LEHTIKUVA
Perussuomalaisten Lundén: Ratkaisu passiruuhkiin – kymmenen vuoden passit takaisin käyttöön
Kansanedustaja Mikko Lundén vaatii hallitukselta toimenpiteitä poliisin lupahallinnon ruuhkien ratkaisemiseksi.
– Poliisin lupapalveluiden ajanvaraukseen on monin paikoin hyvin pitkät, jopa kuukausien jonot. Tilanne ei ole millään tavalla uusi tai ainutkertainen. Nyt jonot kuitenkin ovat pisimmät vuosikausiin, Mikko Lundén sanoo.
Perjantaina eduskunnan oikeusasiamies julkaisi ratkaisunsa, jossa hän toteaa, että julkinen valta on vuosien 2021 ja 2022 aikana ainakin osittain epäonnistunut toteuttamaan asianmukaisen ja viivytyksettömän käsittelyn passi- ja henkilökorttiasioissa.
– Nämä viiveet ovat oikeusasiamiehen mukaan voineet vaikuttaa kielteisesti perusoikeutena turvattuun oikeuteen lähteä maasta, Lundén kuvailee tilannetta.
Muissa maissa siru näyttää toimivan
Taustalla passiruuhkiin vaikuttaa liki 16 vuoden takainen, järjettömältä tuntunut päätös. Vuoden 2006 elokuussa Suomessa tuli voimaan nykyinen passilaki, jossa siirryttiin biometrisiin passeihin. Samalla passien voimassaoloaika lyheni aiemmasta kymmenestä vuodesta nykyiseen viiteen vuoteen.
– Tätä perusteltiin sillä, etteivät passien siruvalmistajat antaneet siruille kymmenen vuoden toimintatakuuta. Useimmissa muissa EU-maissa kymmenen vuoden passeja kuitenkin myönnettiin ja myönnetään edelleen. Ei voi olla niin, että passien sirut toimivat kymmenen vuotta kaikkialla muualla, mutta Suomessa eivät, Lundén huomauttaa.
Lundén esittää ratkaisuksi entisen kymmenen vuoden voimassaoloajan palauttamista käyttöön.
– Biometriset passit ovat olleet käytössä nyt 16 vuotta. Se, toimiiko sirullinen passi kymmenen vuotta, selviää, kun sisäministeriössä otetaan puhelin kauniiseen käteen, soitetaan biometrisiä passeja kymmeneksi vuodeksi myöntäviin maihin ja kysytään. Valinnanvara ei lopu kesken, vaihtoehtoja löytyy Yhdysvalloista, Kanadasta, Isosta-Britanniasta ja Saksasta lähtien Tanskaan, Latviaan tai vaikka Espanjaan, joka myöntää kaiken lisäksi yli 70-vuotiaille senioripasseja, jotka ovat voimassa henkilön koko eliniän. Lyhyt passin voimassaoloaika Suomessa on jälleen kerran järjetöntä, tsaarinaikaista byrokratiaa, kansallista ylisääntelyä Suomen kansalaisten vahingoksi.
Säästäisi vaivaa ja rahaa
Myös kansalaisille aiheutuvat kustannukset laskisivat pidemmän voimassaolon seurauksena. Tällä hetkellä passin uusiminen maksaa 50 euroa, johon tulee valokuvaamon lasku päälle. Moni maa kuitenkin vaatii, että maahan saapumisen jälkeen passi on voimassa vähintään puoli vuotta.
– Nykyinen viiden vuoden passi on siis käytännössä neljän ja puolen vuoden passi. Vastaavasti kymmenen vuoden passi olisi yhdeksän ja puolen vuoden passi. Jos vaikka nelihenkinen perhe uusii passinsa niin, että voi matkustaa EU:n ulkopuolelle, se maksaa 200 euroa neljän ja puolen vuoden välein sekä valokuvien hinta vielä päälle. Pitempi voimassaolo tarkoittaisi, että tuo kustannus ja jonotukseen kuluva aika toistuisi vain yhdeksän ja puolen vuoden välein. Kyseessä olisi monelle perheelle merkittävä säästö niin ajallisesti kuin rahallisestikin, Lundén painottaa.
Lundén on jättänyt tänään eduskunnassa kirjallisen kysymyksen, jossa tiedustelee hallitukselta toimenpiteitä passiruuhkien helpottamiseksi ja ehdottaa passien voimassaoloaikojen pidennystä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Marinin hallitukselta taas hävytön lakiesitys eduskuntaan: Suomen kansalaisuuden voisi saada vaikka väärennetyillä asiakirjoilla
Perussuomalaisilta lakialoite: Kansalaisuuden asumisaikavaatimus nostettava 10 vuoteen
Ruotsi ja Suomi myöntävät anteliaasti kansalaisuuksia maahanmuuttajille eurooppalaisessa vertailussa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää