Perussuomalaiset on puhunut juuri tästä mahdollisuudesta vuosia, myös ennen viime eduskuntavaaleja ja hallitusneuvotteluiden aikana. Samalla on hyvä muistaa, että perussuomalaiset ei ole kannattanut edellisen hallituksen epärealistisia julistuksia.
Suomi ei maksa EU:lle miljardeja hiilinieluista
Lähes päivälleen kaksi vuotta sitten pidettiin Maaseudun Tulevaisuuden ja MTK:n puoluejohtajien eduskuntavaalipaneeli, jossa vihreät ja vasemmistoliitto intoilivat vihreän siirtymän hankkeiden edellyttämistä uudistuksista. Purra muistutti realiteeteista.
– Kun puhutaan tukemisesta, suojelemisesta ja kannustamisesta, se tarkoittaa aina sitä, että välissä on rahaa. Meidän metsäpolitiikkamme ja metsiemme käyttö on hyvää. Me emme maksa EU:lle miljardeja siitä, että jonkin laskelman mukaan hiilinielumme ovat pienentyneet. Meillä on yksityinen metsänomistus ja omistajat tietävät, miten he omaisuuttaan käyttävät.
Tiukka media kysyisi myös ilmastopolitiikan hintaa
Purra muistutti kaksi vuotta sitten myös median vastuusta. Jos Suomessa olisi tiukka media, kysyisi se Purran mukaan näiltä puolueilta, minkälaisen ennallistamisasetuksen – jonka hinta-arvio sillä hetkellä oli Luken mukaan 19 miljardia euroa – ne ovat valmiita hyväksymään.
– Kuinka paljon päätösvaltaa metsistämme he ovat valmiita antamaan Brysselille? Entä kuinka monta miljardia maksetaan hiilinieluista? Entä pian komissiossa syntymässä olevien uusien velka- ja tulonsiirtopakettien kohdalla, mikä on kokoomuksen linja? Aikooko mahdollinen pääministeri Petteri Orpo käydä kuittaamassa tällaiset rahastot? Jos ette, voitteko luvata sen äänestäjille? Nämä ovat ajankohtaisia asioita, jotka tulevat päätettäväksi seuraavalla hallituskaudella, Purra kysyi tuolloin.
Suomi Pohjois-Korean tasolle?
Perussuomalaiset julkaisi helmikuun lopulla 2023 Sinivalkoinen siirtymä -ohjelman, joka käsittelee erityisesti energia- ja ilmastokysymyksiä. Sitran yhdessä Aalto-yliopiston kanssa tekemän selvityksen mukaan yleisesti tavoiteltu 1,5 asteen lämpenemisen tavoite edellyttää keskivertosuomalaisen pienentävän hiilijalanjälkeään nykyisestä 8,6 tonnista CO2-päästöjä vuodessa 2,5 tonniin vuoteen 2030 mennessä ja 0,7 tonniin vuoteen 2050 mennessä.
– Eli jotta Suomen päästötavoitteisiin päästäisiin, olisi jokaisen meistä vähennettävä kulutusta 1/12:een nykyisestä. Suomi on jo lähes puolittanut päästönsä henkeä kohden 2000-luvun alun huipusta. Se on ollut hyvä suoritus. Mutta nyt tästä päästötasosta pitäisi saada siis pois vielä 90 prosenttia, Purra totesi.
Tämän hetken teknologialla Suomen tavoite tarkoittaisi käytännössä Purra mukaan sitä, että ruoan kulutuksen pitäisi laskea 60 prosenttia, eikä mihinkään muuhun jäisi mitään.
– Ei asumiseen, ei liikkumiseen, ei tavaroihin, ei palveluihin. Vain vähän ruokaa, muuten ei mihinkään yhtään mitään. Tätä tarkoittaisi suomalaiselle 0,7 tonnin CO2-kulutus nykyteknologialla.
– Muuten, Pohjois-Korean päästöt per henkilö ovat tällä hetkellä alle 2,5 tonnia. Se on juuri se määrä, johon suomalaisen pitäisi Sitran selvityksen mukaan päästä vuoteen 2030 mennessä. Pohjois-Korean tasolle! Näyttääkö siltä? Purra hämmästeli.
– Suomalaisenko pitäisi siis muuttaa maakuoppaan globaalia ilmastoa pelastaakseen? Tämä on järjetöntä, tämä on mahdotonta.
Nasa tutki: Suomi onkin hiilinielu
Harva tuntuu nyt muistavan sitäkään, kun Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa mittasi Suomen toissa vuoden maaliskuussa hiilinegatiiviseksi.
Suomi on yksi harvoja maita, joka on onnistunut reilusti vähentämään päästöjään 2000-luvulla. Purra korosti, että hiilinielujen laskentatavat ovat kuitenkin omiaan suosimaan ajattelutapaa, jonka mukaan Suomen pitäisi laskea runsaasti päästöjä eri sektoreilla.
– Etenkin vihreillä on tarve edistää omia narratiivejaan, että Suomi muka tuhoaa metsiään, jolloin vaaditaan koko ajan kunnianhimoisempia toimia, jotka kuitenkin kurittavat kotitalouksia ja teollisuutta.
2035-tavoite typerä jo hallitusneuvotteluissa
Toukokuun lopulla 2023 käytiin hallitusneuvotteluja. Tuolloin Purra sanoi pitävänsä edelleen typeränä etukäteen päätettyä Suomen hiilineutraaliuden tavoitevuotta 2035. Purra ei uskonut, että tavoitetta olisi edes mahdollista saavuttaa.
– Emme usko, että vuositavoitetta tullaan saavuttamaan. Ilmasto- ja energiapolitiikkaa pitää tehdä aivan muista lähtökohdista kuin etukäteen jäädytetyistä vuosiluvuista, jotka ovat jopa kunnianhimoisempia kuin muilla mailla.
– Suomen oleellisten verrokkimaiden ja samalla EU:n hiilineutraalisuustavoite on selvästi myöhemmin. Perussuomalaiset haluaa, että harjoitettu ilmastopolitiikka ei heikennä ostovoimaa eikä rasita kilpailukykyä.
Hallitus takasi olevansa nostamatta pumppuhintoja
Hallituksen aloitettua työnsä juhannuksen 2023 alla käytiin eduskunnassa keskustelu hallitusohjelmasta. Purra kertoi monen asian muuttuvan Suomessa.
– Työmatkalaisten ja muidenkin autoilijoiden kurittaminen on viimein päättymässä. Uusi hallitus ei omilla politiikkatoimillaan pyri nostamaan liikkumisen hintaa, vaan hallitus pyrkii liikenteen päästöjen vähentämiseen toimilla, jotka eivät lisää arjen kustannuksia.
– Liikennepolttoaineiden jakeluvelvoite kiristyy vuonna 2025, mutta selvästi aiempaa maltillisemmin. Hallitus takaa ohjelmassaan, ettei se tule nostamaan pumppuhintoja. Suunniteltua maltillisempi jakeluvelvoitteen korottaminen ja seuraamusmaksujen madaltaminen vähentävät hintojen nousupainetta.
Ilmastoneutraaliuden tulee olla kasvutoimi
Hallitus keskittyy ohjelmassaan luomaan maahan kasvua. Myös ilmastotoimien on oltava sellaisia. Purra esitteli viime joulun alla merkittävän esityksen, jonka tavoitteena on edistää teollisuuden siirtymää kohti ilmastoneutraaliutta tukemalla merkittäviä investointihankkeita ja joka mahdollistaa verohyvityksen suurille puhtaan siirtymän investoinneille.
– Tiedossa on kolmisenkymmentä tällaista suurta investointihanketta. Mikäli ne kaikki toteutuvat, puhutaan jopa miljardien investoinneista Suomeen. Talouskasvu vaatisi juuri tällaisia investointeja – uusia tehtaita ja tuotantolinjoja pitää uskaltaa rakentaa. Valtio kantaa oman vastuunsa takaamalla vakaan ja ennustettavan investointiympäristön, kertoi ministeri Riikka Purra valtiovarainministeriön tiedotteessa.