

MATTI MATIKAINEN
Perussuomalaisista kuntavaalien suurin voittaja: Valtuustopaikkojen määrä miltei kaksinkertaistui – Halla-aho: Kunnissa tapahtui massiivinen muutos
Kuntavaaleissa perussuomalaiset teki erinomaisen vaalituloksen, sillä kannatus kasvoi 5,6 prosenttiyksikköä ja valtuutettujen määrä nousi 580:llä. Perussuomalaiset myös nosti omaa kannatustaan eniten kaikista puolueista, vaikka mediassa saavutusta on vähätelty, koska vaalitulos ei täysin vastannut perussuomalaisten gallup-kannatusta.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho analysoi tiistaina kuntavaalien tulosta tuumaustunnilla. Halla-ahon mukaan tulos oli täysin odotettavissa aiempien kokemusten valossa.
– Vuonna 2012 jäimme vaaleissa noin 3 prosenttiyksikköä edeltävästä gallup-tuloksesta, ja suunnilleen sama toistui nytkin. Ne, jotka kannattavat perussuomalaisia, ovat keskimäärin vähemmän ahkeria käyttämään äänioikeuttaan. Kuntavaaleissa äänestysprosentti jää matalaksi, ja me kärsimme siitä enemmän kuin moni muu. Tänä vuonna prosentti jäi erityisen matalaksi, todennäköisesti vaalien ajankohdan vuoksi, Halla-aho sanoo
Tavoitteesta ei jääty kauas
Kuntavaalin tulos perussuomalaisille on kaikkien aikojen paras.
– Saimme sunnuntaina historiallisen vaalivoiton sekä valtuustopaikoissa että ääniosuudessa. Vuosi sitten asetimme tavoitteeksi kaksinkertaistaa ehdokasmäärän, valtuustopaikkojen määrän ja äänimäärän. Tämä oli jättiläismäinen tavoite ottaen huomioon sen takamatkan, jolta me lähdemme haastamaan perinteisiä alueellisia mahtipuolueita. Silti emme jääneet tavoitteesta kovin kauaksi, Halla-aho muistuttaa.
Hän jatkaa, että viime kädessä vaalitulosta ei ole syytä verrata gallup-kannatukseen, vaan nimenomaan edellisten kuntavaalien tulokseen.
– Vaalitulosta ei pidä mitata suhteessa kunnianhimoisiin tavoitteisiin tai mielipidekyselyihin vaan aiemmin vallinneeseen tilanteeseen ja aiempiin vaaleihin. Tosin totean, että perussuomalaisten vaalivoiton kyseenalaistamisessa on varmaankin eniten kyse toimittajakunnan itseterapioinnista ja vaalijännityksen laukeamisesta.
Monessa kunnassa kolmen suurimman joukossa
Halla-aho nostaa esille muutamia yksityiskohtia, jotka eivät tule heti näkyviin valtakunnallisista tuloksista.
– Suomen poliittinen värikartta on edelleen pääosin vihreä. Keskustan vihreä, kuten kollegani, puheenjohtaja Saarikko sanoo. Kokoomus ja demarit ovat suurimpia puolueita kaupungeissa, RKP rannikolla ja nyt myös perussuomalaiset eräillä paikkakunnilla. Haluankin tässä yhteydessä esittää puoluetoimiston erityiset onnittelut Haminaan, Hämeenkyröön, Kankaanpäähän, Kihniöön, Orimattilaan ja Ylöjärvelle, joissa perussuomalaiset ovat nyt suurin puolue. Salossa olemme valtuustoryhmän koossa jaetulla kärkisijalla.
Värikartta on kuitenkin harhaanjohtava, koska se näyttää vain kunnan suurimman puolueen.
– Yhtä harhaanjohtavaa olisi värjätä koko Suomen kartta punaiseksi sillä perusteella, että SDP on eduskunnan suurin puolue. Tällainen esitystapa piilottaa sen massiivisen muutoksen, joka kunnissa sunnuntaina tapahtui. Perussuomalaiset ovat nyt toiseksi suurin puolue 62 kunnassa. Olemme kolmanneksi suurin puolue 110 kunnassa. Siis noin 180 kunnassa olemme kolmen suurimman puolueen joukossa.
Ehdokasasettelu onnistui
Halla-aho sanoo, että myös perussuomalaisten ehdokasasettelu onnistui, sillä ehdokaslista oli 289 kunnassa. Vain neljässä kunnassa ei ollut mahdollista äänestää perussuomalaisia.
– Suomessa oli ennen vaaleja 43 kuntaa ilman perussuomalaisia valtuutettuja. Arvatkaa, montako niitä on vaalien jälkeen? Yhdeksän. Saimme 34:ään aiemmin tyhjään kuntaan perussuomalaisen valtuustoryhmän. Vain yhdestä kunnasta katosi vaaleissa perussuomalainen valtuustoryhmä.
Kynnys ehdolle lähtemiseen on kepun tai RKP:n hallitsemissa pienissä kunnissa korkea, ja ehdokkaiden hankkiminen on edellyttänyt kovaa kenttätyötä paikallisyhdistyksiltä ja piireiltä.
– Mutta kuten näemme, perussuomalaiselle viestille on kysyntää, jos ihmisille vain annetaan mahdollisuus äänestää sitä. Tienraivaajia tarvitaan. Esimerkiksi Pomarkussa, Virroilla ja Ähtärissä noustiin nollasta neljään valtuutettuun kussakin. Pyhäjärvellä nollasta seitsemään. Eräillä paikkakunnilla kaikki perussuomalaisten listoilla olleet tulivat valituiksi.
– Etenkin niissä kunnissa, joissa perussuomalainen valtuustotoiminta polkaistaan tyhjästä käyntiin, piirien on syytä ottaa heti koppi uusista valtuutetuistamme ja opastaa heidät alkuun. Samoin apua ja neuvoja tarvitaan niillä paikkakunnilla, joissa valtuustoryhmät ovat voimakkaasti uusiutuneet.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- äänestysprosentti kunnanvaltuustot muutos gallupit muut puolueet valtuutetut vaalivoitto vihervasemmisto Kuntavaalit kannatus vihreät perussuomalaiset SDP Jussi Halla-aho Keskusta Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Helsingin valtuustoon perussuomalaisille 2 lisäpaikkaa – Halla-ahosta tulossa yksi eniten ääniä keränneistä ehdokkaista koko maassa

Perussuomalaiset tekivät historiansa parhaan kuntavaalituloksen – demarit, keskusta ja vihreät menettävät yhteensä satoja valtuustopaikkoja

Perussuomalaisille iso vaalivoitto, Halla-aholta kiitokset kenttäväelle vaalityöstä: ”En ole koskaan kokenut tällaista yhteishenkeä ja yhteen hiileen puhaltamista”

Perussuomalaiset kasvatti kannatustaan Jyväskylässä ja Keski-Suomessa – “Ihmiset haluavat muutosta”

Perussuomalaiset keräsi Kihniössä yli kolmasosan kaikista äänistä ja nousi suurimmaksi puolueeksi – ykköspaikka myös viidessä muussa kunnassa

Puoluesihteeri Grönroos kiittää kaikkia perussuomalaisten kuntavaaliehdokkaita: ”Jokainen mukaan lähtenyt ehdokas on näiden vaalien sankari”

Onko vaaleja jo liikaa? Kahden vuoden sisään tulossa eduskuntavaalit ja ehkä maakuntavaalitkin – Halla-aho: Olisi perusteltua miettiä joidenkin vaalien yhdistämistä tai järjestämistä samaan aikaan

Kolme sukupolvea perussuomalaisvaltuutettuja Kainuussa: Perussuomalaisuus periytyy isältä pojalle
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää