

MATTI MATIKAINEN
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä koolla Torniossa – kansanedustajilla myös omia vahvoja siteitä Meri-Lapin kaksoiskaupunkiin
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokous käynnistyi eilen Meri-Lapin vilkkaassa rajakaupungissa Torniossa. Torniosta kotoisin ovat myös kansanedustajat Riikka Slunga-Poutsalo ja Kaisa Juuso, joka asuu kaupungissa edelleen.
Kaisa Juuso myöntää, että hän oli itse vahvasti vaikuttamassa ryhmän kesäkokouksen kaupungin valintaan.
-Minulla taisi olla jopa ratkaiseva rooli, koska ehdoton Torniota eikä vastaehdotuksia tullut. Kaikki ovat kyllä saapuneet tänne mielellään, ja eduskuntaryhmässä on muitakin, joilla on siteitä Tornioon. Juuso sanoo.
Riikka Slunga-Poutsalo on Torniosta kotoisin, mutta asuu nykyään Lohjalla.
– Toisinaan käyn Torniossa tapaamassa tuttuja, etelästä tänne on tosin melko pitkä matka, Slunga-Poutsalo sanoo.
Etäpalaverit eivät korvaa aitoa kohtaamista
Kansanedustajilla on Torniossa useita yhteisiä tuttavia.
– Minun veljeni on aikoinaan käynyt koulua Riikan kanssa samalla luokalla, Juuso sanoo.
Eduskuntaryhmän kesäkokouksen ohjelmaan kuului eilen lehdistötilaisuus, minkä jälkeen käynnistyi ryhmän sisäinen kokous.
Juuso sanoo, että ryhmätyöskentelyn ja ajatusten vaihdon vuoksi perinteisen kokouksen järjestäminen ennen istuntokauden alkua on aina tärkeää, etenkin näinä aikoina.
– Viimeisen puolentoista vuoden aikana meillä ollut aika paljon Teams-etäkokouksia. Ne eivät kuitenkaan korvaa sitä, että tavataan silmätysten ja vaihdetaan ajatuksia.
Kulttuuri ja kielet yhdistyvät Torniossa
Yhdessä Ruotsin Haaparannan kanssa Tornio muodostaa kaksoiskaupungin, jossa kahden valtion kulttuurit ja kielet yhdistyvät kiinnostavalla tavalla.
– Aikoinaan kun valtakunnan raja vedettiin Torniojokeen, niin siitä ei kuitenkaan tullut kieliraja, vaan suomenkielisyys ulottui pitkälle Ruotsin puolelle. Ruotsissa on edelleen paljon suomenkielistä väestöä, varsinkin vanhempia, joille on jäänyt käyttöön vanhahtava meänkieli, yksi suomen kielen murre. Suomen puolellakin monet osaavat hyvin ruotsia, joskin kielitaito lienee enemmän kouluruotsin varassa, Juuso sanoo.
Perussuomalaisilla vahva edustus Tornion valtuustossa
Perussuomalaisilla on vahva edustus Tornion kaupunginvaltuustossa. Juuso toimii itse sekä kaupunginhallituksessa että valtuuston jäsenenä. Viime kuntavaaleissa Juuso oli 453 äänen kannatuksellaan toiseksi suosituin ehdokas kaupungissa.
– Perussuomalaiset teki läpimurron Torniossa vuoden 2012 vaaleissa, jolloin saimme neljä valtuutettua. Seuraavissa vaaleissa menetimme yhden paikan, ja moni valtuutettu tuolloin lopetti kuntapolitiikassa.
Kannatus alkoi jälleen vahvistua vuoden 2017 jälkeen, mikä nähtiin myös viime kesäkuun kuntavaalien tuloksissa. Perussuomalaiset keräsi Torniossa 18,2 prosentin kannatuksen, jossa oli 12,9 prosenttiyksikköä nousua edellisiin kuntavaaleihin nähden.
– Perussuomalaiset on nyt Tornion toiseksi suurin puolue, ja meillä on kahdeksan valtuutettua, Juuso kertoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ville Tavion puhe Torniossa – “Jos emme itse halua päättää Suomessa omasta kohtalostamme, tekevät muut kyllä päätökset puolestamme”

Puheenjohtaja Riikka Purran puhe eduskuntaryhmän kesäkokouksessa – “Yritysten on Suomessa välttämätöntä kyetä toimimaan ja kasvamaan”

Purra: Miksi vihreät saa hillua hallituksessa ja yksin päättää maamme kannalta vakavista ja perustavanlaatuisista asioista? – ”Romuttaa maahanmuuttopolitiikan uskottavuuden”

Purra kysyy, miksi Suomi rynnistää auttamaan afgaaneja, mutta suomalaisten ongelmien ratkomisella ei koskaan ole kiire?

Simula tyrmää pormestarimallin Oulussa: ”Kallis avustaja-armeija, turhaa vastakkainasettelua”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää