

MATTI MATIKAINEN
Eurovaaliehdokas Korpinen: ”Sananvapautta on puolustettava mielensäpahoittajien totalitarismilta”
Varatuomari Laura Korpinen on huolestunut epämääräisistä pyrkimyksistä rajoittaa sananvapautta. – Nykyinen kehitys jatkuessaan johtaa siihen, etteivät ihmiset enää uskalla kertoa mielipiteitään vapaasti, Korpinen sanoo.
Perussuomalaisten eurovaaliehdokas Laura Korpinen kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan pyrkimyksistä rajoittaa sananvapautta kansalaisen perusoikeutena. Idea kirjoitukseen tuli Ylen aamu-tv:n lähetyksestä, jossa kansalaisia epäsuorasti kehotettiin varomaan sanomisiaan.
Ylen ohjelmassa mainittiin sekä vihapuhe että maalittaminen, jotka kumpikin käsitteinä ovat hankalasti avautuvia ja epämääräisiä.
– Hälyttävää on, että Yle ottanut mukaan totalitaristien orwellilaista uuskieltä kuten termin maalittaminen. Tällä yritetään estää joidenkin ihmisten arvostelu tekemällä siitä paheksuttavaa maalittamista, Korpinen kirjoittaa.
Oikeusministeriökin kampanjoi vihapuhetta vastaan
Korpinen kertoo Suomen Uutisille lisää aiheesta. Perussuomalaisten eurovaaliehdokas katsoo, että uusissa pyrkimyksissä rajoittaa sananvapautta on menty jo vaarallisen pitkälle.
Julkisuudessa on esimerkiksi esitetty totena, että vihapuhe olisi rikos, vaikka sellaista rikosnimikettä rikoslaissa ei ole.
– Sananvapaus näyttää olevan Suomessa uhattuna. Nykyinen kehitys jatkuessaan johtaa siihen, etteivät ihmiset enää uskalla kertoa vapaasti mielipiteitään.
– Olen aidosti huolissani tilanteesta. Jopa oikeusministeriö on mukana kampanjassa vihapuhetta vastaan, vaikka edelleen jää täysin epäselväksi, mitä vihapuheella tarkoitetaan. Jos tähän asiaan pyytää tarkennusta, yleensä vastaukseksi esitetään äärimmäisiä esimerkkejä, jotka nyt täyttävät jonkin jo olemassa olevan rikoksen tunnusmerkistön.
Korpinen ei näe tarpeellisena kriminalisoida vihapuhetta erikseen. Epäselvää on, olisiko se edes mahdollista.
– Kyllä rikossäännösten pitäisi olla tarkkarajaisia ja täsmällisiä, ettei ihmisille jää epäselväksi mikä on sallittua ja mikä ei ole, Korpinen sanoo ja viittaa yleisiin vaatimuksiin, jotka ovat edellytyksenä kaikille kriminalisoinneille.
Mihin uusia rajoituksia tarvittaisiin?
Sananvapaudessa on kyse perustuslaissa turvatusta kansalaisen perusoikeudesta. Sananvapautta voidaan rajoittaa tietyillä edellytyksillä.
Rikoslaissa säädetään jo nyt eräistä sananvapausrikoksista eli ilmaisuista, jotka täyttävät jonkin rikoksen tunnusmerkistön. Rangaistavia tekoja ovat esimerkiksi laiton uhkaus ja kunnianloukkaus.
– En siksi ymmärrä, mihin vihapuhelaajennusta tarvittaisiin. Eivätkö jo olemassa olevat sananvapauden rajoitukset riitä, Korpinen kysyy.
Hän muistuttaa myös perustuslaillisesta laillisuusperiaatteesta, jonka mukaan ketään ei saa pitää syyllisenä rikokseen eikä tuomita rangaistukseen sellaisen teon perusteella, jota ei tekohetkellä ole laissa säädetty rangaistavaksi. Säännös varmistaa osaltaan, ettei kansalaisen sananvapautta voi rajoittaa mielivaltaisesti.
– Lieneekö vihapuhekampanja todellisena tavoitteena eräiden mielipiteiden esittämisen rajoittaminen, kuten vaikka sellaisen mielipiteen, että avioliitto tulisi ymmärtää miehen ja naisen välisenä. Totta kai olen sitä mieltä, että keskustelua pitää aina käydä hyvässä hengessä ja kohteliaasti.
– Sananvapautta on kuitenkin puolustettava mielensäpahoittajien totalitarismilta. Toisten esittämiä mielipiteitä täytyy kestää, Korpinen sanoo.
Epämääräisesti muotoiltu rikoksen tunnusmerkistö
Perussuomalaiset ovat esittäneet kritiikkiä kiihottaminen kansanryhmää vastaan –kriminalisoinnille, koska rikoksen tunnusmerkistö on epämääräisesti muotoiltu.
Nykyisellään kyseisen rikoslain pykälän saatetaan tulkita soveltuvan jopa epämiellyttäviksi koettujen tosiasioiden esittämiseen.
– Rikoksen törkeässä tekomuodossa rangaistavaksi on säädetty muun muassa joukkotuhontaan kehottaminen. Tämä on perusteltua, ja voidaan pohtia, riittäisikö meille tämä kriminalisointi.
– Perusmuotoinen kiihottaminen kansanryhmää vastaan on ensinnäkin rikoslaissa ongelmallisen laveasti muotoiltu. Sananvapauden kaventaminen on myös mennyt liian pitkälle, jos solvaamiseksi voitaisiin katsoa julkisen tiedon esittäminen, kuten rikostilastojen läpikäyminen, Korpinen sanoo.
Hussein al-Taeen tapaus tutkittava
Sananvapausrikoksista on tällä viikolla keskusteltu julkisuudessa erityisesti sdp:n kansanedustajan Hussein al-Taeen tapauksen yhteydessä. al-Taee on julkaissut useita törkykirjoituksia sosiaalisessa mediassa, vaikka aluksi valehtelikin medialle ettei ollut kirjoittanut postauksia.
Tällä hetkellä al-Taee on vetäytynyt julkisuudesta. Sdp:n eduskuntaryhmän johtaja Antti Lindtman ilmoitti torstaina, että al-Taee olisi sairastunut. Lindtman viittasi samalla henkisten voimavarojen riittävyyteen.
– Olen nähnyt joitain lainauksia al-Taeen kirjoituksista. Hänellekin kuuluu sananvapaus, mutta olisi silti hyvä tutkia, onko tässä asiassa tapahtunut rikosta. Tutkinta olisi tärkeää erityisesti siihen nähden, että sdp on pitänyt julkisuudessa esillä puolueensa arvopohjaa, Korpinen sanoo.
Vastustan EU:n liittovaltiokehitystä
Korpinen on puolustanut näkyvästi sananvapautta eduskuntavaalikampanjassaan, ja hän on kirjoittanut muitakin ansiokkaita blogeja sananvapauden merkityksestä kansalaisille.
Nyt Korpinen on kuitenkin pyrkimässä Euroopan parlamenttiin. EU:ssa hän lupaa puolustaa Suomen itsenäisyyttä ja vastustaa EU:n liittovaltiokehitystä.
– Nykyisin EU päättää liikaa asioita jäsenvaltioidensa puolesta, joten ajan sitä että valtaa palautettaisiin takaisin jäsenvaltioille.
– EU:n pitäisi olla vahvojen kansallisvaltioiden liittouma, joka keskittyisi sisämarkkinoihin. Haluan myös EU:n kulukuurille. Jäsenvaltioiden maksuja ei pidä nostaa, Korpinen sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- liittovaltiokehitys maalittaminen Laura Korpinen Hussein al-Taee mielipide Antti Lindtman Vihapuhe Sananvapaus Yle perussuomalaiset SDP Eurovaalit Perustuslaki EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Facebook-vuodot paljastavat some-sensuurin olevan puolueellista ja mielivaltaista

Ronkainen: Vaalivaikuttamisesta huolestunut Yle lankesi omaan ansaansa – “Päätoimittajan kannattaisi lopettaa ufojen bongailu ja keskittyä johtamiseen”

Halla-ahon kannattaminen oli liikaa – oikeusprofessorikin ihmettelee Kari Peitsamon syrjäyttämistä Ämyrock-festivaaleilta

Valheet siivittivät Hussein al-Taeen eduskuntaan

Eurooppa-neuvosto kielsi islamin yhdistämisen terrorismiin – varatuomari moittii päätöstä ankarasti: “Erityissuojelussa suhteessa kristinuskoon”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää