

Heikki Saukkomaa
Perussuomalaisten ja keskustan välikysymys: Hallitus on epäonnistunut ja toimintakyvytön
Hallitus on epäonnistunut talouspolitiikassaan täydellisesti ja sen toimintakyky on halvaantunut täysin. Tähän voi tiivistää perussuomalaisten ja keskustan yhteisen välikysymyksen sanoman.
– Hallitus on itse asettanut itselleen tavoitteita, jolloin pääministerinä toimi Jyrki Katainen (kok.). Työllisyysasteen nosto, työttömyyden alentaminen, valtion velkaantumisen taittaminen ja luottoluokitusten säilyttäminen. Yhtään näistä ei ole kyetty säilyttämään, perussuomalaisten ryhmäjohtaja Jari Lindström perusteli yhteistä välikysymystä.
“Kun Katainen lähti, hallituksen olisi pitänyt erota.”
Välikysymyksen tekijät eivät sievistele tavoitteitaan: he pyrkivät kaatamaan hallituksen.
– Perussuomalaiset ovat valmiit vaaleihin vaikka huomenna. Olemme tietoisia tulevalle hallitukselle tulevasta raskaasta taakasta – mutta jokainen päivä vie Suomea syvemmälle suohon, Lindström sanoi.
Keskustan ryhmäjohtaja Kimmo Tiilikainen painotti myös isänmaan etua: keskusta haluaa keskittyä Suomen suunnan kääntöön ja kasvun luomiseen, kun kokoomus on ilmoittanut jo suuntautuvansa vaaleja kohti.
Ulkoinen luottamus hallitukseen on mennyt
Lindström perustelee välikysymystä myös sillä, että hallituksen ulkoinen luottamus on mennyt.
– Kun Standard&Poors otti yhden A:n pois, se on merkki siitä, että ulkoinen luottamus hallituksen kykyyn nostaa maa suosta rakoilee. Kilpailukykymme ei ole vahvassa eurossa vahvalla pohjalla. Olemme todella suurissa ongelmissa.
Hallitus on toimintakyvytön, eikä se pysty nostamaan meitä tästä suosta, Lindström moittii. Standard&Poorsin esimerkki huolettaa sikäli, että muut luokittajat voivat seurata sen esimerkkiä ja se haittaisi jo tavallisten ihmisten elämää nostamalla korkoja merkittävästi.
Kataisen olisi pitänyt järjestää uudet vaalit
– Olemme isänmaan asialla. Kun Katainen lähti, hallituksen olisi pitänyt erota. Nyt se on toimintakyvytön rampa ankka, joka yrittää kompastella maalilin saakka – ja kun se ei yksin siihen pysty, pyytää se oppositiota tukemaan. Me emme keskustan kanssa sitä halua, vaan Isänmaan etu on mahdollisimman pikaiset vaalit, joiden jälkeen saamme toimintakykyisen hallituksen, joka pystyy tarttumaan toimeen ja tekemään päätöksiä, Lindström sanoi.
Tiilikainen ei pidä luottoluokituksen laskua yllätyksenä. Hallituksen pitäisi olla vastuullinen toimija, joka tekee päätöksiä.
– Nyt aika menee keskinäiseen nokitteluun milloin mistäkin asiasta, Tiilikainen muistutti.
Luottoluokituksen laskua perusteltiin hallituksen kyvyttömyydellä tehdä päätöksiä ja synkillä tulevaisuuden näkymillä. Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) sanoi, ettei tämä johdu Suomen talouspolitiikasta ja pääministeri Alexander Stubb oli sanonut, ettei tämä hallitus enää mitään päätä, kunhan toimeenpanee.
– Mutta pääministeri päätti kuitenkin tilata selvityksen. Tässä täytyy huomata, että luottoluokittaja ei moittinut Suomea selvitysten puutteesta, vaan päätösten puutteesta, Tiilikainen kiteytti.
Tiilikaisen mukaan hallituksella ei olisi varaa takellella rakenneuudistuksissaan. Eläkepäätöksistä hän kehuu työmarkkinajärjestöjä, sote-väännön edistyminen huolettaa.
Soten on jatkuttava
Lindström toivoo, ettei sote-vääntö hyydy huolestuttavista uutisista huolimatta.
– Siinä on ollut ideologista vääntöä koko ajan, yksityistäminen on kivenä kengässä. Toivon, ettei tämä älyttömän tärkeä hanke siihen kompastuisi, koska se on kestävyysvajeen kannalta olennaisen tärkeä asia saada maaliin. Eikä työ ole valmis vielä esityksen tuloon – silloinhan työ vasta alkaa ja kestää vuosia, Lindström sanoi.
– Laaja parlamentaarinen sitoutuminen osoittaa vastuullisuutta, jota vaikeassa asiassa pitää löytyä. Meidän mielestä myös pääministeripuolueen pitäisi osoittaa vastuullisuutta tässä kysymyksessä, Tiilikainen kehotti.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Slunga-Poutsalo: “Olemme varoittaneet taloustilanteesta jo pitkän aikaa”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää