Kansalaisaloitteen laatiminen Ottawan sopimuksesta irtautumiseksi lähti Vantaan kaupunginvaltuuston varajäsen Aki Mäkipernaan (ps.) ideasta. Vantaan kaupunginvaltuutettu Juha Järä (ps.), eräs aloitteen laatijoista ja vastuuhenkilöistä, pitää miinakiellosta irtautumista Suomen puolustuksen kannalta oleellisena asiana.
– Puolustusvoimien komentajakin on tuonut asian esiin, joten painetta on nyt monesta suunnasta. Tiedossani on, että omasta eduskuntaryhmästäkin on asiasta tehty aloitetta. Kansalaisaloitteen ideana on se, että saadaan myös kansan ääni kuulumaan, Järä sanoo.
Toinenkin aloite samasta asiasta vireillä
Aloite alkoi kerätä nimiä huimaa vauhtia heti, kun sen allekirjoittaminen oli mahdollista. Järän oltua asiasta yhteydessä valtamedioihin keskiviikkoiltana, hän sai kuulla samasta asiasta laaditun toisenkin kansalaisaloitteen, jonka laatijoiden joukossa ovat muun muassa europarlamentaarikko Mika Aaltola ja ministeri Jaakko Iloniemi.
– Nimien keruu heidän aloitteeseensa alkaa vasta itsenäisyyspäivänä, eli olimme liikkeellä jo aiemmin toisistamme tietämättä. Eikä siinä mitään, sillä nämä eivät ole kilpailevia aloitteita. Itse toivon, että molempiin tulee reilusti yli 50 000 nimeä, enkä yhtään sitä epäilekään, Järä pohtii.
Irtautuminen Ottawan sopimuksesta välttämätöntä
Järä pitää Ottawan sopimuksesta irtautumista niin perussuomalaisena asiana kuin vain voi olla, sillä kysymys on maanpuolustuksen kannalta perustavanlaatuisista asioista. Ukrainan sota on osoittanut miinojen tarpeellisuuden maanpuolustukselle, joten Suomen vetäytyminen Ottawan sopimuksesta olisi Järän mielestä kaikin tavoin välttämätöntä.
– Kun jälkiviisaus on alkanut lisääntymään, niin varmaan moni muukin maa tulee niin tekemään. Puolustusvoimille on saatava Suomen pitkälle itärajalle se kriittinen varustelumahdollisuus, joka Suomen turvaamiseksi vaaditaan, Järä toteaa.
Moni muukin maa irtautunee sopimuksesta
Aikaa kansalaisaloitteella on nimien keruuseen puoli vuotta, mutta käytännössä voivat vaadittavat 50 000 nimeä olla koossa jo hyvinkin lyhyessä ajassa, parhaassa tapauksessa jo viikossa tai parissa. Järän mielestä on mielenkiintoista nähdä, montako nimeä aloite on kerännyt itsenäisyyspäivään mennessä, jolloin toinen kansalaisaloite avautuu yleisölle.
– Nyt on lisääntynyt ymmärrys siitä, että tietyistä kansainvälisistä sopimuksista, joihin Suomikin on mennyt mukaan aivan toisenlaisessa tilanteessa, on nyt irtauduttava. Pohjoismaiden kaltaisille vastuullisille toimijoille, jotka eivät ripottele miinoja miten sattuu, on kaikki perusteet irtautumiseen ja vahva näyttö siitä, ettei mitään ikävää voi tapahtua.
– Ajat ovat niin paljon muuttuneet, että ilman muuta uskon, että Suomi ja monet muutkin maat tulevat irtautumaan Ottawan sopimuksesta samoista syistä. Eikä se ole ensimmäinen kansainvälinen sopimus, josta länsimaita on irtautunut ja tulee irtautumaan. Toivon aloitteelle runsaasti allekirjoituksia – isänmaan asialla tässä ollaan, Järä sanoo.
Koko kansan asia
Idea kansalaisaloitteesta lähti varavaltuutettu Aki Mäkipernaalta, joka sai ajatuksensa nähtyään MTV:n Uutisextrassa 23.11. Puolustusvoimain komentaja Janne Jaakkolan haastattelun. Mäkipernaalle jäi haastattelusta sellainen mielikuva, että komentaja Jaakkola pyysi suomalaisilta yhteistä poliittista tahtoa Ottawan sopimuksesta irtautumiseksi.
– Särähti korvaan, kun Jaakkola sanoi kyseessä olevan koko kansan asia. Kävimme asiasta Facebook-keskusteluja erinäisissä foorumeissa, joihin laitoin suoran lainauksen Puolustusvoimain komentajan puheesta. Joku kommentoi siihen, että tästähän pitäisi tehdä kansalaisaloite, Mäkipernaa kertaa aloitteen taustaa.
Mäkipernaa päätti tarttua heti tuumasta toimeen ja laittaa kansalaisaloitteen vireille. Kansalaisaloitteeseen jättämiseen tarvitaan yhteensä viisi nimeä, ja Vantaan Perussuomalaisista löytyi heti riittävä määrä allekirjoittajia lähtemään mukaan isänmaan asialle, Järän lisäksi Jaakko Naumanen, Olli Korkalainen ja Arto Päivinen.