LEHTIKUVA
Perussuomalaisten puoluesihteeri: Keskusta roikkuu hallituksessa soten vuoksi – perussuomalaisten kuntavaalivoitto veisi pohjan kalliilta hallintohimmeliltä
Marinin sote-uudistus näyttäisi olevan ainoa keskustan esillä pitämä asia, jonka se voisi puolueena saada läpi. – Se ei edistä puolueen äänestäjien etua, mutta keskusta haaveilee uudistuksen tuovan sille valtapoliittista painoarvoa ja taloudellista hyötyä, kirjoittaa perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos.
Sote-uudistusta veivattiin koko viime vaalikausi. Tavoitteena oli edellisen hallituksen mukaan parantaa sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuutta, laatua ja kustannustehokkuutta. Valtaosa asiantuntijoista ei kuitenkaan nähnyt uudistuksen edistävän julkisesti esitettyjä tavoitteita, ja se kaatui lopulta hieman ennen vaalikauden päättymistä.
– Demarit suhtautuivat oppositiossa sote-uudistukseen kriittisesti ja vaativat parlamentaarista valmistelua, jossa kaikki puolueet olisivat päässeet osallistumaan sote-linjan kehittämiseen. Sote-uudistuksesta ei ole aikoihin keskusteltu julkisuudessa, mutta uudistus on edennyt kulisseissa kaikessa hiljaisuudessa ja se on nyt tulossa kuntien lausuntokierrokselle, kirjoittaa perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos.
Uusi hallintohimmeli ei ratkaise ongelmia
Grönroos toteaa, että viime kaudella uudistuksen taustalla vaikuttivat vahvasti poliittiset lehmänkaupat.
– Kokoomuksen tavoite oli edistää yksityisten palveluidentuottajien pääsyä osalliseksi julkisrahoitteisista sote-rahoista ja keskustan tavoite oli taas lisätä poliittisia ja taloudellisia asemiaan perustettavissa maakunnissa, joiden johtoon puolue olisi saanut armeijallisen omia politrukkejaan.
– Se, että kokoomus on nyt vaihtunut demareihin, ei näytä muuttaneen paljoakaan. Sanna Marinin sote-malli voi olla piirun verran parempi Juha Sipilän mallista esimerkiksi sen suhteen, että maakunnat saisivat nyt vapaammin valita sen, miten palvelunsa tuottaisivat. Muutoksia on myös esimerkiksi sote-alueiden määrässä ja siinä, että maakunnille ei oltaisi antamassa verotusoikeutta, mutta suuri kuva pysyy muuttumattomana – uusi hallintohimmeli ei ratkaise rahoituksen ongelmia vaan tuo ainoastaan lisää turhaa byrokratiaa, Grönroos painottaa.
Osa sotesta valtion hoidettavaksi
Uusi hallintomalli ei ratkaise perusongelmaa eli sitä, että pienet muuttotappiokunnat eivät tule toimeen sote-menojensa kanssa.
– Ongelmat ovat usein koko maakunnan laajuisia, joten Kainuussa tai Etelä-Savossa ei soten siirtäminen maakunnan harteille ole kestävä ratkaisu, Grönroos sanoo.
– Vaihtoehto uuden hallintohimmelin luomisen sijaan olisi jatkaa nykyisen mallista kuntien tulojen tasausta, joka on tavalla tai toisella kaikissa malleissa edessä. Olisi myös perusteltua selvittää, voisiko joitain sote-toiminnoista ottaa suoraan valtion hoidettavaksi, koska kaikki kunnat eivät joka tapauksessa saa hoidettua velvoitteitaan ilman toisten kuntien tai valtion tukea.
Prioriteetit kuntoon rahanjaossa
Pohjimmiltaan sote-puolen menojen rahoituksessa on kyse myös siitä, osataanko julkisia varoja jaettaessa laittaa asiat tärkeysjärjestykseen.
– Jos suomalaisten hyvinvointi ja turvallisuus asetetaan politiikassa tärkeimpään asemaan, niin tällöin varoja sairaanhoitoon ja ihmisten hyvinvoinnin edistämiseen löytyy verrattuna siihen, jos julkisten varojen jakamisen prioriteettien kärjessä ovat esimerkiksi kansainvälisyyden ja monikulttuurisuuden edistäminen.
– Sote-menojen rahoitukseen liittyvien ongelmien taustalla on vahvasti alueiden erilainen väestöllinen ja taloudellinen tilanne. Muun muassa hallituksen veropolitiikka heikentää entisestään maaseudun kuntien tilannetta, kun työssäkäynti ja asuminen muuttuu entistä kalliimmaksi. Toisaalta huono maahanmuuttopolitiikka syö taas julkisia resursseja etenkin kaupungeissa, Grönroos painottaa.
Perussuomalaiset eivät tarvitse hillotolppia
Grönroosin mielestä Marinin sote-uudistus näyttäisi olevan ainoa keskustan esillä pitämä asia, jonka se voisi puolueena saada läpi.
– Se ei edistä puolueen äänestäjien etua, mutta keskusta haaveilee uudistuksen tuovan sille valtapoliittista painoarvoa ja taloudellista hyötyä. Tähän kulmaan sisältyy myös avain siihen, miten tämä turha uudistus saadaan torpattua.
Grönroosin mielestä perussuomalaisten kuntavaalivoitto on keino saada esitys pysähtymään.
– Jos perussuomalaiset ottavat vallan kunnissa, niin hallituksella ei ole enää kiinnostusta luoda uutta hallintohimmeliä poliittiseksi hillotolpaksi, jos sen edustajat eivät pääse siitä itse nauttimaan.
– Perussuomalaiset eivät hillotolppia tarvitse – edistetään puolueiden ja lobbarien etuja ajavien uudistusten sijaan tasapuolisesti kaikkien suomalaisten hyvinvointia edistäviä asioita, Grönroos painottaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vallanhimo hallintohimmeli kustannukset sosiaali- ja terveyspalvelut Kuntavaalit Sanna Marin Kunnat Juha Sipilä perussuomalaiset Simo Grönroos hallitus Keskusta sote
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Taloustieteen professori Virén hämmästelee kuntien taloustilannetta
Arja Juvonen helpottuneena: Kivi poistui sydämeltä, Suomeen ei tule huonoa sote-uudistusta
Slunga-Poutsalo: Suurin huoleni on se, että valtion kassassa olevat varat eivät riitä pitämään huolta oman maan kansalaisista
Halla-aho: Julkisesta kulutuksesta on otettava kaikki löysät pois – ”Suomen, kuten jokaisen maan, on keskityttävä itsensä ja omiensa auttamiseen”
Perussuomalaiset kyselytunnilla: Maahanmuuton kulut jopa 3,2 miljardia vuodessa – jo murto-osalla saisi hoitajamitoituksen kuntoon
Lähes 1,4 miljoonaa euroa miinusta per keskimääräinen Somaliasta saapunut maahanmuuttaja – Purra: Hallituspuolueet eivät käsitä, mistä maahanmuuton kustannukset koostuvat
Hallituksen päätös 175 alaikäisen siirtämisestä Suomeen maksaa satoja tuhansia euroja viikossa – Purra: Eurooppaan haluavat ihmiset eivät näin vähene
Juvonen: Sote-luonnos lähti lausunnoille keskeneräisenä ja ilman parlamentaarista valmistelua
PS: Suomen julkisen talouden tila on järkyttävä – “Velkaa on otettu hyvinä aikoina ja huonoina otetaan vielä enemmän”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää