Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Perussuomalaisten Lundén: Ratkaisu passiruuhkiin – kymmenen vuoden passit takaisin käyttöön

08.06.2022 |12:11

Kansanedustaja Mikko Lundén vaatii hallitukselta toimenpiteitä poliisin lupahallinnon ruuhkien ratkaisemiseksi.

– Poliisin lupapalveluiden ajanvaraukseen on monin paikoin hyvin pitkät, jopa kuukausien jonot. Tilanne ei ole millään tavalla uusi tai ainutkertainen. Nyt jonot kuitenkin ovat pisimmät vuosikausiin, Mikko Lundén sanoo.

Perjantaina eduskunnan oikeusasiamies julkaisi ratkaisunsa, jossa hän toteaa, että julkinen valta on vuosien 2021 ja 2022 aikana ainakin osittain epäonnistunut toteuttamaan asianmukaisen ja viivytyksettömän käsittelyn passi- ja henkilökorttiasioissa.

– Nämä viiveet ovat oikeusasiamiehen mukaan voineet vaikuttaa kielteisesti perusoikeutena turvattuun oikeuteen lähteä maasta, Lundén kuvailee tilannetta.

Muissa maissa siru näyttää toimivan

Taustalla passiruuhkiin vaikuttaa liki 16 vuoden takainen, järjettömältä tuntunut päätös. Vuoden 2006 elokuussa Suomessa tuli voimaan nykyinen passilaki, jossa siirryttiin biometrisiin passeihin. Samalla passien voimassaoloaika lyheni aiemmasta kymmenestä vuodesta nykyiseen viiteen vuoteen.

– Tätä perusteltiin sillä, etteivät passien siruvalmistajat antaneet siruille kymmenen vuoden toimintatakuuta. Useimmissa muissa EU-maissa kymmenen vuoden passeja kuitenkin myönnettiin ja myönnetään edelleen. Ei voi olla niin, että passien sirut toimivat kymmenen vuotta kaikkialla muualla, mutta Suomessa eivät, Lundén huomauttaa.

Lundén esittää ratkaisuksi entisen kymmenen vuoden voimassaoloajan palauttamista käyttöön.

– Biometriset passit ovat olleet käytössä nyt 16 vuotta. Se, toimiiko sirullinen passi kymmenen vuotta, selviää, kun sisäministeriössä otetaan puhelin kauniiseen käteen, soitetaan biometrisiä passeja kymmeneksi vuodeksi myöntäviin maihin ja kysytään. Valinnanvara ei lopu kesken, vaihtoehtoja löytyy Yhdysvalloista, Kanadasta, Isosta-Britanniasta ja Saksasta lähtien Tanskaan, Latviaan tai vaikka Espanjaan, joka myöntää kaiken lisäksi yli 70-vuotiaille senioripasseja, jotka ovat voimassa henkilön koko eliniän. Lyhyt passin voimassaoloaika Suomessa on jälleen kerran järjetöntä, tsaarinaikaista byrokratiaa, kansallista ylisääntelyä Suomen kansalaisten vahingoksi.

Säästäisi vaivaa ja rahaa

Myös kansalaisille aiheutuvat kustannukset laskisivat pidemmän voimassaolon seurauksena. Tällä hetkellä passin uusiminen maksaa 50 euroa, johon tulee valokuvaamon lasku päälle. Moni maa kuitenkin vaatii, että maahan saapumisen jälkeen passi on voimassa vähintään puoli vuotta.

– Nykyinen viiden vuoden passi on siis käytännössä neljän ja puolen vuoden passi. Vastaavasti kymmenen vuoden passi olisi yhdeksän ja puolen vuoden passi. Jos vaikka nelihenkinen perhe uusii passinsa niin, että voi matkustaa EU:n ulkopuolelle, se maksaa 200 euroa neljän ja puolen vuoden välein sekä valokuvien hinta vielä päälle. Pitempi voimassaolo tarkoittaisi, että tuo kustannus ja jonotukseen kuluva aika toistuisi vain yhdeksän ja puolen vuoden välein. Kyseessä olisi monelle perheelle merkittävä säästö niin ajallisesti kuin rahallisestikin, Lundén painottaa.

Lundén on jättänyt tänään eduskunnassa kirjallisen kysymyksen, jossa tiedustelee hallitukselta toimenpiteitä passiruuhkien helpottamiseksi ja ehdottaa passien voimassaoloaikojen pidennystä.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää