

MATTI MATIKAINEN
Perussuomalaisilta talouspoliittinen ohjelma: Rahan viskominen ideologisiin kohteisiin on lopetettava – ”Veronmaksajan tulee hyötyä maksamistaan veroista”
Perussuomalaiset julkaisi tänään uuden talouspoliittisen ohjelmansa puheenjohtaja Riikka Purran ja eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtajan, Lulu Ranteen johdolla.
Riikka Purra ennusti esittelypuheessaan, että yksi tärkeimmistä vaalien aiheista tulee olemaan talous julkinen talous.
– Julkisen talouden kroonistunut epätasapaino vaatii merkittäviä toimia eikä näin voida jatkaa. Vuosi vuodelta paisuva julkinen sektori, uudet menokohteet ja rahan lappaminen sinne tänne, maksajien määrän väheneminen ja saajien lisääntyminen, demografiset haasteet ja väestön vanheneminen ja muut seikat ovat tosiasioita.
Menot vastaamaan tuloja
Purra huomauttaa, että Suomi elää jatkuvasti yli varojensa eikä julkisen talouden korjaustoimia pidä tehdä tilastojen vuoksi, että luvut olisivat mairittelevampia.
– Mikäli haluamme tulevaisuudessakin säilyttää hyvinvointijärjestelmämme, menot on sopeutettava vastaamaan tuloja. Korkojen nousun myötä kaikkien on viimeistään ymmärrettävä, että velkamäärä ei ole yhdentekevä asia eikä velaksi eläminen voi jatkua.
Perussuomalaiset on Purran mukaan sitoutunut korjaamaan julkisen talouden tilan kahden hallituskauden aikana.
– Me säästämme ensisijaisesti suomalaisille toissijaisista tai jopa haitallisista kohteista. Mielipidetiedustelujen perusteella suomalaiset ovat samaa mieltä. He haluavat julkisen talouden tasapainottamisen tapahtuvan ensisijaisesti valtion menoja leikkaamalla eikä veronkorotuksilla.
Rahaa viskottu idealismiin
Kyselyjen mukaan leikkaukset tulisi kansalaisten mielestä kohdentaa paisuneeseen hallintoon, kustannustehottomaan ympäristöpolitiikkaan, kehitysyhteistyöhön, Yleisradioon, maahanmuuttoon ja kulttuuriin.
– Vastaavasti suomalaisten mielestä leikkauksia ei tulisi kohdentaa perusopetukseen, varhaiskasvatukseen, maanpuolustukseen tai sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Viisaita ovat suomalaiset ainakin kyseisen EVA:n gallupin mukaan, Purra kehuu.
Ylivoimaisesti suurin osa valtion menoista menee hyvinvointijärjestelmän ylläpitoon, tulonsiirtoihin, sotesektoriin, palveluihin, sosiaaliturvaan.
Purra korostaakin, että keskustelu siitä, kenellä on pääsy sosiaaliturvan ynnä muun piiriin ei ole turha eikä populistinen, vaan koko hyvinvointiyhteiskunnan perustavanlaatuisin aihe.
– Viime vuosikymmenten hillittömässä idealismihuumassa se on vain kokonaan sivuutettu. Rahaa on tuntunut olevan niin, että sitä on voinut viskoa ja levitellä. Veronmaksajan raha on idealistille aina halpaa.
Säästökohteille nyrpistelty
Perussuomalaiset on asettanut pidemmän ajan tavoitteekseen, että sosiaaliturva muutetaan kansalaisuusperusteiseksi nykyisen asumisperusteisuuden sijaan.
– Me haluamme käyttää suomalaisen veronmaksajan rahaa suomalaisen hyväksi. Valitettavasti tämä kytkös on aika päivää sitten katkennut. Valtavasti veroja, mutta palvelut ovat mitä ovat, sotesektorikin jopa kriisiytynyt, Purra moittii.
– Sen vuoksi perussuomalaisten säästökohteille usein nyrpistetään nokkaa tai jopa nauretaan. Ajatelkaa, politiikan keskustelussa on paljon hyväksyttävämpää – ja uskottavampaa – esittää leikkauksia suomalaisten peruspalveluihin tai vähäosaisten etuuksiin kuin ulkomaalaisten hoivaamiseen ja holhoamiseen. Miksi?
Purra huomauttaa, että ennen kansalaisuusperustaista sosiaaliturvaa on vielä hyvin paljon mahdollisuuksia leikata ja säästää suomalaiselle toissijaisista kohteista.
– Vaaditaan vain riittävää poliittista tahtoa. Vaihtoehto on, että järjestelmä törmää seinään – ja silloin kaikkien hyvinvointi laskee.
Talous oikealle uralle
Perussuomalaiset ei esittänyt vaihtoehtobudjetissaan lainkaan uusia menolisäyksiä mutta ei myöskään veronalennuksia.
– Vaikka olemme yksiselitteisesti sitä mieltä, että verotus maassa on aivan liian kovaa, etenkin keskituloisen palkansaajan ostovoima heikko eikä mitään veroja voida korottaa vaan nimenomaan laskea, emme esittäneet nyt veronalennuksia. Miksi? Siksi, että juuri nyt – eli heti seuraavan hallituskauden aluksi – on kyettävä kääntämään julkistalouden menot selvään laskuun, Purra perustelee.
Purran mukaan veronalennusten aika on ja tulee, mutta ensin vaaditaan tulevilta hallituspuolueilta konkreettisia tekoja ja sitoumuksia siitä, että ”paisunut jättiläinen saadaan laihdutuskuurille”.
– Talous täytyy saada oikealle uralle ennen veronalennuksia. Lehmänkauppojen ja sullemulle-jakopolitiikan aika on ohi. Valtion menot laskuun, verorahoitteisten tehtävien määrä laskuun, lainsäädäntömuutoksin Suomi-laiva merikelpoiseksi, Purra linjaa.
PS ei jakele vappusatasia
Purra muistuttaa, että massiivisten veronalennusten esittäminen heti saattaa joillekin toimia vaalikiihotuksena, joka kääntyy ääniksi, mutta Purra ei ole valmis tekemään katteettomia lupauksia.
– Perussuomalaiset ei lähde kisaamaan jakopuolueiden kanssa vappu- tai joulusatasista, mutta ei myöskään esitä, että täysin kuralla olevassa julkisessa taloudessa olisi välittömästi miljardien ansiotuloverotuksen keventämisen varaa.
– Ensin aloitetaan veneen pohjan kunnostus, vasta sitten voidaan haaveilla uusista purjeista ja toivoa myötäisen tuulen siivittämää vauhtia, Purra sanoo.
Purra korostaa, että perussuomalaiset on valmis tekemään suuria muutoksia ja kantamaan vastuuta.
– Suomella ei ole mahdollisuutta enää yhteenkään neljään vuoteen, joiden aikana maata hallitaan lähinnä niin, että hallituspuolueet tekevät keskenään lehmänkauppoja.
Lisää töitä ja kannattavuutta
Mitä perussuomalaiset siis haluaa tarjota?
– Haluamme valtiontalouden kuntoon. Haluamme verotuksen kohtuullisemmaksi, mutta emme velaksi. Haluamme suomalaisen ykköseksi omassa maassaan.
– Sen sijaan, että haaveilisimme työtuntien vähentämisestä tai nelipäiväisestä työviikosta, haluamme suomalaisille lisää töitä, lisää työtunteja. Suomessa keskimääräiset viikoittaiset työtunnit ovat lyhimmästä päästä Euroopassa. Maa ei nouse millään muulla kuin työllä ja sillä, että siitä tulee kannattavaa, Purra huomauttaa.
Purra harmittelee, että työtuntien kehitys kulkee Suomessa kuitenkin eri suuntaan kuin työllisyysaste.
– Työllisyyskeskustelu keskittyy työllisyysprosentin ohella hokemaan työperäisen maahanmuuton tarvetta, vaikka sekin ampuu pahasti ohi maalin. Mutta on tietenkin poliittisesti helpompaa, Purra sanoo.
– Työllisyys- ja taloustoimien tärkeimmät palikat ovatkin: lisää työtunteja, lisää suomalaista työtä, kaikki työkykyiset töihin, työllä tullaan toimeen. Talouspoliittisessa ohjelmassamme puhutaan myös tästä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vastuunkanto säästötoimet toissijaiset menokohteet julkiset menot ostovoima Talouspoliittinen ohjelma palkansaajat verovarat ideologia palvelut Riikka Purra Lulu Ranne leikkaukset Sosiaaliturva Velkaantuminen perussuomalaiset hallitus talous työllisyys verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Elomaa: Eläkkeet eivät riitä arjen menoihin

Terveydenhuolto kriisissä – perussuomalaiset priorisoisi julkisen rahan käyttöä: Suomalaisten rahoilla tulee järjestää suomalaisille hoitopalveluja

Muistatko, mitä vihreät uskottelivat vielä viime talvena: ”Ilmastotoimet suojaavat energian hintojen nousulta”

Perussuomalaiset on valmis leikkauksiin, kunhan suomalaisille tärkeisiin palveluihin ja sosiaaliturvaan ei kosketa: Säästöt maahanmuutosta ja muista maailmanparantamiskohteista

Kankaanniemi ensi vuoden talousarviosta: Sadat tuhannet ajautuvat köyhyysrajan alapuolelle – hallitus riitelee ja keskittyy yli-innokkaaseen ilmasto- ja maailmanparannuspolitiikkaansa

Kyselytulokset selkeitä: Kansalaiset kannattavat perussuomalaisten julkista taloutta korjaavia toimenpiteitä

Perussuomalaisten tavoitteena on kansalaisuusperusteinen sosiaaliturva

Purra: Kehysmenettely ei kerro oikeista kustannuksista – maahanmuuton, EU-takausten ja kehitysavun menot eivät ole mukana

Kysely: Liki 70 prosenttia suomalaisista ei antaisi kehitysapua velkarahalla
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”
Hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen uudistamalla taksialan sääntelyä. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan. Pitkään valmisteltu hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, syysistuntokaudella 2025.
Uusimmat

Sakari Puisto: Pääomamarkkinoille tarvitaan laajuutta ja syvyyttä

Puola otti käyttöön Suomen mallin mukaisen rajaturvallisuuslain
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää