

KUVAKAAPPAUS/YLE
Perussuomalaisten kannatus vahvistuu kunnissa – keskustan alamäestä puhuminen tuottaa tuskaa edustaja Kurviselle
Perussuomalaiset on tehnyt huiman kannatusnousun kuntavaalien alla – ja samaan aikaan keskusta on kyselyiden mukaan romahtamassa. Keskustalle tuskallinen tilanne oli nähtävissä myös Ylen A-talk-keskusteluohjelmassa.
Ylen eilen julkistaman kannatusmittauksen mukaan perussuomalaiset on nostanut kuntavaalikannatustaan hurjat 10 prosenttiyksikköä edellisiin kuntavaaleihin nähden.
Ylen kannatusmittauksessa kysyttiin keitä suomalaiset äänestäisivät kuntavaaleissa, ja kyselyn tulosten mukaan perussuomalaisten kannatus oli 18,8 prosenttia. Vuoden 2017 kuntavaaleissa perussuomalaisten tulos oli 8,8 prosenttia.
Perussuomalaiset onkin nyt suosituin puolue sekä työväestön, yrittäjien, maanviljelijöiden kuin työttömienkin keskuudessa.
Keskusta jäi tuoreessa Ylen kyselyssä kauas perussuomalaisten taakse 12,9 prosentin kannatuksella. Toteutuessaan tulos tarkoittaisi keskustalle liki viiden prosenttiyksikön romahdusta edellisiin kuntavaaleihin verrattuna. Useiden asiantuntija-arvioiden mukaan keskustaa odottaa kuntavaaleissa karmea tappio.
Kurvinen kompastui ikäviin kysymyksiin
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen huomasikin torstaina Ylen A-Talk-ohjelmassa joutuneensa vahvasti epämukavuusalueelle, kun häneltä kysyttiin, miksi keskustan alamäki ei katkea ja mitä asioita nousussa oleva perussuomalaiset tekee paremmin.
Kurvinen ei kyennyt vastaamaan tuskalliseen kysymykseen, joten hän alkoi puhua puuta heinää. Kansanedustaja mainitsi, että kuntavaaleista on tulossa kiinnostavat, ja että vaalit ratkaistaan maakunnissa ja maaseutukeskuksissa. Kurvinen myönsi kuitenkin, että erityisesti näissä vaaleissa perussuomalaiset tarjoaa vaihtoehdon keskustalle.
Kurviselta kysyttiin toisenkin kerran, mitä perussuomalaiset tekee keskustaa paremmin. Sen seurauksena saatiin kuulla Kurvisen polveilevaa puhetta korona-ajasta, kesämökeistä ja omakotitaloista, mutta ei vastausta kysymykseen.
Perussuomalaiset luottaa äänestäjiin
Perussuomalaiset on pitänyt esillä, että kuntavaaleilla on myös valtakunnanpoliittinen ulottuvuus, ja kuntavaalit tarjoavat tilaisuuden arvioida myös hallituksen politiikkaa sekä ottaa kantaa hallituksen asemaan.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio korosti, että kuntavaalit ovat samalla signaali hallituspuolueille, ovatko ihmiset tyytyväisiä hallituksen politiikkaan.
– Perussuomalaiset ovat vakuuttuneita siitä, että nyt pitää saada maltti ilmastoasioihin ja samalla muutosta EU- ja maahanmuuttopolitiikkaan. Luotamme, että äänestäjät osaavat kyllä arvioida, millä perusteella äänestyspäätökset tehdään.
Tavio huomautti, että monet valtakunnanpolitiikan asiat ovat samalla sidoksissa kuntapolitiikkaan.
– Jos esimerkiksi muistelemme, mitä tapahtui vuoden 2015 siirtolaiskriisin aikaan: kunnat alkoivat pystyttää vastaanottokeskuksia, sehän on pitkälti kunnallisen päätöksenteon varassa. Samoin vaikkapa kiintiöpakolaisuus. On kunnan päätettävissä, paljonko otetaan vastaan pakolaisia, Tavio sanoi.
Sen jälkeen myös keskustan Kurvinen totesi, että kuntavaalit toki samalla on eräänlainen mittaus hallitukselle.
Kuntatalous kestävälle pohjalle
A-Talkissa keskustelemassa olivat myös vihreiden Emma Kari ja kokoomuksen Kai Mykkänen. Kysymys kuului, millä teemoilla perässähiihtäjät lähtevät nokittamaan perussuomalaisia. Kurvinen puhui monipaikkaisuudesta ja valinnan vapauksista, Kari ilmastokestävästä hyvinvoinnista ja Mykkänen menokurista.
Tavio totesi, että edustajakollegoiden esityksissä oli vahvasti tunnetta mukana. Perussuomalaiset on äskettäin julkaissut kattavan 10 kohdan kuntavaaliohjelman, jonka kantavana teemana on: Asiat tärkeysjärjestykseen.
Tavio mainitsi, että perussuomalaisille keskeinen ja kantava kuntavaaliteema on talouden tasapainottaminen.
– Perussuomalaiset on ehdottomasti kakun leipojapuolue, siinä missä vasemmistopuolueet ovat jakajapuolueita. Senhän näkee siitäkin, kun valtion velka kasvaa. Samalla kuitenkin myös kuntien velat ovat kasvaneet tajuttomasti. Se johtuu siitä, että politiikassa kukaan ei yleensä uskalla säästää. Siihen suuntaan nyt kuitenkin mennään.
Sotkeeko korona vaalien aikatauluja?
Korona varjostaa kuntavaalien järjestämistä, eikä etukäteen voida tarkkaan tietää, miten epidemia leviää. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) on äskettäin väläyttänyt myös vaalien mahdollista siirtämistä, tosin sillä edellytyksellä, että Suomessa joudutaan siirtymään korkeimmalle rajoitustoimien tasolle.
Mykkänen arvioi, että vaalien järjestäminen ei olekaan ”kirkossa kuulutettua”.
– Yhteinen lähtökohta lienee silti, että nyt tehdään kaikki toimet turvallisten vaalien järjestämiseksi siten, että kaikki ikäryhmät varmasti pääsisivät turvallisesti äänestämään.
Kurvinen oli samoilla linjoilla ja nosti esille esimerkiksi kotiäänestämisen mahdollisuuksien hyödyntämisen.
– Harkitsisin jopa lakimuutosta, miten pikaisesti miettisimme, miten kotiäänestyksen mahdollisuus laajenisi. Sen mukaan toki muuten eletään, että vaalit ovat ajallaan, Kurvinen totesi.
Tavio sanoi, ettei hän kannata ennen vaaleja muita lyhyen aikavälin muutoksia kuin turvallisuuden parantamiseen tähtääviä uudistuksia.
– Oikeusministeriön selvityksestä ymmärsin, että käsidesit käytetään, turvavälit pidetään ja vaalit pystytään järjestämään turvallisesti, joten voitaneen mennä normaalin kaavan mukaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- korona Antti Kurvinen tärkeysjärjestys Anna-Maja Henriksson äänestäjät veronmaksajat Kuntavaalit Kai Mykkänen Emma Kari Ville Tavio Kunnat Yle Turvallisuus Velkaantuminen kannatus perussuomalaiset talous Keskusta gallup
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Antikainen kannustaa ihmisiä lähtemään ehdolle ja äänestämään perussuomalaisia: ”On aika tuulettaa valtuustot ympäri maata ja potkaista vihervasemmiston tukipuolue keskusta ulos”

Vihreät kurittaa ilmastotoimilla, keskusta vedättää EU-rahasäkillä – perussuomalaisten kannatus kasvaa maakunnissa

Ohisalolta tivattiin kantaa Pekka Haaviston laittomuuksiin ja ilmastoaktivistien rimpuiluun eduskuntatalon pylväissä – närkästyi ja venkoili vastauksissaan

Halla-aho: Paras ja ainoa tapa panna piste punavihreälle hallitukselle on äänestää kuntavaaleissa perussuomalaisia – ”Kun keskusta lähtee, lähtee myös hallitus”

Kansanedustajat väittelivät julkisesta taloudesta ja velasta: Demarit eivät tahdo leikata mistään, vaan kiristävät mieluummin veroja – perussuomalaiset haluaa parantaa työn tekemisen kannattavuutta

Keskusta ylpeilee nettomaksajan roolilla, vihreät hahmottelevat jo seuraavaa EU-elvytyspakettia – Mäkelä: ”Suomalaisten miljardit lähtevät muille maille”

Haaviston ministerivastuuasiaa liikkeelle laittaneet PS-kansanedustajat: ”Keskustan ja SDP:n tuki Haavistolle pettymys”

Remontti-Reiska lähtee kuntavaaleihin perussuomalaisten ehdokkaana: ”Nukun yöni paremmin, jos olen edes yrittänyt vaikuttaa asioihin”

Mäkynen: Kuntavaalit järjestettävä ajallaan koronasta huolimatta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää