

KUVAKAAPPAUS/YLE
Viikon 14/2022 luetuin
Perussuomalaisten Leena Meri esitti 1,3 miljardin kehitysapumenojen leikkaamista: ”Rahoja päätyy veroparatiiseihin” – keskustan kansanedustaja purskahti nauruun
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Leena Meri huomautti eilen A-studiossa, että valtiolla on useita menoeriä, joita voisi tarkastella ja kohdentaa uudestaan. Meri esitti esimerkiksi leikkauksia kehitysapuun. Kepukansanedustaja Petri Honkonen naureskeli ehdotukselle.
Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus kauhoo kaksin käsin kurjuutta suomalaisille. Äskettäin hallitus esimerkiksi ilmoitti tuplaavansa kehitysavun ilmastorahat ja samaan aikaan valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) ryhtyi varoittelemaan kansaa hintojen noususta ja elintason romahtamisesta.
Rahaa riittää siis maailman parantamiseen, mutta hallitus on haluton käyttämään suomalaisilta veronmaksajilta kerättyjä rahoja suomalaisten hyvinvointiin ja turvallisuuteen.
Veronalennuksia kaikille
Polttoaineen ja ruoan hinnat nousevat hurjaa vauhtia. Ylen A-studiossa eilen kansanedustajat Petri Honkonen (kesk), Jussi Saramo (vas) ja perussuomalaisten Leena Meri keskustelivat elinkustannusten kallistumisesta sekä siitä, tuleeko hintojen noususta seuraava vääjäämätön elintason lasku vain hyväksyä.
Perussuomalaisten mielestä ei pidä. Meri huomautti, että valtiolla on useita menoeriä, joita voisi tarkastella ja kohdentaa uudestaan suomalaisten elämän kulujen alentamiseen.
Perussuomalaiset myös esittää laajaa verotuksellista keinovalikoimaa, kuten kaikille kohdistuvaa ansiotuloveron kevennystä helpottamaan ihmisten selviytymistä arjen elinkustannuksista.
– Polttoaineiden veronalennukset voisivat myös tulla nyt kyseeseen tai muuten polttoainekulujen tukeminen verotuksen kautta. Kyllä meidän täytyisi tulla ihmisiä vastaan siten, että alamme karsia kohteista, jotka eivät ole ensisijaisia, Meri sanoi.
Priorisointia rahan käyttöön
Meri sanoi, että on myös mahdollista esimerkiksi poistaa omavastuu työmatkavähennyksistä.
– Jos kuitenkin täällä ollaan sitä mieltä, että rahaa ei ole, rahan käyttöä on mahdollista priorisoida, Meri huomautti kansanedustajakollegoilleen.
– Mistä perussuomalaiset ottaisi sitä rahaa? kepun Honkonen kysyi – ikään kuin kepuedustaja ei tietäisi, että perussuomalaiset haluaa leikata nimenomaan ulkomaille menevistä rahoista.
– No esimerkiksi kehitysavusta, Meri vastasi.
Suomi maksaa tänäkin vuonna huimat 1 275 miljoonaa euroa maailman muille kansoille kehitysapuna. Siis suomalaisten veroeuroja lähetetään liki 1,3 miljardin edestä lahjarahana ulkomaille.
Kehitysapuhankkeet menneet harakoille
Meren ehdotus kehitysapurahojen leikkaamisesta toi kepuedustajalle hymyn huulille. Honkonen naureskeli Meren ehdotukselle.
Meri ojensi kollegaansa:
– Ei minua ainakaan naurattaisi, kun arvioiden mukaan kehitysapurahoista päätyy noin 15 prosenttia veroparatiiseihin, Meri huomautti.
Ulkoministeriön eläköitynyt virkamies Matti Kääriäinen on kirjoittanut epäonnistuneista kehitysapuhankkeista myös kirjan Kehitysavun kirous. Kääriäisen arvion mukaan jopa 20 vuoden kehitysyhteistyöhankkeet ovat valuneet täysin hukkaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- leikkauskohteet polttoaineiden hinnankorotukset Petri Honkonen kurjistaminen veronmaksajat elinkustannukset suomalaiset Annika Saarikko Sanna Marin Leena Meri Jussi Saramo Matti Kääriäinen veroparatiisit hallitus Keskusta kehitysapu verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Valtiovarainministeri Saarikko toisti ylimielisen kehotuksensa: Hakekaa toimeentulotukea sähkölaskun maksamiseen

Perussuomalaiset: Saksa, Ruotsi ja Italia keventävät polttoaineveroa tuntuvasti – Suomessa hallitus kohdentaa ilmastokehitysapuun

Perussuomalaiset ei hyväksy tavoitetta kehitysyhteistyömäärärahojen nostamisesta – “Avusta vuotaa veroparatiiseihin jo 15 prosenttia”

Purra: Hallitus ei peruuta senttiäkään ilmastotoimista – jakeluvelvoitteen nosto ja liikenteen päästökauppa edelleen listalla

Reijonen: Hallitus puuhastelee ilmastotoimien kanssa – ”Meillä on ensisijaisesti hätätila ruuassa, energiassa ja polttoaineissa”

Koponen kritisoi nykymuotoista kehitysapua: Käytetään nämäkin varat kotimaassa työntekijöiden palkkauksen ja työolojen parantamiseen

Suomalainen päätöksenteko likimain halvaantunut – riiteleekö hallitus?

Hallitus kanavoi Suomen ulkopuolelle miljardien eurojen tulonsiirrot – Purra nosti esille holtittoman velkaantumisen ja muistutti tärkeysjärjestyksestä

Koskela ehdottaa kehitysapuvarojen suuntaamista ukrainalaisten auttamiseksi: Nykymuotoinen kehitysapu on saanut paljon kritiikkiä heikosta vaikuttavuudesta ja epävarmasta tuloksellisuudesta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää