

Mopoautot ovat tuttu näky taajamaliikenteessä. Nyt niille haetaan turvallisempaa vaihtoehtoa kevytautoista.
Perussuomalaisten Ronkainen ja vasemmistoliiton Myllykoski: Kevytauto turvallisempi vaihtoehto mopoille ja mopoautoille
Poliittisesti eri leireistä olevat oppositiopuolueiden liikenne- ja viestintävaliokunnan kansanedustajat Jari Ronkainen (ps.) ja Jari Myllykoski (vas.) löysivät yhteisen sävelen hallituksen esityksestä nuorison kevytautoiksi.
Liikenne- ja viestintävaliokunnan tuoreessa muistiossa ehdotetaan 15-17-vuotiaille tarkoitettuja nopeudeltaan ja massaltaan rajoitettuja henkilöautoja.
– Hallitukselta on loistava teko tuoda mahdollisuus muuttaa henkilöautoja kevytautoiksi nuorisolle. Tämä helpottaa nuorison liikkumista etenkin maaseudulla, jossa ei välttämättä ole kattavaa joukkoliikennettä, Ronkainen kertoo.
– Kevytauto on erinomainen vaihtoehto mopoille ja mopoautoille. Se on turvallisempi sekä kuskille että jalankulkijoille ja pyöräilijöille nykyaikaisen turvatekniikkansa ansiosta, Myllykoski perustelee.
Kevytautot sopivat liikennevirtaan taajamissa
Valiokunnan muistiossa ehdotetaan kevytauton nopeuden rajoittamista 60 kilometriin tunnissa, joka poikkeaa hallituksen esittämästä 45 kilometristä. Esityksessä kevytauton painorajoitus on 1 800 kiloa sähköautoilla ja 1 500 kiloa muilla autoilla.
– Muutos nopeusrajoitukseen merkitsee sitä, että kevytautot sopivat liikennevirtaan taajamissa, eivätkä muodosta tientukkeita muille ajoneuvoille, sanoo Ronkainen.
– Painorajoitukset tarkoittavat, että kyse on oikeasti kevyistä ja nuorten käsiin sopivista ajoneuvoista, Myllykoski painottaa.
Turvavarusteiltaan nykyaikaisia ajoneuvoja
Valiokunta kiinnittää huomiota siihen, että nuorille tarkoitetuissa kevytautoissa tulee olla ajanmukaiset turvalaitteet. Kansanedustajat näkevätkin, että kevytautot ovat jatkossa avainasemassa myös autokannan uudistumisessa ja päästöjen vähentämisessä.
– Kevytautoilta vaadittavat pakolliset turvavarusteet käytännössä tarkoittavat sitä, että ajoneuvot ovat nykyaikaisia. Kun nuori tulee täysikäiseksi ja saa henkilöautokortin, voi kevytauton muuntokatsastaa takaisin henkilöautoksi sen sijaan, että ostettaisiin vanha ja saastuttavampi käytetty auto.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


PS-kaupunginvaltuutettu tyrmää liikenneministerin puheet dieselautojen myyntikiellosta: “Dieselvero pois, polttoaineiden hintaa laskettava”

Perussuomalaisten Immonen ja Lehto: Hallitus kurittamassa jälleen liikennettä – ”Kansallinen etu ei toteudu”

Perussuomalaisilta uusi malli tieverkon ylläpitoon ja parannukseen

Suomi haluaisi kevytautojen ajo-oikeuden 15-vuotiaille – ei kelpaa Brysselille
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää