Artikkeli kuva

MATTI MATIKAINEN

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä ei ole koronapassin takana – Ranne: ”Eriarvoistava järjestelmä, joka ei ratkaise mitään”

12.10.2021 |12:53

Niin sanottu koronapassi tulee todennäköisesti käyttöön Suomessa jo tämän viikon lauantaina. Perussuomalaisten mielestä koronapassi ei kuitenkaan ratkaise asioita, vaan lisää ongelmia jakamalla ihmisiä. Myös rokotetut voivat kantaa ja tartuttaa koronaa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Markus Lohen (kesk.) arvion mukaan passia voisi vaatia vain tilanteissa, joissa käytössä on koronarajoituksia koskien tilojen käyttöä. Vaihtoehtona rajoituksille toiminnanharjoittajat voivat ottaa käyttöön koronapassin, jolloin vältetään viranomaisten rajoitukset asiakaspaikkamääriin.

Perussuomalaiset ei kannata koronapassia. Perussuomalaiset kyseenalaisti koronapassin tarpeellisuuden ja oikeudenmukaisuuden jo syyskuussa eduskunnan kyselytunnilla. Myös puheenjohtaja Riikka Purra äskettäin vahvisti Twitterissä, että eduskuntaryhmä ei ole koronapassin takana.

Koronapassi lisäisi ongelmia

Keskustan kansanedustaja Hanna-Leena Mattilan mukaan koronapassi vain mahdollistaisi sen, että yritykseen voi ottaa asiakkaita sisään.

Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne toteaa, että joissain yrityksissä saatetaan vaatia koronapassia vaikka rajoituksia ei olisikaan.

– Ymmärtääkseni voidaan vaatia. Se on vapaata asiakasvalintaa, kuten maskin käyttö, Ranne sanoi tänään MTV:n Uutisaamussa.

Perussuomalaiset äänestävät eduskunnassa koronapassia vastaan. Ranne kuvaa koronapassin olevan kansaa eriarvoistava ja jakava.

– Ylipäätään koko päätöksentekoprosessi ja koronaan liittyvä viestintä on ollut epäloogista. Tällä hetkellä meillä on tietoa esimerkiksi siitä, että rokotekattavuus ei korreloi suoraan uusien tartuntojen määrän kanssa.

– Perussuomalaisten mielestä koronapassi ei ratkaise asioita, vaan lisää ongelmia jakamalla ihmisiä, Ranne sanoo.

Alueelliset rajoitukset toimiva keino

Ranteen mukaan jo nykyiset alueelliset rajoitukset ovat toimiva keino.

– Kenenkään kannalta ei ole hyvä, että rinnalle tuodaan eriarvoistava järjestelmä, joka ei ratkaise mitään. Meidän mielestämme olisi tärkeää avata yhteiskuntaa asteittain. Jos takapakkia tulee, voidaan käyttää alueellisia rajoituksia. Mielestämme on myös tärkeää, että yrityksille korvataan rajoituksista aiheutuvat menetykset, Ranne sanoo.

Hän jatkaa, että koronapassin hyöty on kyseenalainen.

– Nythän myös THL on todennut että myös rokotetut voivat kantaa ja tartuttaa koronaa. Käytännössä tässä tulisi käymään niin, että koska koronapassin ylläpitäminen edellyttää joko sairastetun taudin, rokotukset tai testissä käymisen, niin ollaan ajautumassa kohti tilannetta, jossa ihmisiä pakotetaan ottamaan rokotukset.

Kasaisi painetta ottaa rokotus

Mattila korosti, että passin voi saada myös rokottamaton henkilö. Ranne totesi, että passi kuitenkin kasaa painetta ottaa rokotus.

– Eihän ihmisillä ole mahdollisuutta ylläpitää passia sillä, että juoksevat jatkuvasti testeissä. Pakollinen rokotus ei kuitenkaan kuulu yhteiskuntaan: me emme voi rajata rokotepassikäytännöllä ihmisten itsemääräämisoikeutta. Jos menemme jo kolmanteen rokotuskierrokseen – kuten näyttäisi olevan tapahtumassa – ja jos tästä on syntymässä jokasyksyinen influenssarokotustyyppinen, niin me emme voi säätää siihen pakkoa.

Lääketieteen tohtori Heikki Pälve on esittänyt ajatuksen, että rokotteesta kieltäytyvät joutuisivat itse kustantamaan terveydenhoitonsa, jos saavat koronatartunnan ja joutuvat sairaalahoitoon.

Ranne pitää ehdotusta kummallisena.

– On otettava huomioon tasa-arvoinen kohtelu. Miten toimittaisiin esimerkiksi tupakoitsijoiden kohdalla? Ranne sanoi.

 

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää