MATTI MATIKAINEN
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä ei ole koronapassin takana – Ranne: ”Eriarvoistava järjestelmä, joka ei ratkaise mitään”
Niin sanottu koronapassi tulee todennäköisesti käyttöön Suomessa jo tämän viikon lauantaina. Perussuomalaisten mielestä koronapassi ei kuitenkaan ratkaise asioita, vaan lisää ongelmia jakamalla ihmisiä. Myös rokotetut voivat kantaa ja tartuttaa koronaa.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Markus Lohen (kesk.) arvion mukaan passia voisi vaatia vain tilanteissa, joissa käytössä on koronarajoituksia koskien tilojen käyttöä. Vaihtoehtona rajoituksille toiminnanharjoittajat voivat ottaa käyttöön koronapassin, jolloin vältetään viranomaisten rajoitukset asiakaspaikkamääriin.
Perussuomalaiset ei kannata koronapassia. Perussuomalaiset kyseenalaisti koronapassin tarpeellisuuden ja oikeudenmukaisuuden jo syyskuussa eduskunnan kyselytunnilla. Myös puheenjohtaja Riikka Purra äskettäin vahvisti Twitterissä, että eduskuntaryhmä ei ole koronapassin takana.
Muutamia asioita:
1. Eduskuntaryhmä ei kannata koronapassia. Olemme tämän monta kertaa tuoneet esille. Käytimme toissaviikolla koko kyselytunnin osuutemme asian kertomiseen. Äänestämme substanssivaliokunnissa ja salissa esitystä vastaan.
2/5
👇
— Riikka Purra (@ir_rkp) October 10, 2021
Koronapassi lisäisi ongelmia
Keskustan kansanedustaja Hanna-Leena Mattilan mukaan koronapassi vain mahdollistaisi sen, että yritykseen voi ottaa asiakkaita sisään.
Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne toteaa, että joissain yrityksissä saatetaan vaatia koronapassia vaikka rajoituksia ei olisikaan.
– Ymmärtääkseni voidaan vaatia. Se on vapaata asiakasvalintaa, kuten maskin käyttö, Ranne sanoi tänään MTV:n Uutisaamussa.
Perussuomalaiset äänestävät eduskunnassa koronapassia vastaan. Ranne kuvaa koronapassin olevan kansaa eriarvoistava ja jakava.
– Ylipäätään koko päätöksentekoprosessi ja koronaan liittyvä viestintä on ollut epäloogista. Tällä hetkellä meillä on tietoa esimerkiksi siitä, että rokotekattavuus ei korreloi suoraan uusien tartuntojen määrän kanssa.
– Perussuomalaisten mielestä koronapassi ei ratkaise asioita, vaan lisää ongelmia jakamalla ihmisiä, Ranne sanoo.
Alueelliset rajoitukset toimiva keino
Ranteen mukaan jo nykyiset alueelliset rajoitukset ovat toimiva keino.
– Kenenkään kannalta ei ole hyvä, että rinnalle tuodaan eriarvoistava järjestelmä, joka ei ratkaise mitään. Meidän mielestämme olisi tärkeää avata yhteiskuntaa asteittain. Jos takapakkia tulee, voidaan käyttää alueellisia rajoituksia. Mielestämme on myös tärkeää, että yrityksille korvataan rajoituksista aiheutuvat menetykset, Ranne sanoo.
Hän jatkaa, että koronapassin hyöty on kyseenalainen.
– Nythän myös THL on todennut että myös rokotetut voivat kantaa ja tartuttaa koronaa. Käytännössä tässä tulisi käymään niin, että koska koronapassin ylläpitäminen edellyttää joko sairastetun taudin, rokotukset tai testissä käymisen, niin ollaan ajautumassa kohti tilannetta, jossa ihmisiä pakotetaan ottamaan rokotukset.
Kasaisi painetta ottaa rokotus
Mattila korosti, että passin voi saada myös rokottamaton henkilö. Ranne totesi, että passi kuitenkin kasaa painetta ottaa rokotus.
– Eihän ihmisillä ole mahdollisuutta ylläpitää passia sillä, että juoksevat jatkuvasti testeissä. Pakollinen rokotus ei kuitenkaan kuulu yhteiskuntaan: me emme voi rajata rokotepassikäytännöllä ihmisten itsemääräämisoikeutta. Jos menemme jo kolmanteen rokotuskierrokseen – kuten näyttäisi olevan tapahtumassa – ja jos tästä on syntymässä jokasyksyinen influenssarokotustyyppinen, niin me emme voi säätää siihen pakkoa.
Lääketieteen tohtori Heikki Pälve on esittänyt ajatuksen, että rokotteesta kieltäytyvät joutuisivat itse kustantamaan terveydenhoitonsa, jos saavat koronatartunnan ja joutuvat sairaalahoitoon.
Ranne pitää ehdotusta kummallisena.
– On otettava huomioon tasa-arvoinen kohtelu. Miten toimittaisiin esimerkiksi tupakoitsijoiden kohdalla? Ranne sanoi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- koronarokotus koronapassi koronarajoitukset Markus Lohi päätöksenteko viranomaiset Hanna-Leena Mattila Riikka Purra Lulu Ranne hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Tavio: Koronapassin valmistelu lopetettava
Perussuomalaiset kyseenalaistavat koronapassin tarpeellisuuden: “Laittaa jopa lapset eriarvoiseen asemaan”
Wihonen: Suomi tilasi miljoonia koronarokotteita, joita ei voida käyttää – kelpaavat kuitenkin kehitysmaissa
Valtaosa koronan takia sairaalassa hoidettavista vieraskielisiä – rokotevastaisuus, pelot ja ennakkoluulot syynä sairastumiseen
Perussuomalaiset sosiaali- ja terveysvaliokunnassa: Uhrasiko keskusta Lapin matkailuyrityksiltä toisenkin joulusesongin?
Nokka ei kauaa tuhissut: Belgiassa koronapasseissa tietomurto jo ennen niiden käyttöönottoa
Antikainen: Missä on koronan sairastaneiden oikeusturva, jos tehosterokotetta ei saa?
Perussuomalaiset äänestivät koronapassin hylkäämisen puolesta – hallitus tyrmäsi epäkohtien korjaamisen
Perussuomalaiset: Krista Kiuru käveli jälleen kerran valiokuntien ja THL:n yli matkustusrajoituksissa – “Kiurun toiminta on kummallista ja heikentää matkailualan toimintaedellytyksiä entisestään”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää