyllä suuremmastakin voitosta eli kolmannesta paikasta, mutta nyt emme siihen pystyneet, Terho pahoittelee.
Kansanedustaja Jussi Halla-aho kerää odotetusti suurimman äänipotin perussuomalaisille, noin 28 000 ennakkoääntä kilpailee tasaväkisesti esimerkiksi keskustan kolmikon kanssa.
– Henkilökohtaisesti olen tyytyväinen, mutta puolueelle olisin toivonut enemmän, 12,8 prosenttia on hieman vähän, Halla-aho pahoittelee.
Perhe jää Suomeen
Mikäpä syynä siihen – hellesää ja vielä kiekkokisat?
– Jos äänestysaktiivisuus jää huonoksi, niin sää on silloin aina väärä. Sää on tekosyy. Syy on se meille tavanomainen, eli meidän on erityisen vaikeaa saada omia äänestäjiämme aktivoitumaan etenkin eurovaaleissa. Aktiivisuus on ollut keskeinen sanomamme koko kampanjan aikana, mutta sittenkin kävi näin, Halla-aho toteaa.
– Mutta kaksi on tupla – se on 100 prosentin nousu ja siihenkin pitää olla tyytyväinen, Halla-aho muistuttaa.
Hilla Halla-aho, Jussin puoliso, iloitsee myös miehensä ja Terhon hienosta menestyksestä: puolue saa hyvät edustajat läpi. Muuttaako hänkin nyt neljän lapsen kanssa Brysseliin?
– Ei, ainakaan heti emme näin tee: kaksi vanhinta lasta, 11- ja 9-vuotiaat ovat jo koulussa, joten muutto ei ole ihan yksinkertaista. Ainakin aluksi Jussi lentää, kertoo Helsingin yliopistossa tutkijana työskentelevä Hilla, jonka nuorimmat lapset ovat 6 vuotta ja pienin vasta 10 kuukautta.
Vaalien suurin voittaja
Illan aikana lasketaan kiivaasti ääniä. Perussuomalaisten talousjohtaja Kai Järvikare tutki kiinteästi tietokonetta. Hän myöntää varsin herkulliseksi mahdollisuuden, jos RKP:n Nils Torvalds, joka nuoruudessaan toimi taistolaisessa liikkeessä, tipauttaisi kokoomuksen Henna Virkkusen neljänneltä paikalta: se tasoittaisi kummasti voimasuhteita. Sittemmin tipahtajan paikalle vaihtuu istuva euroedustaja Petri Sarvamaa.
Kun 53,4 prosenttia on laskettu, perussuomalaiset ohittaa 13,1 prosentilla SDP:n, jolla oli 12,8 prosenttia. Se herättää salin innokkaisiin suosionosoituksiin.
– Perussuomalaiset ovat vaalien suurin voittaja, Soini tulkitsee illan päätteeksi Ylen paneelissa.
VELI-PEKKA LESKELÄ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ääniharava Halla-aho kertoo yllättävästä kannattajajoukostaan (video)
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
HS, IS, Aamulehti ovat luikahtaneet pois Twitteristä – entä mitä tekee Yle?
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Museovirasto sulki suositut museokohteet reaktiona hallituksen leikkauspäätökseen – Louhisaaren kartanon omistaja Taito Ylhäinen: ”Pelkkää vedätystä”
Hallitus päätti kevään kehysriihessä leikata Museovirastolta 872 000 euroa ensi vuoden määrärahoista. Museovirasto reagoi leikkauksiin sulkemalla Seurasaaren ulkomuseon, Kirkkonummen Hvitträskin, Askaisten Louhisaaren ja Kotkan Langinkosken. Louhisaaren kartanon omistaja, perussuomaisten toiminnantarkastaja ja Maskun kunnanvaltuuston puheenjohtaja Taito Ylhäinen pitää päätöstä silkkana vedätyksenä ja kiristyksenä.
Selitykset alkavat Donald Trumpin ja republikaanien marssiessa kohti vaalivoittoa
Trump voitti itselleen Pohjois-Carolinan vaa’ankieliosavaltion ja on menossa voittoon myös Georgiassa. Harrisin oljenkorsi on voittaa Pennsylvaniassa, Michiganissa Wisconsinissa, mutta Trump on niskan päällä niissäkin.
Halla-aho tylyttää liberaalia wokemediaa – “Trumpin voitto on työväenluokan kapina”
Puhemies Jussi Halla-aho naulasi keskiviikkona someen omat teesinsä syistä, jotka avittivat Donald Trumpin Yhdysvaltain 47. presidentiksi. Trump voitti vaalit siitä huolimatta, että liberaalit ja media nimittelivät Trumpia toistuvasti "pelleksi, huijariksi, fasistiksi, rikolliseksi, epäpäteväksi ja ties miksi”.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Rocklegenda USA:n vaaleista: Faneilleen äänestysohjeita jakavat muusikot käyttävät vaikutusvaltaansa väärin – ”Se ei edusta vapautta”
Rokkari Alice Cooper on yksi viihdemaailman suurnimistä, joka pidättäytyy ottamasta puolia Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. Cooper totesi jo edellisten presidentinvaalien alla, että hän mielellään osallistuu erilaisiin hyväntekeväisyystempauksiin, mutta äänestysohjeita hän ei ryhdy jakamaan.