– Demareiden ja keskustan edustajat ovatkin jo antaneet medialle sen suuntaisia lausuntoja, että tätäkään esitystä ette tulisi perumaan, huomautti perussuomalaisten kansanedustaja Sara Seppänen pitämässään perussuomalaisten ryhmäpuheenvuorossa.
Seppäsen mielestä oppositio Suomessa ei tunnu ymmärtävän talouden perusteita. Suomi elää viennistä, joka kattaa noin 40 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Vain vientituloilla Suomi saa lisää rahaa kansantalouteen ja julkisen sektorin palkkojen korotukseen. Rahojen siirtely taskuista toiseen Suomen sisällä ei lisää jaettavaa pottia.
– Pienenä vientivetoisena taloutena vientisektorimme kilpailukyvyn turvaaminen on välttämätöntä. Hallituksen työmarkkinauudistuksilla sekä lukuisilla yritysten kustannuksia vähentävillä politiikkatoimilla on perussuomalaisten eduskuntaryhmän vankka tuki, Seppänen sanoi.
Julkista taloutta uhkaavat ratkaisut estetään
Suuressa kuvassa tämä hallituksen esitys ei Seppäsen mukaan muuta sitä, miten Suomessa on palkoista sovittu jo 60-luvulta saakka. Valtakunnansovittelija on ottanut ratkaisuissaan huomioon maamme vientiteollisuuden kantokyvyn. Poikkeukset tästä yleisestä linjasta ovat olleet harvinaisia, mutta ne ovat olleet julkiselle taloudelle kalliita.
– Lakiesityksellä varmistetaan, että julkista talouttamme ja siten myös hyvinvointivaltiotamme uhkaavia ratkaisuja ei enää tulisi. Toistuvat ylisuuret julkisen puolen palkankorotukset tarkoittaisivat vain lisää menojen leikkauksia ja veroja, jolloin palkasta ei korotuksista huolimatta jäisi sen enempää käteen, Seppänen totesi.
Opposition posketon pelottelutaktiikka
Seppänen on huomannut opposition käyttävän valitettavan usein politiikassaan pelottelutaktiikkaa. Hän pitää asiaa surullisena ja myös huolestuttavana aikana, jolloin tarpeetonta vastakkainasettelua pitäisi pyrkiä välttämään.
– Tällä kertaa olette esittäneet poskettomia väitteitä siitä, miten naisvaltaisia aloja työnnetään palkkakuoppaan. Tämä on höpö höpö -puhetta. Myös valtakunnansovittelija Anu Sajavaara on viime viikolla sanonut samaa.
– Hallitus ei lakiesityksellään mitenkään rajoita sopimusvapautta. Työmarkkinaosapuolet saavat jatkossakin vapaasti sopia palkankorotuksistaan. Me perussuomalaiset luotamme siihen, että osapuolet osaavat sopia sellaisista palkkaratkaisuista, jotka kohdentuvat oikeudenmukaisesti sinne, missä eniten on palkankorotustarvetta, Seppänen sanoi.
Nykyhallituksella rohkeutta tehdä tarvittavat uudistukset
Suomi on sitonut itsensä euroon, mutta Suomen työmarkkinat eivät ole yhteensopivia eurovaluutan jäykkyyden kanssa. Seppänen pitää opposition taholta kaksinaamaisena pelinä hehkuttaa eurovaluuttaa jonkinlaisena menestystarinana ja samaan aikaan vastustaa aivan jokaista työmarkkinauudistusta.
– Vastaavaa ajatusta ja vientivetoisen palkkamallin tärkeyttä on juuri korostanut myös keskustan entinen puheenjohtaja ja pääministeri Esko Aho. Keskustan toivoisi kuuntelevan näitä oman kenttänsä kokeneita ääniä punavihreän seireeninlaulun sijaan.
– Suomen talous ei ole kasvanut 17 vuoteen, ja on selvää, että ainakaan opposition vaihtoehdoilla se ei kasvaisi jatkossakaan. Maamme onneksi meillä on viimein hallitus, jonka talouspolitiikassa perusasiat korostuvat ja jolla on rohkeutta tehdä tarvittavia uudistuksia oman asemansa menettämistä pelkäävän ay-liikkeen ja sen tukeman punavihreän opposition kiivaasta vastustuksesta huolimatta, Seppänen päätti puheenvuoronsa.